Naslovna / Zdravlje

Rak pankreasa teško se otkriva: Novi test krvi precizan u 97 odsto slučajeva karcinoma u ranoj fazi

Priredio/la: I. V. |17:00 - 03. 06. 2024.

Oko 80 odsto karcinoma pankreasa ne može da bude uklonjeno operacijom u trenutka kada se tumor identifikuje

rak pankreasa 80 odsto ili više karcinoma pankreasa ne može da bude uklonjeno operacijom u trenutka kada se identifikuje Foto: Shutterstock

Rak pankreasa teško se otkriva u ranim fazama bolesti, ali eksperimentalni test krvi može da otkrije karcinom pankreasa stadijuma 1 i 2 sa tačnošću od 97 odsto, pokazala su prvi rezultati kliničkog ispitivanja. Stručnjaci ističu da je rak pankreasa jedan od najsmrtonosnijih tipova karcinoma, uglavnom zato što ga je teško otkriti u ranim fazama.

Rak pankreasa ostaje neotkriven sve dok se ne proširi na druge delove tela

Istraživači su sada razvili eksperimentalni test krvi koji je otkrio 97 procenata karcinoma pankreasa 1. i 2. faze u ranom kliničkom ispitivanju. Tumori u pankreasu obično ostaju neotkriveni sve dok se već ne prošire na druge delove tela. Prema nekim procenama, 80 odsto ili više karcinoma pankreasa ne može da bude uklonjeno operacijom u trenutka kada se identifikuje. Uprkos tome što čini samo 3 odsto novih dijagnoza raka, rak pankreasa je treći vodeći uzrok smrti, a  predviđa se da će do 2030. godine ovaj karcinom biti drugi najčešći uzrok smrti od raka.

Ako možemo da identifikujemo sve pacijente u stanju kojem se rak još uvek može hirurški ukloniti, većina tih pacijenata će verovatno proživeti većinu svog života bez brige o toj bolesti – ističe dr Ajay Goel, jedan od autora studije i predsednik Odeljenja za molekularnu dijagnostiku i eksperimentalnu terapiju u City of Hope. 

Tečna biopsija otkriva rak pankreasa u fazi 1 i 2

Eksperimentalna tečna biopsija koju je kreirao tim dr Goela deluje tako što otkriva genetske markere raka pankreasa u krvi. To bi moglo da upozori kliničare na prisustvo karcinoma pre nego što se tumor može videti pomoću tradicionalnih alata za snimanje – ultrazvuka ili magneta.

Istraživači su predstavili podatke iz svog prvog kliničkog ispitivanja na sastanku American Association for Cancer Research ovog meseca. Ispitivanje je uključilo skoro 1.000 učesnika iz SAD, Japana, Južne Koreje i Kine, od kojih je oko 80 odsto imalo rak pankreasa u fazi 1 ili 2. Američka grupa ispitanika uključivala je 139 učesnika sa rakom pankreasa i 193 zdrava donatora. Test je bio skoro potpuno tačan u identifikaciji koji učesnici studije imaju rak pankreasa u ranoj fazi. Kako je najvaljeno, test će se proučavati u većim kliničkim ispitivanjima, a istraživači će proučavati koliko dobro test identifikuje rak pankreasa kod ljudi koji nemaju dijagnozu bolesti.

Zašto je važno rano otkriti rak pankreasa?

Pankreas je uvučen duboko u abdomen, što može da oteža uzorkovanje standardnom biopsijom iglom ili vizualizaciju standardnim MRI i CT skeniranjem. Rani znaci upozorenja, kao što su bol u stomaku i nagli gubitak težine, mogu ukazivati na mnoga različita stanja.

– Rak pankreasa takođe ima tendenciju da metastazira rano, kada je tumor još uvek mali. Karcinom pankreasa nema populacijski skrining, što znači da se ne otkriva često u asimptomatskoj fazi. Za mnoge ljude koje vidim na klinici, već znam da nećemo moći da izlečimo rak jer je kasno otkriven. Rano otkrivanje i prevencija su zaista važni za ovu bolest, čak i više od drugih – navodi medicinski onkolog dr  Brian Wolpin iz Center for Gastrointestinal Oncology at Dana Farber Cancer Institute.

Biologija raka pankreasa je složena, a mnogi od trenutnih tretmana ne funkcionišu dobro, smatraju stručnjaci. Čak i sa napretkom u hemoterapiji u poslednjih nekoliko decenija, prognoza za pacijente se nije mnogo poboljšala. Otkrivanje karcinoma pankreasa samo nekoliko meseci ranije može značajno da poveća mogućnost lečenja bolesti, naglašavaju onkolozi. Petogodišnja stopa preživljavanja je oko 3 procenata za ljude sa dijagnozom raka pankreasa koji je metastazirao na druge organe, a 44 odsto kada kliničari otkriju rak pre nego što se proširi van pankreasa.

Kako funkcioniše tečna biopsija?

Kada ćelije raka umru, one se oslobađaju iz tumora u krvotok, gde mogu da se „razbiju“ i odbace  delove DNK, proteina ili drugih ćelijskih delova. Tečna biopsija funkcioniše tako što otkriva te ćelijske fragmente. Nova tečna biopsija raka pankreasa identifikuje male vanćelijske delove zvane egzosomi, male vezikule koje nose genetske informacije između ćelija. Kada se izliju u krv, one i dalje drže genetske informacije iz ćelije iz koje su potekle.

Naučnici istraživačkog centra za karcinom City of Hope identifikovali su 5 genetskih markera nazvanih mikroRNK koji slobodno plutaju u krvi i jedinstveni su za osobe sa rakom pankreasa. Ako biopsija pronađe znake te genetske informacije, verovatno je da pacijent ima neku kanceroznu promenu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
nikolov mite
6:53, 04. 06. 2024.
Odgovori

Prijatno sam iznenadjen informacijom o ranom otkrivanju malignih promena na pankreasu sa metodom tecne biopsije.Puno vam hvala za ovu informaciju.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo