Zdravlje

Najveći faktor rizika za rak bešike nema nikakve veze sa ishranom, genima ili mokraćom

Priredio/la: I. V.

Rak bešike češći je kod muškaraca verovatno zato što postoje razlike u metaboličkim hormonskim putevima koji omogućavaju ćelijama raka da brže rastu kod muškog pola nego kod žena

Rak bešike najčešće se javlja kod starijih muškaraca, ali ovo oboljenje svako može da dobije. S tim u vezi istraživači navode da najveći faktor rizika za rak bešike nema nikakve veze sa mokraćom, ishranom ili genima. Kako naglašavaju, pušenje je najveći faktor rizika za rak mokraćne bešike jer se karcinogeni u krvi filtriraju i ostaju u urinarnom organu. Glavni znak upozorenja za rak mokraćne bešike je krv u urinu.

Zašto je pušenje najveći rizik za rak bešike?

Kada je u pitanju pušenje, najveći je uticaj na pluća. Iako je istina da je naš kardiovaskularni sistem jako pogođen pušenjem, šteta se oseća po celom telu, iznutra i spolja, od kostiju do kože. U stvari, pušenje je jedan od najvećih faktora rizika za određeni tip raka koji možda nećete odmah povezati sa upotrebom duvana – rak mokraćne bešike.

Može izgledati čudno da bi konzumiranje cigareta bilo tako snažno povezano sa zdravljem bešike, ali, „gde ima dima i raka“, samtra dr Marc Bjurlin, profesor i direktor kliničkih ispitivanja u Lineberger Comprehensive Cancer Center na University of North Carolina

– Kada neko puši, udiše zapaljive karcinogene koji se filtriraju kroz pluća. Pluća filtriraju taj vazduh u krvotok, a zatim bubrezi filtriraju krv u urin. Nakon toga, urin teče u mokraćnu bešiku i ostaje u bešici dva do četiri sata dok čovek ne urinira. Ti karcinogeni izlažu pacijente riziku od razvoja raka mokraćne bešike.

I rak bubrega često nastaje zbog pušenja

Ovaj proces takođe objašnjava zašto je pušenje takođe glavni faktor rizika za rak bubrega. Dr  Bjurlin kaže da kod oba karcinoma može doći do „mentalnog prekida” u smislu razumevanja rizika. Ljudima je teško da dovedu u vezu upotrebu cigareta sa delom svog tela koji inače ne povezuju sa pušenjem.

Dr Armine Smith, direktor urološke onkologije u Kimmel Cancer Center u Sibley Memorial Hospital objašnjava da karcinom mokraćne bešike takođe ima veze sa zagađivačima životne sredine, poput onih koji se nalaze u automobilskoj ili tekstilnoj industriji, što čini izloženost na radnom mestu velikim rizikom. Međutim, karcinogeni u cigaretama su i dalje najpristupačniji i najzastupljeniji faktor.

– Aromatične amine koji su prisutni u nikotinu telo metaboliše. Zapravo je gore kada se ovaj nikotin sagori – ističe dr Smith.

Iako je veza između pušenja i raka mokraćne bešike jaka, dr Smith kaže da još uvek nije jasno zašto neki pušači razviju rak, a drugi ne. Kako podseća, znamo da pušenje ima kumulativni efekat koji može da traje godinama nakon što osoba prestane da puši, kao i da pasivno pušenje takođe nosi rizike.

– Ako prestanete na vreme da pušite možete da iskoristite prednosti sprečavanja razvoja raka pluća. Ali, to ne mora nužno isto delovati i na pojavu raka mokraćne bešike – navodi dr Smith.

Koliko je čest rak bešike?

Tumor mokraćne bešike nema veliku stopu incidence ali se zna da je to četvrti najčešći karcinom kod muškaraca starijih od 55 godina.  Dr Bjurlin ističe da je veća prevalencija kod muškaraca verovatno zato što postoje razlike u metaboličkim hormonskim putevima koji omogućavaju ćelijama raka da rastu brže kod muškaraca nego kod žena.

Iako brojke mogu da izgledaju sumorno, rak mokraćne bešike spada u karcinome sa visokom stopom preživljavanja. Prema statističkim podacima iz baze podataka National Cancer Institute’s SEER, rak mokraćne bešike (svi stadijumi) ima kombinovanu petogodišnju perspektivu od 78 odsto. Postoji i nekoliko efikasnih tretmana za rak bešike, ali kao što je to često slučaj sa rakom uopšte, uspeh može da zavisi od vrste i stadijuma bolesti.

Rak mokraćne bešike je klasifikovan kao invazivan na mišiće ili neinvazivan na mišiće. Dr Smith navodi  da se nemišićno invazivni rak mokraćne bešike može lečiti hirurški, praćen intravaskularnom imunoterapijom ili agensima sličnim hemoterapiji. Mišićno invazivni rak mokraćne bešike zahteva intenzivniji tretman, uključujući sistemsku hemoterapiju, zračenje i potencijalno uklanjanje bešike.

Koji su znaci upozorenja da se razvio karcinom bešike?

Prvi znak upozorenja za rak mokraćne bešike je krv u urinu. Ovog posebno svesni treba da budu stariji ljudi jer se većina karcinoma bešike razvija nakon 55. godine (prosečna starost obolelih je 73 godine).

Neobičan prizor krvave mokraće je generalno pouzdan okidač za nekoga da zakaže pregled kod svog lekara što može da bude prvi korak ka dijagnozi raka mokraćne bešike. Dalje se potvrđuje  dijagnoza, saznaje koji tip raka mokraćne bešike je u pitanju i utvrđuje način lečenja.