Naslovna / Zdravlje

Rak rektuma i kolorektalni karcinom su sve češći, na koje signale treba obratiti pažnju

Piše: Marijana M.Rajić|8:59 - 05. 05. 2022.

Zbog specifičnosti ishrane sa čestom konzumacijom crvenog mesa i mesnih prerađevina, sklonosti ka gojaznosti, pušenju, stresu, dijabetesu i drugim faktorima uz slab odziv na skrining programe i lošu dostupnost zdravstvene nege i preventivnih pregleda, naša populacija je posebno ugrožena, upozorava dr Zlatko Bokun

Rak rektuma, dr Zlatko Bokun Dr Zlatko Bokun: Ukoliko se dijagnostika i lečenje urade na vreme, kolorektalni karcinom je izlečiv Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Rak rektuma (završnog dela debelog creva) čini trećinu kolorektalnih karcinoma, a kolorektalni karcinom je na neslavnom trećem mestu po mortalitetu među karcinomima uopšte. Od karcinoma rektuma najčešće oboleva populacija preko 50 godina starosti, ali su pod rizikom i mlađe osobe ukoliko imaju porodičnu istoriju ovog karcinoma, neku od upalnih bolesti creva (ulcerozni kolitis, Kronovu bolest, porodičnu polipozu debelog creva), kao i oni koji su bolovali od analnih fistula.

Kolorektalni karcinom i rak rektuma u ranoj fazi daju jasne simptome

Rak rektuma je specifičan zbog svoje lokalizacije i anatomije, pa kod njega postoje i specifičnosti u simptomima i lečenju. Budući da je rektum završni i najuži deo debelog creva, smešten u tesnom paketu male karlice i okružen brojnim organima i strukturama, simptomi se javljaju brže.

– To je na neki način i prednost zbog mogućnosti ranog otkrivanja. Najčešći simptomi su pojava krvi u stolici i promena u ritmu pražnjenja (učestale prolivaste stolice ili zatvor). Takođe, i stolica „tanka kao olovka“, osećaj punoće ili stranog tela i lažni pozivi na stolicu. Javljaju se i izostanak vetrova i stolice, nadutost, bol, svrab i vlaženje u analnoj regiji, bolovi i nelagodnost u donjem delu trbuha, malaksalost, anemija, nagli gubitak tezine – opisuje u razgovoru za eKlinika portal dr Zlatko Bokun, hirurg i instruktor laparoskopske hirurgije.

Zamke u dijagnostici raka rektuma i debelog creva koje mogu da daju hemoroidi

Najčešći dijagnostički propust kada bi trebalo da se u ranoj fazi otkrije kolorektalni karcinom, može da se desi kada se krvarenje iz anusa pripiše hemoroidima. Oni, prema rečima dr Bokuna, mogu, i ne moraju postojati uporedo sa rakom rektuma.

– Hirurg će obavezno napraviti digitorektalni pregled (prstom). Međutim, budući da je dužina rektuma od 12-15 cm, jasno je da neće u celosti biti dostupan ovom bezbolnom i kratkom, a jako korisnom pregledu. Svako produženo krvarenje, posebno kod pacijenata starijih od 50 godina, zahteva dodatnu dijagnostiku u vidu rektosigmoidoskopije ili kolonoskopije. Ovo je izuzetno važno ako pacijent ima porodičnu istoriju ili naglašene faktore rizika – naglašava naš sagovornik.

Dijagnostika, snimanja i tumor markeri

– Ukoliko se kolonoskopski i biopsijom dokaže maligna promena, radi se nuklearna magnenta rezonanca male karlice i abdomena. Moguće je uraditi i samo CT abdomena uz magnet male karlice. Takođe, i CT grudnog koša zbog određivanja stadijuma bolesti i eventualnog postojanja udaljenih metastaza. Pored vizuelne i patohistološke dijagnostike, potrebno je proveriti i tumor markere. Radi se i opšti preglede krvne slike sa biohemijskim parametrima, uz procenu statusa pratećih oboljenja – navodi dr Zlatko Bokun.

Rak rektuma i lečenje

Prema rečima dr Zlatka Bokuna, lečenje karcinoma rektuma je u većini slučajeva hirurško, sa kombinacijom hemioterapije i zračenja. Izuzetak su jako rizični pacijenti za operaciju kada se mogu primeniti zračenje i hemioterapija. Nažalost, sa diskutabilnim uspehom, tek u svrhu olakšanja tegoba i usporavanja toka bolesti. Nakon kompletirane dijagnostike, lekar pacijenta najčešće upućuje na konzilijum za onkološke bolesti. Na njemu će se u odnosu na stadijum proceniti da li će pre operacije pacijent biti podvrgnut zračenju. To se, navodi sagovornik eKlinika portala, najčešće dešava kod lokalno uznapredovalih karcinoma.

Koje se hirurške metode primenjuju u lečenju raka rektuma i šta je stoma

Hirurg Zlatko Bokun kaže da hirurgija nudi nekoliko opcija, u zavisnosti od lokalizacije tumora. Ukoliko se tumor nalazi u gornjem delu rektuma, moguće je odstraniti deo creva sa pratećim limfnim čvorovima i napraviti direktan spoj, takozvanu anastomozu.

– U slučajevima kada se tumor nalazi u sredini ili završnom delu rektuma koji teže zarastaju zbog anatomske specifičnosti, potrebno je izvesti privremenu ileostomu (tanko crevo) na trbušni zid, dok spoj na rektumu ne zaraste bezbedno. Nakon toga se ileostoma zatvara. Ukoliko je karcinom rektuma na samom završnom delu, za adekvatnu šansu za izlečenje i hirurgiju „do u zdravo“ mora se odstraniti ceo analni kanal. Tada pacijent dobija trajnu kolostomu (izveden završni deo debelog creva) na trbušnom zidu. Nakon kratke obuke u bolnici, pacijenti sa stomom se lako prilagođavaju ovom načinu pražnjenja. Savremeni receptakulumi (kese) su i funkcionalno i estetski prihvatljive i ne narušavaju svakodnevne aktivnosti – objašnjava dr Zlatko Bokun.

Prednosti laparoskopske hirurgije u slučaju raka rektuma

Laparoskopska hirurgija rektuma poslednjih godina dobija na značaju. Prednost je ne samo mnogo brži oporavak pacijenta i estetski efekat, već i precizniji hirurški rad. To se, kaže dr Bokun, posebno odnosi na uklanjanje omotača rektuma (totalna mezorektalna ekscizija-TME) bez koje nema onkološke operacije, manje traume okolnih organa i nerava i gubitka krvi. Inače, laparoskopska TME polako postaje zlatni standard u hirurškom lečenju karcinoma rektuma.

– U postoperativnom toku koji je mnogo brži i povoljniji kod laparoskopskih operacija, pacijent već nakon nekoliko dana ide kući potpuno oporavljen. Naravno, laparoskopska operacija nije izvodljiva kod svih pacijenata. U proceni ko je kandidat, ulogu igraju prethodne operacije u trbuhu i postojanje priraslica, proširenost tumora na druge organe, gojaznost, opšti rizici od dugotrajne anestezije i zdravstveno stanje pacijenta – priča u razgovoru za eKlinika portal dr Bokun, koji je laparoskopsku hirurgiju usavršavao u Italiji, kod jednog od najboljih svetskih laparsokopskih hirurga, dr Giusta Pignate.

Ako se dijagnostika i lečenje sprovedu na vreme, kolorektalni karcinom je izlečiv

Nakon operacije, a po dobijanju definitivnog patohistoloskog rezultata samog tumora sa pratećim delom creva i limfnih čvorova, konzilijum procenjuje da li će biti potrebna dodatna hemio ili zračna terapija.

– Praćenje pacijenata vrši se redovnim kolonoskopijama, CT abdomena i grudnog koša, i merenjem tumor-markera obavezno u prvih pet godina od operacije. Uvek postoje i naknadni rizici od karcinoma na nekoj drugoj lokalizaciji na debelom crevu. Ukoliko se dijagnostika i lečenje sprovedu na vreme, moguće je potpuno izlečenje od ove smrtonosne bolesti. Posebnu pažnju treba obratiti kako na prevenciju, tako i na ranu dijagnostiku, koja je pogotovo kod rektuma prilično jednostavna i dostupna – podseća dr Zlatko Bokun, hirurg.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Beba
1:57, 06. 05. 2022.
Odgovori

Postovanje!
Kasno je mogu li sutra Vam objasniti moj slucaj i dobiti VS savjet hvala unaprijed pozxrav iz Sarajeva.

Ivančica
5:45, 06. 05. 2022.
Odgovori

Imam neredovite stolice ponekad bol u debelom crijevu ,često zatvor

Ruža mestrovic
0:05, 07. 05. 2022.
Odgovori

Rak reklama uznapredovali 4 stupanj i meta

Carcinom debelog crijeva 4 stadiju i metastaza na jetri starost 46 godina sada je na 12 kemoterapijom molim karcinomdebelog crijeva sa meta jetre

Tatjana
4:32, 07. 05. 2022.
Odgovori

Da li to vazi i za dete? U pitanju je FAP

Tanja
4:34, 07. 05. 2022.
Odgovori

Da li to vazi i za dete? U pitanju je FAP

Драгана
16:03, 16. 05. 2022.
Odgovori

Драги моји молим вас да се негрте са никаквим симптомима.Ја сам себе својом упорношћу спасила.Са 48 ам год карцином ректум почетна фаза.Носила сам и стому четри месеца полако је све иза мене.Иначе месо сам слабо јела,непушч ма ни једну ставку ризико нисам имала Шта год да осетите правац др.
Колоноскопија је ништа у односу када сазнате ту страшну вест.

Alex
8:09, 29. 07. 2022.
Odgovori

Mozes li nam reci kada si operisala rektum i koji stadijum je bio tmr…

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo