Naslovna / Zdravlje

Tečna biopsija – nova tehnologija za otkrivanje kancerogenih tumora

Priredio/la: I. V. |13:00 - 14. 02. 2024.

Kada tumori raka rastu, većina njih izbacuje DNK tumora u krvotok, a tečna biopsija može da identifikuje tu DNK u krvi i obezbedi važne informacije o genetici tumora

tečna biopsija Kada tumori raka rastu, većina njih izbacuje DNK tumora u krvotok Foto: Shutterstock

Tečna biopsija je novi „alat” za identifikaciju i praćenje raka koja se u svetu koristi za otkrivanje znakova kancerogenih tumora. Ova nova tehnologija predstavlja jednostavnu analizu testom krvi umesto invazivnom procedurom iglom.

Šta je tečna biopsija?

Dok biopsija zasnovana na igli ostaje zlatni standard i za dijagnostikovanje raka i za testiranje genetike tumora, onkolozi sa University of Chicago Medicine više potencijala vide u ovom bržem, sigurnijem i efikasnijem testu, posebno za pacijente sa metastatskim karcinomom, kojima je potrebno više biopsija tokom i nakon lečenja.

– Tečna biopsija može da bude neinvazivan način procene koliko dobro pacijent reaguje na lečenje, pa čak i usmeravanje da se sa lečenjem prekine u realnom vremenu – objašnjava onkolog dr Ari Rosenberg sa University of Chicago Medicine.

Kada tumori raka rastu, većina izbacuje DNK tumora u krvotok. Tečna biopsija može da identifikuje tu DNK u krvi i prenese vredne informacije o genetici tumora, što ukazuje na to da li tretman deluje.

– Korisno je da se primenjuje kod ljudi koji već imaju dijagnozu raka jer znamo da su mutacije DNK prisutne u njihovom tumoru iz originalne biopsije i znamo da je ono što otkrivamo u tečnoj biopsiji stvarna DNK tumora – istakao je dr Rosenberg.

Lekari University of Chicago Medicine nedavno su proširili upotrebu tečnih biopsija na pacijente sa rakom glave i vrata, pored pacijenata koji imaju uznapredovali rak pluća, debelog creva, dojke i gastrointestinalnog trakta. Za sada se koristi kao komplementarni dijagnostički alat za biopsiju iglom.

Prednosti i mane tečne biopsije

Test krvi je pogodniji i jeftiniji od biopsije iglom, koja često uključuje ultrazvuk ili CT skeniranje, a u nekim slučajevima i anesteziju. Još jedna velika prednost tečne biopsije je to što se rezultati vraćaju za oko nedelju dana – dva do tri puta brže nego što je potrebno da se dobiju genetske informacije iz biopsije tkiva, naglašava onkolog grudnog koša dr Christine Bestvina.

– To pomaže pacijentima da brže dobiju lečenje. Pomaže da se identifikuje više pacijenata koji mogu da imaju koristi od ciljane medicine. Kod raka, vreme preokreta je izuzetno važno – ističe dr Bestvina.

Ipak, lekari navode da tečna biopsija nije prikladna za svakog pacijenta. Određeni karcinomi – kao što su rak u ranoj fazi, mikrocelularni rak pluća i ginekološki karcinom – ne oslobađaju mnogo DNK i stoga ne pružaju korisne informacije. Neki pacijenti imaju jedinstvenu DNK koja može da da „iskrivljene“ rezultate testa, ostavljajući mogućnost lažnih pozitivnih rezultata. Kako naglašavaju, svaki rak otkriven u tečnoj biopsiji i dalje može da zahteva praćenje redovnom biopsijom.

Ima li tečna biopsija budućnost?

Obećavajuća istraživanja o tečnoj biopsiji trenutno se rade u University of Chicago Medicine i drugim institucijama u SAD, uključujući i onu za pedijatrijski rak. Višestruka klinička ispitivanja koja su sada u toku fokusirana su na korišćenje tečne biopsije za druge tipove i ranije stadijume raka. Ovaj napredak ne samo da će pomoći u otkrivanju recidiva raka, već će i tretman učiniti personalizovanijim, napominju onkolozi.

U jednom kliničkom ispitivanju, na primer, tečne biopsije se procenjuju za optimizaciju i personalizaciju tretmana zasnovanog na imunoterapiji za pacijente sa rekurentnim, metastatskim rakom glave i vrata. To bi moglo da pomogne da se identifikuje kojim pacijentima je potrebna samo imunoterapija, u poređenju sa pacijentima kojima je možda potrebna u kombinaciji sa drugim tretmanima. Ovakav pristup ima potencijal da poboljša dejstvo imunoterapije dok minimizira neželjene efekte lečenja.

Uskoro ćemo koristiti tečne biopsije kako bismo identifikovali koji pacijenti postaju otporni na lečenje i uputili nas da pređemo na drugačiji tretman – navodi dr Rosenberg.

Inače, stručnjaci sa University of Chicago Medicine  razvili su još jednu alternativu biopsije — molekularni test zasnovan na pljuvački za otkrivanje i dijagnostikovanje oralnih karcinoma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Svetlana
16:57, 16. 02. 2024.
Odgovori

Divno,samo nažalost dok to kod nas dodje ima da pomremo samo tako,evo ja sam operisala kkancer materice,osam meseci čekam zračne terapije,ginekologa koji me je operisao sam videla samo posle budjenja u šok sobi,o čemu pričamo

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo