Naslovna / Zdravlje

Oralni eksperiment sa ketaminom smanjuje nameru o samoubistvu

Priredio/la: I. V. |14:30 - 17. 02. 2021.

Posle šest nedelja lečenja ketaminom, misli o samoubistvu ispitanika spustile su se  ispod granice za klinički značajne nivoe samoubilačkih ideja kod više od dve trećine, odnosno 69 procenata grupe

Eksperiment sa ketaminom doveo do smanjenja ideja o samoubistvu Foto: Shutterstock

Samoubistvo je glavna pretnja za javno zdravlje. Poslednjih godina, stopa samoubistava se povećala u svetu, što je tragično, jer taj fenomen se, kako ističu stručnjaci, ubrzava čak i među decom. Međutim, nova studija daje nadu za ovu crnu statistiku, a izvedena je na oralnom eksperimentu sa ketaminom.

Preobražaj moćne hemikalije

Ketamin je moćna hemikalija, anestetik otkriven pedesetih godina prošlog veka, a mnogi ga smatraju sredstvom za smirenje konja ili kao nedozvoljenu drogu za zabavu. Nova studija pokazuje da oralne doze ketamina mogu dramatično da smanje nameru za samoubistvo kod pacijenata sa hroničnim samoubilačkim mislima. Poslednjih godina, reputacija ketamina pretrpela je svojevrsni preobražaj, zahvaljujući novim naučnim otkrićima o pozitivnim efektima koje može da ima na ljude sa mentalnim problemima. Veliko istraživanje pokazalo je da je ketamin sposoban i za lečenje teške depresije, između ostalih stanja. Iako se misteriozni mehanizmi koji stoje iza ovih efekata još uvek  istražuju, američka Agencija za hranu i lekove FDA je 2019. odobrila upotrebu spreja za nos za depresiju, na bazi ketamina.

Brzo otklanja ideje o samoubistvu

Pored toga, istraživači su otkrili da hemikalija brzo otklanja ideje o samoubistvu kod ljudi koji imaju takve misli – što je nešto što tradicionalni antidepresivi često ne uspevaju da postignu. Ipak, naučnici iskreno kažu da mnogo toga još uvek ne znaju koliko je ketamin efikasan u smanjenju samoubilačkih misli. Većina postojećih eksperimenata koji procenjuju efikasnost leka na samoubistvo doveli su ga do intravenske primene – izvodljive metode, ali i one koja je skupa, invazivna. Međutim, naučnici kažu da postoji još jedan, jednostavniji i jeftiniji način.

– To je oralni oblik ketamina koji se može primeniti s lakoćom, a potencijalno je atraktivna opcija za lečenje samoubilačkih ideja. Međutim, vrlo malo studija je istraživalo kako izvesti oralnu upotrebu  u malim dozama u lečenju samoubistva – naglašava istraživački tim University of the Sunshine Coast u Australiji.

Učesnici studije patili od „hroničnog samoubistva“

Da bi pomogli da se premosti taj jaz između delotvornosti i nedovoljno dokaza, istraživački tim, koji je vodio psihijatar dr Adem Can sa University of the Sunshine Coast, sproveo je  ispitivanje u kojem su 32 odrasla pacijenta tokom 6 nedelja dobijali blage sub-anestetičke doze oralnog ketamina, pomešane u sok od pomorandže, a doziranje se povećavalo tokom eksperimenta.

– Svi učesnici studije iskusili su ono što je poznato kao „hronično samoubistvo“ – konstantni nivo samoubilačkih misli koji se zadržavaju u umu tokom određenog vremenskog perioda, ali koji nikada ne prelaze u akutni ili ekstremni rizik od samoubistva. Ovi pacijenti su veoma dugo živeli sa takvim stanjem i  imali su niz psihijatrijskih problema, uključujući promenu raspoloženja, anksioznost, poremećaje ličnosti, a mnogi od njih su i izgubili nadu u oporavak – objasnio je dr Can.

Značajno smanjenje ideja o samoubistvu

Uprkos hroničnoj prirodi njihovog stanja, eksperiment je dao značajne rezultate i pokazao brzo  dejstvo. U proseku su pacijenti doživeli značajno smanjenje ideja o samoubistvu – sa visokog nivoa pre ispitivanja, na nivo ispod kliničkog praga, do šeste nedelje ispitivanja.

U medicini je ova stopa odgovora značajna, posebno s obzirom na to da su je imali pacijenti sa „hroničnim samoubistvom“, što može biti veoma teško za lečenje – navodi dr Adem Can.

Ketamin „ubija“ samoubilačke ideje

Koristeći test specijalno dizajniran za merenje nivoa samoubilačke namere, istraživači su otkrili da su se posle šest nedelja lečenja ketaminom misli o samoubistvu spustile ispod granice za klinički značajne nivoe samoubilačkih ideja kod više od dve trećine (69 procenata) grupe. Naknadni test napravljen četiri nedelje kasnije, nakon četiri nedelje od konačne doze, uvideo je mali, ali značajan nalet samoubilačkih misli, što ukazuje da efekti ovog leka vremenom počinju da slabe. Bez obzira na to, čak i u ovom trenutku, to je još uvek bio pad od oko 50 procenata u samoubilačkim idejama, u poređenju sa nivoima pre lečenja, a popravile su se i sekundarne mere depresije i samoubistva.

Nisu zabeležene ozbiljne neželjene reakcije

Međutim, neki od učesnika imali su privremene neželjene efekte, posebno na početku studije, kada su se navikli na efekte leka. Neželjena dejstva su, između ostalog, uključivala pad energije i umor, nemir, anksioznost i vrtoglavicu. Ali ozbiljne neželjene reakcije, kako tvrde istraživači, nisu zabeležene, a grupa je generalno dobro podnosila lek. Štaviše, utvrđeno je smanjenje samoubilačkih ideja generalno što je u skladu sa onim što su pokazali prethodni eksperimenti, koji su primenjivali ketamin intravenskim putem.

Dokaz o dejstvu i praktičnosti oralne primene

Na kraju, svi ovi nalazi su važni novi dokazi o tome šta ketamin može da postigne u kratkom roku, a takođe i koliko je praktična oralna primena.

– Koliko nam je poznato, trenutna studija je prva koja je istražila izvodljivost, sigurnost i podnošljivost oralnog ketamina na „hronično samoubistvo“. Sve u svemu, oralni ketamin je doveo do značajnih kratkoročnih i dugotrajnih poboljšanja u samoubilačkim idejama, afektivnim simptomima, bolje stanju i socijalno-profesionalnom funkcionisanju u ovom uzorku odraslih sa istorijom „hroničnog samoubistva“ i velikim depresivnim poremećajem – zaključili su naučnici.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo