Naslovna / Zdravlje

Rak pankreasa je teško otkriti na početku bolesti – možemo li uskoro da očekujemo bolju dijagnostiku

Priredio/la: D. T.|15:00 - 18. 04. 2024.

Hirurzi se retko odlučuju da operišu rak pankreasa u III ili IV stadijumu zbog složenosti i težine operativnog zahvata i dugoročnih komplikacija

rak pankreasa Kod raka pankreasa na početku bolesti uglavnom su zastupljene stomačne tegobe Foto: Shutterstock

Rak pankreasa je maligni tumor ćelija žlezde pankreasa. Reč o podmukloj i teškoj bolesti koju je veoma teško otkriti na vreme. Otežano varenje, loš apetit, neodređeni  bol u gornjem delu stomaka često su prvi simptomi koje je lako zameniti sa želudačnim tegobama. Za sada ne postoji precizna dijagnostička metoda – test kojim je moguće u ranoj fazi detektovati rak pankreasa.

Bolest se za najčešće otkriva kada već dođe do širenja malignih ćelija i kada su ograničene mogućnosti lečenja. Istraživački timovi najboljih svetskih laboratorija rade na pronalaženju testa kojim se rak pankreasa može otkriti u ranoj fazi, tečna biopsija je jedna od procedura u koju se polažu nade.

Brza procedura otkriva tumorski DNK u krvi

Stručnjaci navode da je tečna biopsija brza i jednostavna procedura, putem koje se može otkriti cirkulišuću tumorski DNK u krvi.

–  Tečna biopsija je dijagnostička metoda koja pokušava da pronađe markere u krvi koji ukazuju na postojanje tumora, a mnogo je načina na koje može da se dođe do rezultata – kaže dr Brian Wolpindr iz Gastrointestinal Cancer Center u Dana-Farber Cancer Institute u čijim laboratorijama se ispituju mogućnosti tečne biopsije.

Skener i magnetna rezonanca primenjuju se sa zakašnjenjem

Kod raka pankreasa na početku bolesti uglavnom su zastupljene stomačne tegobe, pa se pacijentima predlaže pregled želuca, nažalost ultrazvučnim pregledom teško mogu da se uoče promene na pankreasu. Lekari navode i da su karakteristični tumorski markeri raka pankreasa povišeni kod malog broja bolesnika u početnoj fazi bolesti.

Snimanje skenerom i magnetna rezonanca primenjuju se uglavnom sa zakašnjenjem, jer stručnjaci u početku uglavnom pretpostavljaju da se radi od drugim bolestima digestivnog sistema.

Tečna biopsija otkrila rak pankreasa u fazama I ili II kod 97 odsto pacijenata

Skrining karcinoma pankreasa radi se u nekim delovima Sjedinjenih Američkih Država, ali kada je u pitanu tečna biopsija, dijagnostička metoda na osnovu uzorkovanja krvi pacijenta, pred naučnim timovima je mnogo posla.

Na nedavno održanom godišnjem sastanku Američkog udruženja za istraživanje raka (American Association for Cancer Research) tim iz City of Hope Comprehensive Cancer Center zajedno sa stručnjacima iz nekoliko svetskih centara predstavio je istraživanje, prema kojem je putem tečne biopsije rak pankreasa u I i II fazi bolesti otkriven kod 97 odsto ispitanika koji su dobrovoljno učestvovali u istraživanju.

Test mikroRNK

Studija koja još nije objavljena u recenziranom časopisu, uključila je 984 osoba. Među ispitanicima bilo je osoba koje su imale karcinom pankreasa, ali i zdravih ljudi. Ispitanici su bili iz SAD, Južne Koreje, Kine, Japana.

Istraživači su testirali ekspresiju skupa malih gena zvanih mikroRNK  inkapsuliranih u egzozomima u krvi. Egzozomi su male vezikule koje izlučuju i kancerogene i zdrave ćelije. MikroRNK (miRNK) su male nekodirajuće RNK u vezi sa brojnim biološkim procesima, oni regulišu ekspresiju više od 30 odsto humanih gena.

Ćelije raka oslobađaju mnogo više egzozoma u krvotok u poređenju sa zdravim ćelijama, zato što se zdrave ćelije ne razmnožavaju tako brzo kao i ćelije raka – kaže jedan od glavnih autora ove studije dr Ajay Goel sa The Department of Molecular Diagnostics and Experimental Therapeutics – City of Hope.

CA19-9 marker ne mora uvek da bude znak raka

Goel i njegove kolege otkrili su osam mikroRNK pronađenih u egzozomima koje izlučuju ćelije raka u pankreasu i pet mikroRNK u krvi. Ovi markeri su bili osnova.

Istraživači su uradili dodatno testiranje u kojem nisu koristili samo markere zasnovane na egzozomima, već su testirali i protein CA19-9, marker koga oslobađa uglavnom tumor pankreasa, ali zapaža se i kod raka pluća, žučne kese, kolorektalnog karcinoma. Povišene vrednosti ovog markera ne moraju uvek da budu znak raka, primećuju se i kod pacijenata sa cirozom jetre, upalom pankreasa ili kamenjem u žučnoj kesi.

Lek je operativno uklanjanje tumora

Kombinacija markera egzozomima i CA19-9 precizno su otkrili, kako kažu autori ove studije, u 97 odsto slučajeva rak pankreasa u I i II stadijumu kod američkih dobrovoljaca.

Dr Goel je naveo da je test pokazao lažno pozitivne rezultate za stadijum raka pankreasa I i II u stopi manjoj od 5 odsto.

Veoma je važno dijagnostikovati bolest u najranijoj fazi stadijuma I ili II, kada postoji veća šansa da se rak operiše. Najbolji lek za pacijenta sa pankreasom nije hemioterapija ili lekovi, već operativno uklanjanje raka – objašnjava dr Goel.

Zašto hirurzi retko operišu rak pankreasa?

Hirurzi se retko odlučuju da operišu rak pankreasa u III ili IV stadijumu zbog složenosti i težine operativnog zahvata i dugoročnih komplikacija. U ovakvim uslovima i pored hirurškog zahvata kojim se odstranjuje tumor, uvek postoji mogućnost od ponovnog javljanja raka.

– Zbog svega navedenog važno  je da imamo test koji može u 97 odsto slučajeva da pronađe rak u najranijim mogućim stadijumima bolesti, kada postoji mogućnost da se interveniše i hirurški ukloni rak – kaže dr Goel.

Oko 80 odsto pacijenata ima uznapredovalu bolest

Navedene testove lekari mogu da ponove tokom tretmana, kako bi utvrdili kako telo reaguje na terapiju, ali ne postoji dijagnostička metoda kojom se može otkriti rana faza raka pankreasa.

Rak pankreasa je bolest  koja se u mnogim slučajevima završava letalnim ishodom. Sve više je pacijenata, a bolest se otkriva tek kada se pojave simptomi kao što su: gubitak telesne težine, žuta prebojenost kože i beonjača očiju, bol u stomaku ili leđima, umor i slabost. Kada se jave ovi simptomi najverovatnije je već došlo do širenja malignih ćelija.

– Većina pacijenata sa rakom pankreasa ima uznapredovalu bolest u vreme postavljanja dijagnoze. Oko 80 odsto pacijenata ima uznapredovalu bolest kada su i smanjene mogućnosti lečenja – navodi Wolpin.

Pankreas je skriven organ

Pojedini stručnjaci naglašavaju da nema koristi od skrininga, jer postoji mogućnost od lažno pozitivnih rezultata kod ljudi koji nemaju simptome.

Stručnjaci sa The City of Hope nisu jedini koji se nadaju da će pronaći dovoljno pouzdan test za karcinom pankreasa.

Godine 2020 studija sa The University of Pennsylvania otkrila je test krvi za skrining određenih biomarkera povezanih sa rakom pankreasa koji je bio tačan u 92 odsto slučajeva. Pilot studija stručnjaka UC San Diego otkrila je da je test krvi koji je identifikovao proteine koji se dovode u vezu sa ćelijama raka u 95,5 odsto slučajeva bio u mogućnosti da otkrije rak pankreasa u I stadijumu.

Stručnjaci naglašavaju da je rak pankreasa, slično kao i rak mokraćne bešike „siroče“ kada su u pitanju terapijske mogućnosti. Pankreas je skriven organ u telu, nalazi se iza želuca i poprečnog dela debelog creva, skoro skroz uz kičmeni stub, pa je u početnom stadijumu bolesti, na primer, ultrazvukom veoma teško opaziti promene.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dejan Damjanovic
21:26, 19. 04. 2024.
Odgovori

Meni je tumor otkriven kada sam pozuteo. Na zalost u drzavnoj klinici su odstranili zuc i zasili, da bih slucajno saznao sta jos imam u stomaku. Na moje pitanje zasto nisu operisali i to sto su videli, nisu znali odgovor. Da ne bi se dizala halabuka dobijam uput na VMA, ali samo se gubi dragoceno vreme. Onda se javljaju prijatelji iz medicinske struke i kazu :Prof. Pavle Milosevic radi u Global Care Surgery, za pankreas je broj 1 u Vojvodini, a mozda i šire. Napustio je KC i radi samo privatno. Uradio sam Magnet, koji je pokazao da je operabilno i na pitanje profesora kada cemo, rekoh moze li u sredu, ne, dodji sutra. I evo 7 meseci sam ziv, dobro se osecam, ima tu i kontrola, magneta, ct. Za sada sve ide planiranim tokom. Velika zahvalnost profesoru Milosevicu i njegov timu.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo