Naslovna / Zdravlje

Šta sve može da otkrije koronarni angiogram i kada se primenjuje ova procedura

Priredio/la: I. V. |15:00 - 14. 05. 2024.

Koronarni angiogram pokazuje protok krvi kroz koronarne arterije i okrtiva abnormalnosti koje ukazuju na određene bolesti srca

koronarrni angiogram Koronarrni angiogram otkriva brojne bolesti srca Foto: Shutterstock

Koronarni angiogram deo je opšte grupe srčanih testova i tretmana koji se nazivaju kateterizacija srca. Postupak može da traje 15 do 20 minuta ili do nekoliko sati, u zavisnosti od toga koliko je test težak i koliko se tretmana daje. U zavisnosti od rezultata pacijenata, procedura može da pomogne  lekaru da odluči koji tretman treba primeniti u daljem lečenju.

Koronarni angiogram pokazuje protok krvi kroz koronarne arterije

Koronarni angiogram pokazuje protok krvi kroz koronarne arterije. Za ovaj test, boja se ubrizgava u malu venu na ruci i to čini ovaj test manje invazivnim od tradicionalnog angiograma. Pacijent zatim leži na krevetu koji prolazi kroz otvor u obliku krofne u CT skeneru kako bi se pokazale detaljne slike srca. CT koronarni angiogram generalno nije tako pouzdan u otkrivanju suženja u malim koronarnim arterijama ili u malim granama kao tradicionalni koronarni angiogram. To znači da je koronarna angiografija i dalje „zlatni standard“ za dijagnostiku koronarne bolesti srca.

Kako se izvodi koronarni angiogram

Kateterizacija srca koristi jednu ili više tankih, fleksibilnih cevi, zvanih kateteri. Cevi se nalaze unutar glavnih krvnih sudova tela i srca. Test zahteva mali rez na koži. Tokom koronarnog angiograma, tretman koji se zove angioplastika i stentiranje može se uraditi kako bi se otvorile sve blokirane arterije. Specijalna boja ubrizgava se u arteriju u ruci ili nozi, koja putuje do koronarnih arterija. Kada stigne tamo, pravi se rendgenska fotografija arterije kako bi se pronašla bilo kakva suženja koronarnih arterija što može da bude znak koronarne bolesti srca.

Šta je angiogram?

Angiogram je vrsta skeniranja koja pokazuje protok krvi kroz arterije ili vene, ili kroz srce, koristeći rendgenske snimke, kompjuterizovanu tomografsku angiografiju (CTA) ili angiografiju magnetne rezonance (MRA). Krvni sudovi se pojavljuju na slici nakon što se kontrastna boja ubrizga u krv, koja svetli na skeniranju gde god da teče. Angiografija je procedura koja može da bude prvi korak u proceduri za pronalaženje i otklanjanje blokade krvnih sudova, aneurizme, strukturne bolesti srca ili srčanih zalistaka.

Koristeći rendgenski kontrast za pregled krvnih sudova (arterija ili vena) angiografija se radi kada su krvni sudovi blokirani, oštećeni ili abnormalni na bilo koji način, a što može da izazove bol u grudima, srčani udar, moždani udar ili druge probleme. Ova procedura pomaže zadravstvenim radnicima da utvrde izvor problema i stepen oštećenja segmenata krvnih sudova koji se ispituju.

Pored obolelih koronarnih arterija, angiogram takođe može da dijagnostikuje niz srčanih problema, uključujući aneurizmu (nenormalan balon na srčanom zidu), srčane aritmije (nepravilan rad srca) ili urođene mane, kao što je „rupa“ u srcu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo