Naslovna / Zdravlje

O kontracepciji bez tabua – razgovor sa ginekologom

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 11. 06. 2024.

– Najstariji načini kontracepcije su prirodni, poput prekinutog odnosa i praćenja plodnih dana. Međutim, to ne može da bude potpuno pouzdano, tako da bi to trebalo kombinovati sa još nekom dopunskom metodom – kaže na početku današnjeg ePodcasta dr Tatjana Đorđević, specijalista ginekologije

Današnja epizoda ePodcasta je posvećena kontracepciji, temi koja je od ključne važnosti za sve one koji žele da donesu prave odluke i sačuvaju svoje reproduktivno zdravlje i ostvare se u ulozi roditelje onda kada to budu želeli.

Korišćenje kontracepcije je ključ za planiranje porodice i sprečavanje neželjenih trudnoća. Važno je konsultovati se sa svojim ginekologom kako bi se odabrala najprikladnija metoda za individualne potrebe i životni stil svake osobe. Zato smo danas u goste pozvali doktorku Tatjanu Đorđević, specijalistu ginekologije i akušerstva u Kliničko bolničkom centru Zvezdara.

Zašto je potrebno o kontracepciji razgovarati na vreme

Neželjene trudnoće se dešavaju i one se uglavnom završavaju abortusom, koji definitivno ostavlja trag. Kako da do toga ipak ne dođe?

Mi kao ginekolozi bismo voleli da svaka trudnoća bude planska. Međutim, neka statistika pokazuje da još uvek 30% trudnoća nije planirano. Mislim da svest još uvek nije dovoljno prisutna kod žena, odnosno kod partnera, jer još uvek se razmišlja o tome da se to nekom drugom dešava. Međutim, svaki abortus ostavlja traga, bilo fizički, bilo psihološki ali nikako ne treba zaboraviti i emotivni. Na svakom aspektu života ipak ostavi neki trag i smatram da bi svaka trudnoća trebalo da bude planirana i da se kontracepcija isplanira na vreme. Kod seksualno aktivnih pacijentkinja, postoji uvek rizik za ostajanje u drugom stanju, i kada započeti kontracepciju zavisi od toga šta ćemo dati pacijentkinji i koliko godina ima i koliko želi pauzu između dva porođaja – kaže na početku današnjeg ePodcasta dr Tatjana Đorđević.

Vrste kontacepcije

Najstariji kontraceptivni metodi su prirodni, poput prekinutih odnosa i planiranja plodnih dana. Međutim, to ne može da bude potpuno pouzdano, tako da bi te metode trebalo kombinovati sa još nekom dopunskom metodom.

Nijedna metoda nije sto posto pouzdana jer uvek postoji mogućnost da neki deo zataji. Od najstarijih korišćenih su kondomi koji takođe služe protiv seksualno prenosivih bolesti i dobro ih je praktikovati. Ali postoje i druge hemijske i mehaničke metode. Hemijske su kontraceptivne pilule, dok mehaničke uključuju spirale, spermicidne kape, diafragme, i spermicidne kreme ili gelove. Dakle, imamo veliki spektar opcija za sprečavanje neželjene trudnoće – objasnila je dr Đorđević.

Trudnoća i korišćenje kontraceptivnih pilula

Postoji  čest mit da žene koje koriste kontraceptivne pilule kasnije mogu imati poteškoće da zatrudne.

– Upravo je suprotno. Kontraceptivne pilule zapravo štite jajnike i čuvaju njihovu rezervu. Nakon prestanka korišćenja pilula, može doći do intenzivnije ovulacije, što često rezultira lakšim i bržim začećem. Pilule se mogu bezbedno koristiti duži vremenski period, dok se ne stvore odgovarajući uslovi za trudnoću – kaže dr Đorđević.

Pilula za dan posle

Čuli smo svi za „pilulu za dan posle”. Možete li nam objasniti o čemu se zapravo radi, kada se uzima i da li ona prekida trudnoću? Takođe, može li se uzimati svaki put kada dođe do rizičnog odnosa, recimo pet puta u toku jednog meseca?

„Pilula za dan posle“ je hormonska tableta koja sprečava mogućnost nastanka trudnoće na nivou ovulacije. Ako se desi rizičan odnos, žena može da je uzme u roku od 72 sata, ali je efikasnija što se pre uzme, jer ako je došlo do ovulacije, teško da će pilula zaustaviti proces. Međutim, ne preporučuje se kao redovan način zaštite. Iako nema prevelikih rizika za zdravlje žene, nije pouzdan način prevencije neželjene trudnoće. Može se koristiti u hitnim slučajevima, naročito tokom plodnih dana, ali ne često – kaže dr Đorđević.

Koja vrsta kontracepcije se preporučuje mlađim a koja starijim ženama, kada se prekida sa korišćenjem kontraceptivih pilula i šta ako zaboravimo da ih popijemo, kakve vrste spirala postoje i kada je potrebno zameniti ih i da li postoji pilula za prekid trudnoće saznaćete iz ovog ePodcasta. Ovaj razgovor će vam pružiti sveobuhvatne informacije o kontracepciji, pomoći vam da razumete svoje opcije i omogućiti da donosite informisane odluke o svom reproduktivnom zdravlju.

Reč, dve o sagovorniku ePodcasta

Dr Tatjana Đorđević je specijalista ginekologije i akušerstva sa više od dve decenije iskustva u KBC Zvezdara, gde radi na Akušerskom odeljenju – Porodilištu sa odeljenjem porođenih žena.

U svojoj praksi bavi se dijagnostikom, preventivnim pregledima i lečenjem oboljenja reproduktivnih organa žena. Dr Đorđević je izuzetno posvećena svom profesionalnom usavršavanju, te redovno posećuje brojne medicinske kongrese širom zemlje i inostranstva. Član je Lekarske komore Srbije i Srpskog lekarskog društva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo