Naslovna / Zdravlje

Bol sa jedne strane glave može biti bezopasan, ali i pratilac ovih 7 ozbiljnih bolesti

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 18. 06. 2024.

Jake i neprolazne jutarnje glavobolje tipične su za apneju, jaku hipertenziju, kao i tumor na mozgu

Bol sa jedne strane glave Foto: Shutterstock

Bol sa jedne strane glave može imati različite uzroke. Uopšteno, između glavobolja koje osećamo postoje razlike u lokalizaciji (mestu bola u glavi), što je povezano sa razlogom nastanka. Važno je prepoznati vreme, trajanje, intenzitet i eventualnu cikličnost, pa se u odnosu na to obratiti stručnom licu.

Bol sa jedne strane glave i otkrivanje uzroka

U odnosu na to u kom delu glave se bol pojavljuje i kliničke slike, lekar čini procenu o potrebnoj dijagnostici. Iako je u najvećem broju slučajeva reč o nečemu bezopasnom i prolaznom ako već ne postoji određena dijagnoza (migrene, tenzione ili klaster glavobolje), moguće je da je posredi i neki ozbiljniji zdravstveni problem ili stanje. Zato je veoma važno da pacijent što realnije sagleda prirodu simptoma. Na primer, iznenadna i intenzivna glavobolja se pojavljuje poput „groma iz vedra neba“ i svoj maksimalni udar bola dostiže za samo nekoliko sekundi. Ovakva glavobolja može da bude indikator spektra zdravstvenih stanja, ali i unutrašnje krvarenje zbog pucanja krvnog suda u mozgu. To je situacija koja je životno ugrožavajuća.

Ukoliko se glavobolja javlja rano ujutru, javite se doktoru jer je rizično na svoju ruku procenjivati da li se radi o nečemu prolaznom. Naime, jutarnje glavobolje tipične su i za apneju, jaku hipertenziju, ali i tumor na mozgu. Evo na koja ozbiljna medicinska stanja može da upozori jak i intenzivan bol sa jedne strane glave.

Aneurizma mozga

Aneurizma mozga ili cerebralna aneurizma je abnormalno proširenje krvnih sudova. Praćena je iznenadnom i nesnosnom glavoboljom. Podmukla je jer većina ljudi uglavnom ne zna da ima zdravstveni problem koji može biti opasan po život i izazvati oštećenje mozga. Nekada prođe bez većih komplikacija a pacijenti imaju dug životni vek bez problema. Međutim, kod težih oblika posle pucanja aneurizme i jednog moždanog udara, preti opasnost od ponovnog šloga. Takođe, aneurizma može da pukne i izazove fatalni ishod.

Encefalitis

Encefalitis je akutno zapaljenje mozga najčešće izazvanbo virusnom infekcijom ili nekom autoimunom bolešću. Mogu da obole osobe svih godina, a najvulnerabilnija su odojčad, imunokompromitovana i starija lica. Uz jaku glavobolju, prisutna je temperatura i fotofobija (prekomerna osetljivost na svetlost), opšta slabost, akod nekih epileptički napadi. Encefalitis može da bude opasan po život ukoliko se simptomi ne prepoznaju na vreme i ne ukaže adekvatna pomoć.

Meningitis

Zapaljenje moždanih ovojnica koje oblažu mozak i i kičmenu moždinu najčešće je posledica infekcije (virusne ili bakterijske). Iako najčešće zahvata kompletnu glavu, u retkim slučajevima utiče na jednu stranu i takođe zahteva hitnp medicinsko zbrinjavanje.

Tumor mozga

Abnormalne ćelije koje su se razvile i namnožile u mozgu izazivaju tumor. Jedan broj je operabilan i osobe mogu da žive duže, kvalitetnije, čak i da se potpuno izleče ukoliko se otkrije na vreme. Neki tipovi tumora na mozgu izazivaju glavobolje, kako sa obe strane glave, tako i jednostrano.

Curenje cerebrospinalne tečnosti

Kada moždana tečnost curi iz moždanih ovojnica, glavobolje su redovan pratilac. Takođe mogu biti i obostrane i jednostrane, kao i u temenom telu. U blažim slučajevima može da dođe do zarastanja i vraćanja funkcije ovojnica u normalu.

Disekcija vertebralne ili karotidne arterije

Disekcija arterije je životno ugrožavajuće stranje do koga dolazi usled pucanja neke od arterija, što može dovede i do moždanog udara. Čest simptom je jendostrana glavobolja, koja je znak još jednog stanja – disekcije kičmene arterije (na moždanom stablu gornjeg dela kičme).

Temporalni arteritis

Arteritis velikih ćelija (temporalni ili kranijalni arteritis) je bolest krvnih sudova nastala zbog upale zidova arterija, u najvećem broju slučajeva arterija glave. Prouzrokuje intenzivne i teške glavobolje uz koje mogu da se jave bolove u vilici i problemi sa vidom. Iako u ređi, teški oblici mogu da dovedu do slepila ili moždanog udara. Važno je prepoznati ga na vreme zbog blagovremenog lečenja brzo napreduje ukoliko se adekvatno ne tretira i može da dovede do trajnih oštećenja na arterijama, kao i problema sa vidom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo