Naslovna / Zdravlje

Epiduralna anestezija ima i dobre i loše strane. Upoznajte ih

Priredio/la: eKlinika|5:00 - 17. 09. 2020.

Da li ste i vi kao većina žena često zamišljale kako će izgledati vaš porođaj? Ukoliko jeste, velika je verovatnoća da ste i podrazumevale da ćete primiti svima poznatu epiduralnu anesteziju.
Koliko vi zapravo znate o ovoj vrsti anestezije?

Strah od oštećenja i povreda kičme potpuno je neosnovan Foto: Shutterstock

Iako je uobičajeno zovemo anestezijom, epidural je zapravo vrsta analgezije jer smanjuje bol prilikom porođaja ali ne dovodi do potpunog izostanka bilo kakvog osećaja, kao što je to slučaj sa anestezijom. Mnoge žene širom sveta sa oduševljenjem su dočekale ovu proceduru koja skraćuje sam porođaj i čitavo iskustvo čini mnogo lepšim i komfornijim.

Zašto da boli, ako ne mora da boli

Kao tehnika koja je postala skoro standardni deo porođajne prakse kod nas, epidural svoju popularnost duguje činjenici da veliki broj žena može da ga primi, ne košta puno, bezbolno se izvodi i u najvećem broju slučajeva, ne daje nikakva neželjena dejstva. Pitate se, na koji tačno način deluje?

Niži spinalni nervi koje treba da anesteziramo ovom blok tehnikom, pružaju se iz kičmene moždine koju obavijaju tri opne. Dura je spolja, arahnoidea je smeštena u sredini, a pia mater se nalazi tik uz kičmenu moždinu. Zašto je to bitno da znamo? Zato što se anestetik aplikuje u epiduralni prostor između dure i kosti. Samim tim, iglom ili kateterom se ne prilazi kičmenoj moždini. Ovo je važno, jer se većina žena boji zbog priča o posledicama epidurala. Posledice, ako ih uopšte bude, nastaju zbog površnog oštećenja dure, a kičmena moždina ostaje van domašaja igle.

Neželjena dejstva nestaju za nekoliko sati

Blago i neznatno dodirivanje dure iglom ili akcidentalno mikro perforiranje, može usloviti pojavu postepiduralnih glavobolja, mučnina ili vrtoglavice ali se isto tako, može lako sanirati aplikovanjem male količine pacijentove krvi u nastali mikro procep. Od ostalih mogućih neželjenih pojava, može se javiti osećaj mravinjanja u nogama, blaža slabost mišića ili smanjenog osećaja pune bešike. Bitno je naglasiti da ovi simptomi obično nestaju u periodu od nekoliko časova.

Da li je svaka žena kandidatkinja za epidural?

Skoro svaka žena je dobar kandidat za epidural. Jedini izuzeci su žene sa istorijom bolesti krvi iz grupe koagulopatija, pacijentkinje sa povišenim intrakranikalnim pritiskom ili infekcijama kože na mestu uvođenja epiduralnog katetera. U ozbiljnije razmatranje uzimaju se žene sa operacijama ili deformitetima kičmenog stuba.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo