Naslovna / Zdravlje

Može li učestalo mokrenje da bude simptom raka mokraćne bešike

Priredio/la: D. T.|15:00 - 09. 05. 2024.

Stručnjaci zapažaju da je u nekim delovima Bliskog istoka veća učestalost raka mokraćne bešike. Delovi Bliskog istoka u kojima ima najviše ovog karcinoma su i oblasti u kojima je prisutna parazitska infekcija šistosomijaza

rak mokraćne bešike Kada su česte urinarne infekcije, moguće je da dođe do upale koja dodatno oštećuje zaštitni sloj zida mokraćne bešike Foto: Shutterstock

Rak mokraćne bešike je lukava i nepredvidiva bolest. Osim krvi u mokraći, simptoma koji često prati i mnoge druge urološke bolesti, rak mokraćne bešike nema specifične znake koji bi mogli da prodube sumnju u bolest i upute pacijenta na pregled.

Kod oko 50 odsto pacijenata bolest se otkrije u početnom stadijumu kada su kancerogene ćelije samo u sluznici mokraćne bešike. U ostalim slučajevima bolest se dijagnostikuje kada se maligne ćelije prošire dublje u zid mokraćne bešike, ili kada dođe do metastaza na okolne organe i tkiva.

Bol i neodložna potreba za mokrenjem

Simptomi raka mokraćne bešike i infekcija urinarnog trakta mogu da budu veoma slični i da se ispolje bolom pri mokrenju, neodložnom potrebom za mokrenjem.

Rak mokraćne bešike se najčešće dijagnostikuje cistoskopijom, putem koje se dobija uvid u unutrašnjost mokraćne bešike i mokraće cevi. Citoskop je šuplja cev sa malom kamerom koja se pozicionira u uretru i potom u mokraćnu bešiku.

Postoji veza između dve bolesti

Kada je potrebno da dođemo obavezno na lekarski pregled, da li učestale urinarne infekcije mogu da budu znak raka mokraćne bešike, objašnjava medikalni onkolog dr Arlene Siefker-Radtke.

Većina osoba koje imaju učestale urinarne infekcije neće se razboleti od raka mokraćne bešike, ali postoji neka veza između ove dve bolesti – objašnjava dr Siefker-Radtke.

Stručnjaci zapažaju da je u pojedinim delovima Bliskog istoka veća učestalost raka mokraćne bešike. Delovi Bliskog istoka u kojima ima najviše ovog karcinoma su i oblasti u kojima je prisutna parazitska infekcija šistosomijaza, usled koje dolazi do jakog zapaljenja mokraćne bešike ili infekcije urinarnog trakta. Do infekcije dolazi prilikom kupanja u slatkoj vodi koja je zagađena parazitom.

Šta može da se desi kod učestalih infekcija?

Dr Siefker-Radtke navodi i da je i u drugim zemljama sveta rak mokraćne bešike moguć kod osoba sa učestalim infekcija mokraćnih puteva.

– Kada su česte urinarne infekcije, moguće je da dođe do upale koja dodatno oštećuje zaštitni sloj zida mokraćne bešike. Organizam u ovoj situaciji nastoji da se izleči i stvori nove ćelije, a svaka nova generacija ćelija može da dovede do mutacija i jednog dana i do karcinoma mokraćne bešike – kaže dr Siefker-Radtke.

Postoji i obrnuta veza, pa pacijenti sa karcinomom mokraćne bešike imaju učestalije urinarne infekcije. Tumor oštećuje sluznicu mokraćne bešike i tako stvara utočište za maligne ćelije, dolazi do jake upale zbog koje su urinarne infekcije sve češće i dugotrajnije, a borba protiv malignih ćelija teža.

Kako da sprečimo bolest?

Ne postoje, kako ističu lekari biljke ili pomoćna lekovita sredstva koje mogu da spreče urinarne infekcije. Dr Siefker-Radtke navodi da nema dovoljno relevantnih kliničkih istraživanja koja bi mogli da potvrde dobro delovanje neke biljke ili suplementa.

Ipak, postoje načini na koje možemo da sprečimo pojavu mokraćnih infekcija. Prvi korak je da ne zadržavamo urin u bešici, već kada osetimo potrebu odmah i mokrimo. Redovno pražnjenje bešike dobar je način da se putem urina oslobodimo svih toksina iz tela.

Preporuka svih stručnjaka je i da redovno pijemo običnu vodu, kako bismo urinarni sistem uspešno očistili od svih štetnih bakterija. Posebno je bitno da unosimo dovoljne količine vode tokom vrelih letnjih meseci, jer dehidracija može da povećava rizik od infekcija urinarnog trakta.

Rak mokraćne bešike prevencija

Izbegavajte zagađenja iz životne sredine, ne pušite. Nosite zaštitne rukavice kada upotrebljavate jake supstance za čišćenje u domaćinstvu. Mere opreza potrebno je da maksimalno ispoštujemo, ako smo u čestom kontaktu sa hemikalijama – da provetravamo radne prostorije i nosimo zaštitnu opremu.

Urinarne infekcije moguće su kod osoba koje imaju neurogenu bešiku, koja je posledica oštećenja nervnih struktura. Nervi koji kontrolišu bešiku zato ne mogu da pravilno funkcionišu, zbog čega pacijent ne može da u potpunosti istisne urin. Urinarne infekcije su česte i kod osoba koje mokre pomoću katetera.

Kod žena se bolest češće otkriva u uznapredovalom stadijumu

Urođene abnormalnosti mokraćne bešike ometaju pravilno pražnjenje bešike, pa su moguće i učestale urinarne infekcije.

Rak mokraćne bešike je češći kod muškaraca iz nepoznatih razloga, nekada se mislilo da muškarci više obolevaju, jer u većem broju od žena rade u proizvodnji gasa i nafte. Vremenom su i žene počele da rade navedene poslove, ali rak je i dalje češći kod muškaraca.

S druge strane, zapaža se da se kod žena karcinom mokraćne bešike otkriva u uznapredovalom stadijumu bolesti. Stručnjaci naglašavaju da je moguće da se prvi simptomi bolesti kod žena neadekvatno leče. Žene češće pate od infekcija urinarnog trakta, a sa ovim infekcijama mogu da se lako preklapaju simptomi raka mokraćne bešike, zbog čega se kod žena ovaj karcinom često dijagnostikuje sa zakašnjenjem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo