Naslovna / Zdravlje

Ledeno hladna voda može predstavljati rizik po zdravlje

Priredio/la: Sanja Stijović Mićkovic|9:00 - 21. 04. 2024.

Između ostalog, hladna voda može da pogorša  zapušenost nosa kod pacijenata sa infekcijama gornjih disajnih puteva

ledeno hgladna voda Uporna žudnja za ledenom vodom može ukazivati na osnovni zdravstveni problem Foto Shutterstock

Ledeno hladna voda za mnoge predstavlja uživanje, ali se dugo raspravlja o njenim zdravstvenim efektima. Brojne studije pokazale su da ima i prednosti i nedostatke. Dr Yeh Chi-Min, lekar na tajvanskoj Weixin klinici za kinesku medicinu i praktičar tradicionalne kineske medicine (TCM), upozorio je da uporna žudnja za ledenom vodom može ukazivati na osnovni zdravstveni problem.

Efekti pijenja ledene vode na određena zdravstvena stanja

Ahalazija je poremećaj gutanja u kome donji sfinkter jednjaka ne uspeva da se opusti, sprečavajući hranu da uđe u stomak. Studija objavljena u časopisu Journal of Neurogastroenterology and Motiliti otkrila je da pijenje ledene vode 2 pogoršava simptome ahalazije. Studija je otkrila da niske temperature povećavaju pritisak donjeg sfinktera jednjaka u mirovanju, produžavaju kontrakciju jednjaka i pogoršavaju poteškoće pri gutanju.

Pored toga, pijenje hladne vode može izazvati migrene. Studija u kojoj je učestvovalo 669 žena otkrila je da je njih 51 (otprilike 8 procenata) iskusilo glavobolju nakon što je popilo čašu hladne vode. Ova studija otkrila je i da žene koje su imale migrene u poslednjih godinu dana imaju dvostruko veću verovatnoću da dobiju glavobolju nakon što su pile hladnu vodu u poređenju sa onima koje nikada nisu imale migrene.

Ranija studija objavljena 1978. godine otkrila je da pijenje hladne vode smanjuje brzinu nosne sluzi kod zdravih osoba. Ovo sugeriše da pijenje hladne vode može pogoršati začepljenost nosa kod pacijenata sa infekcijama gornjih disajnih puteva.

Prednosti ledene vode za određene grupe

Pacijenti koji su podvrgnuti hemoterapiji često doživljavaju poremećaje ukusa, što utiče na njihove navike u ishrani i status uhranjenosti. Studija na životinjama, objavljena 2020. godine u Međunarodnom časopisu za molekularne nauke, pokazala je da pijenje ledeno hladne vode ublažava supresivne efekte lekova protiv raka na percepciju ukusa kod miševa. Istraživači veruju da oralna krioterapija može pomoći u sprečavanju poremećaja ukusa izazvanih lekovima protiv raka.

Štaviše, randomizovano kontrolisano ispitivanje pokazalo je da sportisti koji se takmiče u triatlonu u vrućim uslovima mogu da poboljšaju svoje performanse konzumiranjem ledene kaše tokom trke.

Žudnja za ledenom vodom može ukazivati na osnovne zdravstvene probleme

Ritsugaku Ken, praktičar tradicionalne kineske medicine (TCM) na Acupuncture and Moxibustion Clinic of Kurashiki Heisei Hospital u Japanu, objasnio je da ljudsko telo ima prirodnu sposobnost da reguliše temperaturu. Međutim, on je upozorio da dugotrajno konzumiranje hladne vode može poremetiti ovu sposobnost, što dovodi do neravnoteže u regulaciji telesne temperature.

Slezina igra ključnu ulogu u našem imunološkom sistemu tako što proizvodi bela krvna zrnca. Međutim, kod TCM, slezina je usko povezana sa želucem i zajedno igraju ključnu ulogu u varenju i apsorpciji hranljivih materija u telu. Pijenje hladne vode može štetiti funkciji slezine i želuca. Ova poremećena funkcija može uticati na sposobnost tela da metaboliše vodu, potencijalno izazivajući simptome kao što su edem i nadutost u stomaku.

Štaviše, dr Yeh kaže da ako neko stalno oseća da mu je preterano vruće i želi da se rashladi tako što popije čašu ledene vode, to može biti znak osnovnog zdravstvenog problema.

Kada treba da izbegavamo da pijemo ledenu vodu

Dr Yeh je ponudio jednostavan način za testiranje naše mogućnosti da tolerišemo pijenje ledene vode. Držite čašu ledene vode jednom rukom. Ako možete da je držite duže od jednog minuta, a da ne osećate bol, to ukazuje da vaše telo može da toleriše hladna pića u određenoj meri. Međutim, pošto je svačije telo drugačije, ova metoda možda nije pogodna za svakoga.

Dr Yeh je istakao da su visceralni nervi manje osetljivi od površine kože, stoga nedostatak reakcije stomaka ne znači nužno da može da podnese ekstremne temperature. Ako vam je teško da držite ledenu vodu u ruci duže od jednog minuta, to može značiti da vaše telo ne može da toleriše takvu hladnoću koja direktno ulazi u stomak. Zbog toga se preporučuje da izbegavamo da pijemo ledenu vodu ili da jedemo ledenu hranu.

Pored toga, on preporučuje izbegavanje pijenja ledene vode u sledeće tri situacije:

1. Tokom menstruacije: Ledena voda može da ometa cirkulaciju krvi. Pijenje ledene vode tokom menstruacije može dovesti do menstrualnih bolova i neredovnih menstruacija. Žene sklone menstrualnim bolovima takođe treba da ograniče potrošnju ledene vode van menstrualnog perioda.

2. Posle vežbanja: Krvni sudovi u ekstremitetima šire se nakon fizičkih aktivnosti. Pijenje ledene vode može izazvati iznenadno stezanje ovih krvnih sudova. Zbog toga se preporučuje da se tokom ovog perioda odlučite vodu sobne temperature ili toplu vodu. Ledenu vodu treba piti tek nakon što se telo ohladi i prestane znojenje.

3. Osobe sklone prehladama: Ljudi koji su često prehlađeni treba da izbegavaju da piju ledenu vodu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo