Naslovna / Zdravlje

Statini – da li moraju da se piju i kada je holesterol u granicama normale

Priredio/la: D. T.|13:00 - 11. 04. 2024.

Neželjeni efekti mogu da jave i posle izloženosti stresnoj situaciji, pod uticajem umora i da budu izraženiji kod pacijenata koji su tek počeli s primenom statina

statini Statini pomažu telu da se izbori sa upalnim procesima i da poboljšaju funkciju ćelija koje oblažu arterijske zidove Foto: Shutterstock

Statini su lekovi za snižavanje holesterola koje pacijenti uglavnom piju u dužem vremensku periodu. „Da li moram da nastavim da pijem statine i kada postignem dobre nivoe holesterola?“, jedno je od čestih pitanja. Lekari naglašavaju da su statini za većinu pacijenata doživotna terapija.

Kako starimo povećava se rizik od neželjenog kardiovaskularnog ishoda, a statini su tu da zaštite od srčanog ili moždanog udara. Kada bismo, zato što su rezultati dobri, prestali da uzimamo propisanu terapiju nivo holesterola ubrzo bi bio ponovo povišen.

Mogu li statini da se piju pre spavanja?

Postoji uverenje da pojedini statini bolje deluju u noćnim satima, pa da je zato dobro da se uzimaju pre spavanja. Veruje se da je statine kratkog delovanja (simvastatin, pravastatin, fluvastatin i lovastatin) bolje uzimati pre spavanja.

Pojedina istraživanja navode da su pacijenti koji su koristili statine u večernjim satima imali niži nivo ukupnog holesterola i LDL holesterola u poređenju s pacijentima koji su ih uzimali u jutrnjim satima. Stručnjaci ipak navode da je najbitnije da pacijent uzme lek i da je važno da se poštuju saveti i preporuke izabranog lekara.

Alkohol i statini

Nikada se ne savetuje upotreba alkohola i lekova, ipak pošto su statini uglavnom lekovi koji se piju doživotno, dešava se da pacijenti nekada prekrše ovo pravilo. Stručnjaci skreću pažnju da izvesne količine alkohola pojačavaju rizik od nuspojava primene statina i problema sa jetrom.

U ovakvoj situaciji veća je i mogućnost od moždanog ili srčanog udara. Odgovarajući higijensko – dijetetski režim zato je neophodan okvir za sve pacijente na terapiji statinima.

Grejpfrut i statini

Lekari naglašavaju da je bitno da osobe na terapiji statinima izbegavaju pojedine namirnice, pre svega grejpfrut, koji može da poveća rizik od neželjenih reakcija. Stručnjaci British Heart Foundation savetuju da se grejpfrut ili sok od ovog voća ne koristi, ako uzimamo simvastatin. Pacijenti koji koriste atorvastatin mogu da upotrebljavaju grejpfrut povremeno i u malim količinama. Veruje se da ovo voće mogu da konzumiraju svi pacijenti koji koriste druge vrste statina. Najbolje je da se o svim pojedinostima posavetujemo sa izabranim lekarom.

Lek prema meri pacijenta

Većina pacijenata koja uzima statine pod nadzorom lekara nema nikakve neželjene efekte, posle upotrebe leka. Ipak, kao i svi lekovi i statini mogu da imaju nuspojave, u zavisnosti od vrste statina koji se primenjuje. Pojedini doktori zato danas primenjuju “terapijski tejloring”, odnosno prilagođavanje terapije individualnim potrebama pacijenta. Na primer, pacijentu koji ima problem sa jetrom, savetuju atorvastatin koji se delimično metaboliše kroz jetru, a delimično kroz bubrege.

Vitamin D, koenzim Q10

Preporuka je da se posle tri meseca primene terapije, urade analize koje će pružiti uvid u to kako jetra toleriše lek. Problemi sa mišićima, moguća alergijska reakcija ili otežano varenje, su takođe česte nuspojave primene statina. Pacijentima koji imaju dobre vrednosti kreatin kinaze, a i dalje se žale na nuspojave, kao na primer, pojačan umor, savetuje se koenzim Q10. Preporuka stručnjaka jeste da se i kontrolišu vrednosti vitamina D. Veoma je bitno da se zna i žašto se javljaju nuspojave, ako se one nastave lekar može da prilagodi dozu leka ili pomeni vrstu statina.

Šta sve može da dovede do neželjenih reakcija?

Neželjeni efekti mogu da jave i posle izloženosti stresnoj situaciji, pod uticajem umora. Umeju da budu izraženiji kod pacijenata koji su tek počeli s primenom statina, da bi se kasnije povukli.

Imaju li statini alternativu?

Lekar propisuje statine samo sa dobrim razlogom i zato što je to najbolji način da se snizi holesterol. Pacijentima se preporučuje da u isto vreme povedu računa o telesnoj težini, da budu fizički aktivni, da ne puše i konzumiraju zdravu i dobro izbalansiranu hranu sa što manje masnoća, šećera, soli. Biljni steroli i stanoli nalaze se u određenim vrstama namirnica, ali nisu zamena za lekove, navode stručnjaci.

Pojedini pacijenti koriste alternativnu terapiju, ako holesterol nije dobro kontrolisan i pored primene statina. Ezetimib, bempedoična kiselina, PCSK9 inhibitori, neke su od alternativa koje može da prepiše samo lekar specijalista, kažu stručnjaci okupljeni oko British Heart Foundation.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Slava
17:38, 15. 04. 2024.
Odgovori

Vec cca 20god pijem Rosweru 1x dnevno oko 18h i konacno se kolesterol potpuno normalizirao.Da li nastaviti?! 78god.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo