Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Umesto kolonoskopije za otkrivanje kolorektalnog karcinoma mogu da se koriste dva lakša testa

Priredio/la: I. V.
14:30 - 22. 10. 2022.

Stid, sramota i potreba za pražnjenjem creva i ograničenjem u ishrani vrlo često odvraćaju ljude od podvrgavanja kolonoskopiji, ali, stručnjaci navode da postoje dva isto tako efikasna, a mnogo podnošljivija skrinig testa

kolorektalni karcinom Kolorektalni karcinom može se sprečiti uz dva nova neinvazivna skrinig testa Foto: Shutterstock

Kolorektalni karcinom može se otkriti uz pomoć dva neinvazivna testa, koji su jednako efikasni kao i kolonoskopija, objavljeno je u  Journal of the American College of Surgeons. Fekalni imunohemijski test (FIT) i multitarget DNK test stolice (mt-sDNK) dva su najčešće korišćena neinvazivna skrining testa za kolorektalni karcinom. Nova studija, pokazuje da je FIT bio isplativiji od mt-sDNK testa, ali se nije razlikovao u ishodima pacijenata, a ovi rezultati mogli bi da utiču na to kakvu odluku će doneti lekar kada pacijentima predlaže neinvazivni kolorektalni skrining test.

Dva mnogo lakša testa takođe mogu da otkriju kolorektalni karcinom

Prema navodima nove studije, potpuni prelazak na fekalni imunohemijski test (FIT) za neinvazivni skrining kolorektalnog karcinoma, umesto višeciljnih DNK testova stolice (mt-sDNK), mogao bi da dovede do značajnih ušteda troškova bez ugrožavanja kvaliteta nege.

– Uprkos nacionalnim smernicama, koje sugerišu da se fekalni imunohemijski test  koristi kao primarni neinvazivni modal skrininga, otkrili smo da značajan deo pacijenata i dalje dobija skuplji alternativni test. Postoje značajne uštede, ne samo za pacijente, već i za zdravstveni sistem promovisanjem odgovarajuće upotrebe neinvazivnog testiranja. Takođe, nije bilo razlike u kliničkom stadijumu u vreme dijagnoze između dva testa, što ponovo pokazuje kliničku ravnotežu koja se održava prelaskom na fekalni imunohemijski test – objasnio je koautor studije dr Pavan Rao, specijalista opšte hirurgije u Allegheny Health Network u Pensilvaniji. Dr Rao ističe da ova dva testa mogu da budu alternativa za pacijente koji ne žele da rade kolonoskopiju.

Redovni skrining može da smanji smrtnost koji uzrokuje kolorektalni karcinom

Rak debelog creva je treći najdijagnostikovaniji rak i drugi vodeći uzrok smrti od karcinoma širom sveta. Redovni skrining kolorektalnog karcinoma može da smanji rizik od incidencije i smrtnosti od ovog tumora. Većina kolorektalnih karcinoma razvija se kao polip – nekancerozne izrasline unutrašnje obloge rektuma ili debelog creva, a skrining kolorektalnog karcinoma omogućava rano otkrivanje i uklanjanje ovih prekanceroznih polipa.

Uprkos nedavnoj kontroverzi oko efikasnosti kolonoskopije, ona se generalno smatra jednom od najefikasnijih metoda za skrining i otkrivanje kolorektalnog karcinoma zbog svoje visoke osetljivosti. Tokom ove procedure, lekar koristi kolonoskop, dugu, fleksibilnu cev sa kamerom i svetlom na jednom kraju, kako bi regledao unutrašnju oblogu rektuma i debelog creva na polipe ili druge abnormalnosti. Štaviše, kolonoskopija takođe omogućava uklanjanje malih polipa tokom postupka.

Međutim, faktori kao što su sramota i potreba za pripremom creva — uključujući upotrebu laksativa — i ograničenja u ishrani pre procedure, vrlo često odvraćaju pojedince od podvrgavanja kolonoskopiji. Pored toga, kolonoskopija je povezana sa malim rizikom od krvarenja i perforacije debelog creva.

Prednosti dva neinvazivna skrinig testa

Pojedinci koji nisu voljni da se podvrgnu kolonoskopiji imaju mogućnost da urade neinvazivni skrining test. Testovi stolice, kao što su fekalni imunohemijski test (FIT) i multitarget DNK test stolice (mt-sDNK) neki su od najčešćih neinvazivnih testova za skrining raka debelog creva. Polipi ili mali karcinomi u debelom crevu i rektumu mogu dovesti do manjeg krvarenja, koje se okom ne može otkriti. FIT test zbog toga koristi antitela za otkrivanje malih tragova krvi u uzorcima stolice.

Razvoj raka povezan je sa promenama DNK i promenama u obrascima ekspresije gena u tumorskim ćelijama. Test mt-sDNK otkriva markere izmenjene DNK u ćelijama koje oblažu debelo crevo i rektum, koji se svakodnevno izlučuju stolicom. Test mt-sDNK, koji je odobrila FDA, takođe sadrži FIT komponentu za otkrivanje krvi u uzorku stolice. I FIT i mt-sDNK test ne podrazumevaju ograničenja u ishrani ili pripremu creva. Zbog ovih prednosti smatraju se takođe vrlo pouzdanim u otkrivanju kolorektalnog karcinoma, baš kao kolonoskopija, koja se smatra zlatnim standardom.

Svaki postupak skrininga ima svoje prednosti i nedostatke

– Fekalni imunohemijski test (FIT)  je jeftin i isplativ. Međutim, tumor možda neće krvariti i tako možemo da dobijemo lažno negativne rezultate. S druge strane, mt-sDNK test je patentirani proizvod, koji cilja skup ciljanih gena, plus hemoglobin, što znači da je relativno skup jer je potreban „dodatni“ laboratorijski rad – naglašava mikrobiolog dr Payton Yau sa Scotland Rural College. Sličnog mišljenja je i dr Samir Gupta, gastroenterolog sa University of California San Diego u San Dijegu koji navodi da mt-sDNK test ima veću stopu lažnih pozitivnih rezultata, ali je veća verovatnoća da će otkriti velike polipe nego FIT test a i nešto je komplikovaniji od samog FIT testa, zbog više neophodnih koraka u testiranju.  Nakon pozitivnog rezultata FIT ili mt-sDNK testa sledi kolonoskopija kako bi se potvrdilo prisustvo prekanceroznog ili kanceroznog tkiva.

TEME:
Bibi
17:12, 22. 10. 2022. Odgovori

I…jel se to kod nas radi ili je u pionir fazi i kod amera?

Marija
18:04, 22. 10. 2022. Odgovori

Gdje se moze napraviti taj test,buduci da svake dvije godine moram na kolonoskopiju

Gvozden Milotić
19:08, 22. 10. 2022. Odgovori

Molim Vas da mi posaljete test za debelo crijevo!

Lala
19:15, 22. 10. 2022. Odgovori

Kolonoskopija je zakon!

Jovica
21:42, 22. 10. 2022. Odgovori

Dali je u našim zdravstvenim ustanovama dostupan takav test ili ce biti u 23 veku ?

Dragan Starcevic
20:53, 24. 10. 2022. Odgovori

Gde u Beogradu se moze uraditi najpouzdaniji pregled

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend