Naslovna / Zdravlje

Injekcija esketamina odmah nakon porođaja smanjuje depresiju kod majki, otkriva nova studija

Priredio/la: I. V. |13:30 - 13. 04. 2024.

Postporođajna depresija javlja se kod majki koje su pokazivale simptome prenatalne deprsije, a nakon porođaja vrlo je česta kod porodilja koje su carskim rezom rodile dete

Injekcija esketamina U slučaju majki sa simptomima prenatalne depresije treba razmotriti injekcije ekstamina Foto: Shutterstock

Injekcija esketamina, koja se daje mamama odmah nakon porođaja, smanjuje depresiju kod novih majki, pokazalo je kliničko ispitivanje koje je objavio The BMJ. Naučnici tvrde da jedna injekcija male doze esketamina, odmah nakon porođaja, smanjuje velike depresivne epizode ​​kod osoba sa simptomima depresije tokom trudnoće, odnosno smanjuje simptome prenatalne depresije.

Injekcija esketamina pravi se od leka za lečenje depresije

Rezultati pokazuju da treba razmotriti niske doze esketamina kod prvorotkinja sa simptomima prenatalne depresije. Depresija je uobičajena tokom trudnoće, ali i nakon porođaja i može da ima nekoliko štetnih efekata na majke i njihove bebe.

Esketamin se pravi od leka koji se zove ketamin. Koristi se kao anestetik i za lečenje depresije, ali efekat za majke sa perinatalnom depresijom nije jasan. Kako bi ovo dalje ispitali, istraživači sa sedištem u Kini i SAD želeli su da saznaju da li pojedinačna injekcija male doze esketamina, data neposredno nakon porođaja, može kasnije da smanji depresiju kod majki sa već postojećom prenatalnom depresijom.

Svaka peta majka bila pošteđena velike depresivne epizode

Njihovi nalazi zasnovani su na analizi 361. majke prosečne starosti 32 godine, iz pet kineskih bolnica, koje su ispitivane u periodu od juna 2020. do avgusta 2022. Ove mame nisu imale istoriju bolesti depresije i dijagnoze depresije u trudnoći, ali su rezulati analize pokazali da imaju blagu  prenatalnu depresiju pred porođaj. Ni jedna od njih nije imala ozbiljne komplikacije u trudnoći ili bilo koje stanje koje je značilo da im se ne može dati esketamin.

Učesnice studije nasumično su odabrane da dobiju injekciju esketamina, dok su druge dobijale  placebo intravenozno tokom 40 minuta nakon porođaja. Učesnice istraživanja intervjuisane su 18 do 30 sati nakon porođaja i ponovo sedmog i dana od porođaja, kao i 42. dana. Ni jedna učesnica studije nije uzimala antidepresive ili psihoterapiju tokom perioda praćenja.

Rezultati analize pokazali su da 42 dana nakon porođaja, 12 od 180 (6,7 odsto) majki koje su primale esketamin imalo je veliku depresivnu epizodu u poređenju sa 46 od 181 (25,4 procenata) onih koje su primale placebo (relativno smanjenje rizika od oko tri četvrtine). Kao što se očekivalo, majke koje su primile esketamin imale su niže rezultate depresije na 7 i 42 dana. Na osnovu ovih brojki, istraživači procenjuju da bi na svakih pet majki, koje dobijaju esketamin, jedna velika depresivna epizoda bila sprečena. Više neuropsihijatrijskih neželjenih događaja kao što su vrtoglavica i diplopija (dvostruki vid) javilo se kod majki koje su primile injekcju (45 prema 22 odsto), međutim, simptomi su trajali manje od jednog dana i nije bilo potrebno lečenje lekovima.

U slučaju majki sa simptomima prenatalne depresije injekcija esketamina bi trebalo da se razmotri kao opcija izbegavanja depresivnih epizoda

Istraživači priznaju da je isključivanje majki sa poremećajima raspoloženja pre trudnoće moglo da utiče na validnost njihovih rezultata, a kratak period praćenja mogao je da dovede do nedovoljnog prijavljivanja neuropsihijatrijskih simptoma i drugih neželjenih događaja. Štaviše, većina učesnica  imala je samo blage prenatalne depresivne simptome, tako da je nejasno da li je esketamin injekcija podjednako efikasna kod onih sa težim simptomima depresije.

Ipak, naučnici zaključuju da za majke sa prenatalnim depresivnim simptomima, jedna mala doza esketamina data ubrzo nakon porođaja smanjuje velike depresivne epizode ​​42 dana nakon porođaja za oko 3/4. Ovi rezultati generalno su u skladu sa prethodnim radom na istraživanju efekata niske doze ketamina ili esketamina na postporođajnu depresiju, uglavnom kod majki nakon porođaja carskim rezom, i, što je važno, istraživači kažu da njihovo ispitivanje „proširuje postojeće razumevanje ciljajući žene sa već postojećom prenatalnom depresijom, koje su stoga bile pod visokim rizikom od postnatalne depresije.“

Na osnovu svega naučnici poručuju da niske doze esketamina treba razmotriti u slučaju majki sa simptomima prenatalne depresije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo