Naslovna / Zdravlje

Šta sve može otkriti endoskopski ultrazvuk

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 25. 06. 2024.

Naš današnji gost je dr Nemanja Milisavljević, gastroenterolog koji će nam objasniti sve o endoskopskom ultrazvuku i njegovom značaju u modernoj medicini

Svi uglavnom znamo šta je endoskopija, ali za endoskopski ultrazvuk pretpostavljamo da nije velikii broj ljudi čuo. Kako funkcioniše kombinacija endoskopa i ultrazvuka i šta je čini posebnom pitali smo dr Nemanju Milisavljevića na početku današnjeg ePodcasta.

Endoskopski ultrazvuk je tehnika koja se razvila još 80-ih godina prošlog veka. U osnovi je slična gastroskopiji, ali ovaj aparat, koji je značajno deblji od gastroskopa, sadrži i ultrazvučnu sondu. Ona nam omogućava da snimamo okolne organe duž njenog puta, uključujući zidove digestivnog trakta i okolne organe poput pankreasa, jetre, žučne kese i žučnih kanala, kao i limfna tkiva i lezije unutar zida gornjeg digestivnog trakta i jednjaka – kaže dr Nemanja Milisavljević, gastroenterohepatolog u današnjem ePodcastu.

Endoskopski ultrazvuk omogućava precizniji pregled

Sve što nam je dr Milisavljević objasnio zvuči impresivno, pa smo želeli da saznamo po čemu se oovaj ultrazvuk razlikuje od običnog ultrazvuka.

Najveća razlika je u tome što kada radimo običan ultrazvuk preko kože, često nailazimo na smetnje poput vazduha u crevima, što smanjuje kvalitet pregleda. Kod endoskopskog ultrazvuka, pošto ulazimo direktno u crevo i priljubljujemo sondu uz zid digestivnog trakta, tih smetnji nema. To nam omogućava mnogo precizniji pregled – objasnio nam je dr Milisavljević.

Otkriva kamenčiće u žučnim kanalima…

Koja bolesti i stanja se najčešće dijagnostikuju ovom tehnikom i da li je važno iskustvo lekara koji je izvodi?

Tehnika je superiorna u pronalasku kamenčića u žučnim kanalima, lezija unutar zida digestivnog trakta, kao i limfnih čvorova oko digestivnog tubusa, što je važno za stejdžing tumora. Takođe, ova tehnika se koristi za precizne biopsije tumora, jetre i limfnih čvorova, što je značajno za dijagnostiku i planiranje terapije. A izuzetno je važno iskustvo lekara koji je izvodi.. Endoskopista treba da ima nekoliko stotina endoskopskih ultrazvukova iza sebe da bi mogao potpuno da ovlada tehnikom. Terapijske procedure su još zahtevnije i potrebna je dodatna supervizija i iskustvo – objasnio nam je dr Nemanja Milisavljević.

Priprema za endoskopski ultrazvuk

Saznali smo i kako izgleda priprema za ovu proceduru i kako se procedura izvodi.

Priprema je slična kao za gastroskopiju. Pacijent ne sme da doručkuje na dan pregleda, a 3-4 sata pre pregleda ne bi trebao ni da pije vodu. Ako uzima antikoagulantne lekove, važno je da nas obavesti kako bismo prilagodili terapiju. Pacijent zatim legne na levi bok, uvede se u anesteziju, a zatim se sonda uvodi u digestivni trakt. Procedura može trajati od 10-15 minuta do preko sat vremena, zavisno od složenosti zahvata – kaže dr Milisavljević.

Da li postoje neki pacijenti koji ne mogu da se podvrgnu ovoj proceduri, šta je važno da sačuvamo naš gastrointestinalni trakt i kakve nam je primere iz ordinacije primenio naš današnji gost, pogledajte u današnjem ePodcastu.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Dr Nemanja Milisavljević je specijalista interne medicine i subspecijalista gastroenterohepatologije, sa fokusom na lečenje bolesti digestivnog sistema. Ima 13 godina iskustva u oblasti endoskopskih procedura, a specijalizantski i specijalistički staž obavljao je u KBC Bežanijska kosa u Beogradu i Helios Klinikum Erfurt, Nemačka, gde je bio šef gastroenterološke endoskopije i zamenik direktora Klinike za gastroenterohepatologiju.

Dr Milisavljević je ekspert u oblasti naprednih endoskopskih i ultrazvučnih procedura, sa posebnim iskustvom u: ERCP (Endoskopska retrogradna holangio-pankreatografija); Dijagnostičkom i interventnom endoskopskom ultrazvuku sa biopsijama i drenažama; Transkutanim biopsijama jetre i pankreasa; Endoskopskom plasiranju stentova u sve delove digestivnog sistema;  Gastroskopijama i kolonoskopijama sa uklanjanjem polipa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Smiljana
21:47, 25. 06. 2024.
Odgovori

Radila EUS 2 puta.na VMA i na Bez. Kosi. Prvi put su mi skinuli neuroendokrini tumor sa 12 to palacnog. Drugi je bio kontrolni ostao deo tumora ispod R1. Kako da pratim dalje situaciju.hvala ako mi ko odgovori

Vesna Stanimirović
13:27, 26. 06. 2024.
Odgovori

Draga Smiljana, odgovor Vam je poslat na mejl.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo