Naslovna / Zdravlje

Kolonoskopija – kada se radi ovaj pregled, kako izgleda i kako se pripremiti za njega

Priredio/la: D.T.|10:00 - 20. 05. 2021.

Iako spada u vrlo neprijatan pregled, kolonoskopija je u nekim slučajevima, intervencija koja spašava život

kolonoskopija-creva-rak debelog creva Kolonoskop mini kamerom snima unutrašnjost creva Foto: Shutterstock

Kolonoskopija je važan dijagnostički postupak koji omogućava lekaru da pregleda unutrašnjost debelog creva. Često se radi kao preventivni pregled zbog raka debelog creva, ili kada se sumnja da polipi mogu biti opasni i prerasti u karcinom creva. Krvava stolica i gastrointestinalni simptomi, kao što su bol ili poremećaj rada creva u vidu čestih dijareja ili konstipacija, uglavnom su znaci koji ukazuju da je ovakav pregled neophodan. Do nedavno se preporučivalo da ovaj pregled rade osobe starije od 50. godina, ali, prema poslednjim preporukama, zbog porasta broja obolelih od raka debelog creva, kolonoskopiju bi trebalo obaviti u 45 godini života.

Od raka debelog creva u Srbiji godišnje umre više od 3.000 ljudi

Lekari navode da kolonoskopija ume da bude neprijatna procedura, ali nekada i neophodna. Rana dijagnostika i dalje je najbolja prevencija od opasnih bolesti kao što je rak debelog creva. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, rak debelog creva je drugi najčešći zloćudni tumor u obolevanju i umiranju. Svake godine u Srbiji od ovog raka oboli približno 4.500, a umre više od 3.000 ljudi.

Ko je kandidat za kolonoskopiju

Mnoga uputstva savetuju kolonoskopiju kao obavezan preventivni pregled odrsalih osoba u periodu od 45. do 50. godine, i onda na svakih 10 godina, ako je sve u redu. Ukoliko imate u porodicu osobe koje boluju od karcinoma  debelog creva, polipa ili drugih gastrointestinalnih bolesti, savetuje se kao preventivni pregled i u mlađem životnom dobu. Kolonoskopija se kod nas radi u anesteziji, ali i bez nje.

Pripreme za kolonoskopski pregled

Pre kolonoskopije svaka osoba od lekara dobija uputstvo kako da se pripremi. Moguće je da ćete morati da se pridržavate određenih dijeta dan ili dva pre intervencije. Noć pre kolonoskopije, verovatno ćete morati da koristite  laksativ, klistir i/ili supozitorije kako bi se sadržaj creva što više ispraznio. U slučaju da koristite neke lekove, vitamine ili suplemente, pitajte doktora da li da preskočite primenu jedan dan pre kolonoskopije. Moguće je da ćete biti malo ošamućeni posle tretmana, pa je dobro da unapred obezbedite prevoz do kuće.  Na dan pregleda ne smete uzimati hranu. Od pića je najčešće dozvoljen sok od jabuke, voda i bistra supa.

Kako izgleda pregled kolonoskopom

Bićete zamoljeni da legnete na bok i dobićete sedativ pre procedure. Kolonoskop je dugačka, fleksibilna cev sa sitnom kamerom na jednom kraju, koji će vam specijalista ubaciti u rektum kako bi pogledom utvrdio da li ima nekih netipičnih promena. Kamera na kraju kolonoskopa će proslediti snimak u video na monitor kako bi lekar što bolje mogao da pregleda tkivo. Lekar će pregledati debelo crevo i kada dođe do tankog creva počeće lagano da izvlači kolonoskop. Tokom procedure, ako je potrebno, lekar će uzeti uzorke tikva, koje će poslati u laboratoriju kako bi bio siguran o kakvoj vrsti bolesti se radi.

Šta se dešava posle pregleda

Neke osobe se nakon intervencije osećaju pospano, naduto, imaju gasove. Nekada se može javiti u stolici mala količina krvi. Ipak, ako osetite ove simptome – temperaturu, jak bol, slabost, izbacivanje većih količina krvi ili krvnih ugrušaka, obavezno se javite lekaru. Iako je to veoma retko, tokom same intervencije se može javiti krvarenje, reakcija na sedative ili povreda tkiva creva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ognjen
17:26, 20. 05. 2021.
Odgovori

Odličan tekst. Išao sam na kolonoskopiju pre 10 dana .Imam 56 godina i samo bog me je poslao na pregled. 3 polipa su mi uklonili. Minut do dvanaest sam došao. Molim vas svi preko 50 god idite na pregled sa totalnom anestezijom. Legnete i posle 20 min ustajete.I ništa neosećate verujte mi . Veliki pozdrav.

Vesna
23:27, 20. 05. 2021.
Odgovori

Postovani,interesuje me cena kolenoskopije I skidanje pilipa sa debelog creva sa anestezijom?

Petar ciric
6:30, 21. 05. 2021.
Odgovori

Hvala na dobrim informacijama

Jovana
19:09, 21. 05. 2021.
Odgovori

Radili su mi kolonoskopiju 1997.god.bez ikakve anestezije.
Pregled je i neprijatan i bolan.
Ne legne se na bok,nego se klekne rasirenih nogu i od pozadi se uvlaci ta sajla.
Na srecu,nalaz je bio hronicni kolitis.
Dr.mi je kasnije na slici creva objasnio kad i zasto je bilo bolno.Na nekom pregibu debeloh creva,ta sajla nije bila toliko gibljiva,pa odatle i bol.

Dejan Aleksic
9:29, 22. 05. 2021.
Odgovori

Postovanje. Osecam nelagodnosti ispod desno rebarnog luka, ponekad i levog osecam na tom mestu da rade creva( gasove i krkljanje) na tom mestu . Interesuje me dali sam za kolkonoskopiju imam 46 godine, i ako jesam koliko kosta kolonoskopski ptegled

Aleksandar
22:20, 23. 05. 2021.
Odgovori

Imao sam zakazan kolonoskopski pregled u Zemunskoj bolnici ali je došla korona i sve je odloženò na neodređeno vreme ! Ono što ja mogu da uradim je da redovno kontrolišem stolicu da vidim dali ima krvi u stolici ! Drugih tegoba nemam !

Jovo
13:01, 18. 01. 2023.
Odgovori

Ne budite uvek sigurni da je dr. uvek sve dobro video. Moj slučaj:
Profesor u Mišović bolnici je radio kolonoskopiju i video tumor, ( ispostavilo se maligni), drugi doktor gastroenterolog posle sedam dana radio mi gastroskopiju i izveštaj je da nemam nikakvih pataloških promena, samo blaži oblik gastritisa, što shodno godinama stsrosti. Po sugestiji dr koji je radio kolonoskopiju izvršiena je hitna operacija i odstrana tumura na debelom crevu. Prilikom intervencije na debelom crevu, profesor koji je radio operaciju je uočio promenu na želudcu, gde je uočen Sarkom( misli da je to vrsta tumura) i odstranio mi je 1/3želudca, sve istog dana. Zahvaljujući profesoru i danas sam živ a sve se desilo 2005. god. Uz moju discičlinu i redovnu kontrolu, posle šest godi moj spasilac me proglasio izlečenim čovekom bez ikakvih ricidiva moje bolesti. Šta reći za dr koji mi je radio gastroskopiju i ,, video“ da na želudcu nema zloćudnih promena. Imao sam sreću što sam pau u ruke pskusno profesoru koji je vršio jednu operaciju, a uočio i drugi problem, te ga otklonio.Bog ga poživeo. Danas se osećam dobro i vodim računa o ishrani. Svima želim sreću.

Dara
14:50, 20. 01. 2023.
Odgovori

Oko tri meseca ima tvrdu stolicu i jako tesko odlazim na praznike je.A kada i odem u toalet to je u jako malim kolicinam.Radila sam ultrazvuk sve je ok.Pa sam pre nedelju dana odradila FOBT test.Tri dana nosila stolicu.Prva dva dana rezultat negativan,s treci dan test pozitivan nadmena krv u stolici.Mnogo sam zabrinuta.Tek u ponedeljak idem kod lekara opšte prakse da mu pokažem rezultate.Da cesto imam osećaj da mi se ide u toalet kada odem neeide.Hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo