Naslovna / Zdravlje

Mogu li tetovaže povećati rizik od pojave limfoma, pokazuju rezultati nove studije

Priredio/la: S.St.M.|13:00 - 27. 06. 2024.

Novo istraživanje izražava zabrinutost zbog potencijalno toksičnih sastojaka u mastilu koje se koristi za tetovaže

tetovaže i limfom Crna i crvena mastila za tetoviranje povezana su sa povećanim rizicima od smrtonosnih karcinoma kože Foto: Shutterstock

Nova studija otkriva da mastilo korišćeno u stvaranju popularne tetovaže sadrži toksične sastojke povezane sa većim rizikom od limfoma, raka koji počinje u limfnom sistemu zaduženom za borbu protiv bakterija. Čak i samo jedna tetovaža povećava šanse za nastanak ove bolesti.

Tetovaže povećavaju rizik od raka za 21 procenat

Tetovaže su postale sve popularnije kao sredstvo samoizražavanja. Oko 32 odsto Amerikanaca ima najmanje jednu tetovažu, a procjenjuje se da ih 22 procenta ima više. Međutim, kako tetovaže postaju sve rasprostranjenije, tako je i učestalost malignih limfoma tokom poslednih 40 godina porasla za 3 do 4 procenta. Nedavna istraživanja sa Univerziteta Lund u Švedskoj, objavljena u The Lancet’s eClinicalMedicine, ukazuju na moguću povezanost.

Ova studija analizirala je podatke skoro 12.000 osoba starosti od 20 do 60 godina, upoređujući ih sa kontrolnom grupom istog uzrasta i pola bez limfoma. Učesnici su popunili upitnike o faktorima životnog stila, uključujući tetovaže. Istraživači su otkrili da su osobe sa tetovažama bile sklonije razvoju malignog limfoma nego osobe bez tetovaža.

Osobe sa tetovažama imale su 21 odsto veći rizik od razvoja bilo kog tipa limfoma nakon prilagođavanja drugim faktorima.

Rizik od limfoma bio je najveći (81 procenat veći) kod onih koji su prvu tetovažu uradili manje od dve godine pre nego što im je postavljena dijagnoza. Rizik se smanjivao kod onih koji su se tetovirali tri do 10 godina ranije, ali se ponovo povećao (19 procenata) kod onih koji su prvu tetovažu uradili 11 ili više godina ranije.

Čini se da veličina tetovaže nema uticaja

U ovoj studiji, čini se da ukupna veličina tetovaže nije dodatno povećala rizik.

– Još ne znamo zašto je to slučaj. Može samo da se nagađa da tetovaža, bez obzira na veličinu, izaziva upalu niskog stepena u telu, što zauzvrat može izazvati rak – kaže Christel Nielsen, vođa studije. Slika je stoga složenija nego što se u početku mislilo, primetila je.

Ovo istraživanje prvo je koje istražuje tetovaže kao faktor rizika za rak limfnog sistema, rekla je Nielsen. U toku su dalja ispitivanja koja istražuju potencijalne veze između tetovaža i drugih vrsta raka.

Uzimajući u obzir da će tetovaže verovatno ostati popularan oblik samoizražavanja, Nielsen je rekla da je „važno da ljudi znaju da tetovaže mogu imati štetne posledice po zdravlje i da treba da potraže medicinsku pomoć ako se žale na nešto što povezuju sa tetovažom”.

Sve više dokaza o kancerogenim rizicima povezanim sa tetovažama

– Znamo da mastilo za tetoviranje često sadrži opasne hemikalije i da se deponuje u limfnim čvorovima. Imuni sistem uvek pokušava da očisti čestice mastila koje prepoznaje kao nešto strano što ne bi trebalo tu da bude – dodala je Nielsen.

Studija iz 2022. objavljena u Toxicology and Industrial Health identifikovala je toksične supstance u mastilima za tetoviranje i upozorila da „mogu predstavljati toksikološke rizike po ljudsko zdravlje”.

Istraživanje koje je sprovela Nielsen dopunjuje prethodni rad koji povezuje tetovaže sa povećanim rizikom od raka. Studija predstavljena na godišnjem sastanku Američkog udruženja za istraživanje raka 2023. identifikovala je potencijalnu vezu između tri ili više velikih tetovaža i većeg rizika od raka krvi, mijeloidnih neoplazmi (raka koštane srži) i limfoma.

Nalazi su pokazali da je u poređenju sa onima koji se nikada nisu tetovirali, prva tetovaža pre 20. godine bila povezana sa povećanim rizikom od mijeloidne neoplazme, dok je prva tetovaža u dobi od 20 godina ili kasnije povezana sa većim rizikom od limfoma. Međutim, autori su upozorili da su ove procene „neprecizne”.

Određene boje mastila povezane su sa rizicima od raka kože. Studija serije slučajeva iz 2021. otkrila je da su crna i crvena mastila povezana sa povećanim rizicima od smrtonosnih karcinoma kože kao što su melanom, karcinom bazalnih ćelija (najčešći tip) i dermatofibrosarkom protuberans, redak spororastući tumor mekih tkiva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo