Naslovna / Zdravlje

Kreme koje sadrže više od 4 procenta lidokaina mogu štetno da utiču na srce, upozorava FDA

Priredio/la: I. V. |13:00 - 02. 04. 2024.

Lidokain je lokalni anestetik i antiaritmik koji se koristi za ublažavanje bolova posle nekih tretmana kože, ali, utvrđeno je da visoke koncentracije mogu da otežaju disanje i funkciju srca

lidokain Lidokain je lokalni anestetik i antiaritmik koji se koristi za ublažavanje bolova Foto: Shutterstock

Kreme za kožu koje sadrže lidokain visoke koncentracije, koji se koristi za lokalnu upotrebu kako bi ublažio bol od kozmetičkih procedura, mogu štetno da utiču na srce, saopštila je Američka uprava za hranu i lekove. Lidokain visoke koncentracije u kremama, gelovima, sprejevima i sapunima koristi se nakon tretmana kao što su mikrodermoabrazija, lasersko uklanjanje dlaka, tetoviranje i pirsing.

Lidokain je lokalni anestetik koji „umrtvljuje“ kožu

Neki proizvodi za kožu, koji se koriste za ublažavanje bolova sadrže potencijalno štetne doze sredstva za umrtvljivanje – lidokaina, inače lokalnog anestetika i antiaritmika, i treba ih izbegavati, upozorava američka Uprava za hranu i lekove FDA. Ove kreme, gelovi, sprejevi i sapuni prodaju se za lokalnu upotrebu kako bi ublažili bol nakon kozmetičkih procedura kao što su mikrodermoabrazija, lasersko uklanjanje dlaka, tetoviranje i pirsing, saopštila je FDA. Agencija je izdala upozorenja 6 kompanija koje prodaju proizvode koji sadrže koncentracije lidokaina dovoljno velike da naškode ljudima, posebno nakon kozmetičkih procedura koje bi mogle da uzrokuju da se krema lakše upije kroz kožu.

Proizvodi sa lidokainom utiču na rad srca i otežavaju disanje

Proizvodi koji sadrže više od 4 procenta lidokaina mogu da doprinesu zdravstvenim problemima kao što su nepravilan rad srca, napadi i teškoće sa disanjem, objasnila je FDA. Oni takođe mogu da stupe u interakciju sa drugim lekovima ili suplementima koje osoba uzima.

– Proizvodi koji sadrže vissokokoncentrovani lidokain predstavljaju neprihvatljiv rizik za potrošače i ne bi trebalo da budu na tržištu i iskoristićemo sve dostupne alate da zaustavimo prodaju ovih ilegalnih proizvoda visokog rizika – rekla je u saopštenju agencije Jill Furman, direktorka Kancelarije za usklađenost u Center for Drug Evaluation.

Potrošači takođe ne bi trebalo da omotavaju kožu tretiranu bilo kojim proizvodima za ublažavanje bolova koja se nabavlja bez lekarskog recepta plastičnom folijom ili drugim zavojima, jer to može da poveća rizik od neželjenih efekata, upozorila je Američka uprava za hranu i lekove. FDA je posebno zabrinuta ako se ovi proizvodi nanose na velike površine kože tokom dužeg vremenskog perioda, posebno ako je koža iritirana ili oštećena.

Proizvodi koji su se našli na listi upozorenja su:

TKTX Numb Maximum Strength Pain Reliever, Mithra+ 10% Lidocaine
TKTX During Procedure Numbing Gel 40%
TKTX J-CAIN cream [LIDOCAINE] 29.9%
SeeNext Venture, Ltd.: NumbSkin 5% Lidocaine Numbing Cream (15 g)
NumbSkin 5% Lidocaine Numbing Cream (30 g)
NumbSkin 10.56% Lidocaine Numbing Cream – anestetik za utrnjivanje tkiva
Signature Tattoo Numbing Cream
Miracle Numb Spray
Painless Tattoo Numbing Cream – krema za ublažavanje bolova od tetovaže
Painless Tattoo Numbing Spray – sprej za ublažavanje bolova od tetovaže
Ink Eeze gel, sprej i sapun anestetik
Dermal Source, New & Improved Blue Gel.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo