Naslovna / Zdravlje

7 čestih uzroka za jak bol na levoj strani glave

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 05. 06. 2024.

Glavobolja sa leve strane glave često zahvata i oko koje može biti crveno, bolno i otečeno, uz ukočenost vrata

Bol sa leve strane glave Foto: Shutterstock

Bol na levoj strani glave mogu da izazovu različiti uzroci. Ovakav bol obično nije razlog za brigu, ali ako je intenzivan ili ne nestaje, možda postoji ozbiljniji uzrok koji zahteva dijagnostiku.

Šta može da izazove bol na levoj strani glave

Faktori rizika za bol na levoj strani kreću od načina života (preskakanje obroka, napetost, prekomerna upotrebe lekova), do nekih ozbiljnijih stanja i bolesti. Važno je znati da navedeni faktori života uglavnom kao uzrok glavobolje jesu prolazni i da nestaju kako promenimo i navike. Neki od najčešćih su:

  • svakodnevna konzumacija alkohola
  • neredovni obroci
  • hronična izloženost stresu
  • nedovoljno sna
  • konzumiranje pojedinih konzervanasa ili veštačkih boja.

Medicinski okidači bola na levoj strani glave mogu biti:

  • blage infekcije (čak i obična prehlada)
  • alergije
  • određeni lekovi
  • dehidratacija
  • anemija.

Glavobolja na levoj strani uglavnom nije pouzdani znak nekog određenog stanja i spada u specifične simptome. Često se javljaju i kao posttraumatske glavobolje, nakon jakog udarca ili drugih trauma.

Ukoliko ne prestaje ili se intezivira, obavezno se obratite lekaru. Evo najčešćih uzroka glavobolje na levoj strani glave, ako izuzemo teže bolesti.

1. Napetost, stres i psihički pritisak kao uzrok za bol na levoj strani glave

Tenzione glavobolje su najčešća vrsta glavobolja širom sveta. Pogađaju oko 75 odsto odraslih osoba. U smislu simptoma, osećamo ih kao da nam se neka traka steže oko glave, lica i temema. Možete osetiti pritisak duž jedne ili obe strane, i potiljačnog dela. Ramena i vrat mogu takođe biti bolni. Vrlo često ovaj vid glavobolje je skoncentrisan na levoj strani glave.

2. Migrenski bol na levoj strani glave

Migrena je jedan od najčešćih poremećaja i pogađa jednu od 6 osoba na nivou svetske populacije.  Žene imaju dva do tri puta veće šanse da dožive napade migrene nego muškarci.

Karakteriše je intenzivan, pulsirajući bol, često na jednoj strani glave. Bol je često praćen simptomima kao što su mučnina, povraćanje i osetljivost na zvuk i svetlost.

3. Klaster glavobolja

Klaster glavobolje su retke, ali izuzetno intenzivne i bolne. Češće se javljaju kod muškaraca. Međutim, žene mogu iskusiti teže simptome ovog tipa glavobolje iako se kod javljaju neuporedivo ređe. Kao što ime govori, klaster glavobolje se javljaju u klasterima tokom dana ili nedelja. Ove klaster napade prate remisije, periodi bez glavobolje koji mogu da traju čak i mesecima ili godinama.

Kada krene napad klaster glavobolje, osetićete intenzivan bol na jednoj strani glave. Oko na zahvaćenoj strani može biti crveno, vodeno i bolno.

4. Sinusna glavobolja

Sinusne glavobolje su teške glavobolje uzrokovane infekcijom u sinusima (sinusitis) i pratećom upalom. Obično su blagog do umerenog intenziteta. U tom slučaju infekcija može biti ozbiljnija i zahtevati dodatnu dijagnostiku i lečenje.

Sinusne glavobolje se manifestuju difuznim pritiskom iza očiju, sa strane nosa, ponekad neposredno iznad zuba zahvaćene strane. Obično su praćene zagušenjem, začepljenošću ili postnazalnim lučenjem sekreta. Mogu izazvati bol u oku, nelagodnost u ušima i glavobolju sa obe strane glave.

5. Hronični bol u glavi

Hronične glavobolje mogu biti bilo tipa od spomenutih, a da bismo ih tretirale hroničnim moraju se javljati najmanje 15 dana mesečno tokom 6 meseci ili duže.

Opisuje ih tup, pulsirajući, intenzivan bol na jednoj strani glave ili stezanje nalik obruču, u zavisnosti od toga koju vrstu glavobolje imate.

6. Cervikogena glavobolja

Cervikogena glavobolja je bol u glavi uzrokovan nekim problemom u vratu ili vratnoj kičmi. Do nje može doći usled različitih stanja kao što su osteoartritis, povrede ili neki loš položaj u statičnom stanju (ležećem ili sedećem).

Jedan od ključnih simptoma ovog stanja je glavobolja na jednoj strani lica ili glave. Takođe možete osetiti i bol oko oka, a vrat će takođe obično bolan.

7. Hipnička glavobolja

Hipnička glavobolja se razvija u toku sna, često izazivajući buđenje intenzivnim bolom. Jedna od tri osobe koje dobiju ovu glavobolju iskusiće veoma jak bol. I ova glavobolja može zahvatiti jednu ili obe strane glave. Bol može biti tup i pulsirajući, ali i oštar, poput uboda.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo