Naslovna / Zdravlje

Tetoviranje nosi rizik širenja virusa koji se prenose putem krvi

Priredio/la: S.M.|13:00 - 06. 01. 2022.

Zaražena tetovaža može izazvati crvenilo i bol koji se nastavlja ili pogoršava nakon tetoviranja, kao i osip, gnoj, otvorene rane…

tetoviranje Ukoliko tatoo umetnik ne poštuje odgovarajuće bezbednosne smernice, postoji mogućnost širenja virusa, koji se prenose krvlju Foto: Shutterstock

Tetoviranje je danas veoma popularno kod mlađe populacije, posebno među muzičarima i sporistima. Ipak, mora se imati u vidu da, ukoliko tatoo umetnik ne poštuje odgovarajuće bezbednosne smernice, postoji mogućnost širenja virusa, koji se prenose krvlju, kao što je hepatitis C.

Tetoviranje može da bude uzrok dobijanja hepatitisa C

Tetoviranje je procec umetanja mastila u sloj dermisa kože pomoću igle. Ukoliko ste rešili da se tetovirate, neophodno je pronaći profesionalne i licencirane tatoo majstore koji održavaju bezbedno, sterilizovano okruženje tokom svog rada.

Hepatitis C je bolest jetre koja nastaje usled infekcije virusom hepatitisa C. To je najčešća virusna infekcija, što znači da virus živi u krvi osobe, a ljudi mogu dobiti infekciju preko krvi koja sadrži virus. Iako su češći izvori zaražavanja hepatitisom C preko transfuzije krvi bez pregleda ili intravenske upotrebe droga, virus takođe može da se dobije i putem tetoviranja, u nelicenciranim ustanovama tog tipa ili kada tatoo umetnici koriste nesterilisane instrumente.

Nekoliko virusa može izazvati hepatitis, a najčešći tipovi su A, B i C. Ovi virusi napadaju ćelije jetre, izazivajući otok i disfunkciju koja može dovesti do oštećenja organa. HCV je virus koji se prenosi krvlju i izaziva hepatitis C, a HCV infekcije mogu biti ili akutne (kratkoročne) ili hronične (dugotrajne). Kada osoba ima akutni hepatitis, simptomi mogu trajati 6 meseci. Akutna infekcija može postati hronična ako organizam nije u stanju da eliminiše virus. Većina novih slučajeva hepatitisa C javlja se u kontaktu sa iglama ili drugom opremom koja se koristi za pripremu ili ubrizgavanje droga. Ovo takođe može uključiti upotrebu nesterilizovane opreme u nelicenciranim studijima za tetoviranje. Trenutno ne postoji vakcina protiv hepatitisa C, ali antivirusni lekovi sada mogu da leče više od 95 odsto osoba sa hroničnim hepatitisom C.

Faktori rizika za hepatitis C

Hepatitis C se širi kontaktom od krvi do krvi. Do izlaganja virusu može doći putem infuzije krvi i intravenske upotrebe lekova. Ako osoba deli sa drugima opremu za drogu, kao što su igle i špricevi, može rizikovati da bude izložena zaraženoj krvi. Intravenska upotreba droga je uzrok 60 odsto novih slučajeva hepatitisa C svake godine. Zalihe krvi se podvrgavaju skriningu za uslove koji se mogu preneti putem krvi, kao što je HCV. Međutim, pre 1992. godine, zdravstveni radnici nisu vršili skrining na HCV. Osoba koja je primila transfuziju krvi ili transplantaciju organa pre ovog vremena možda je bila u većem riziku od izloženosti HCV. Veoma je mala šansa da će osoba sa hepatitisom C preneti infekciju na svoje dete. Šanse za to su svega 6 odsto.

Nesterilizovane igle za tetoviranje i ponovo upotrebljeno mastilo

Tetoviranje uključuje ubrizgavanje mastila malom iglom u sloj dermisa kože. Ako igla ili mastilo koje umetnik koristi ima tragove krvi zaražene osobe, virus se može proširiti. Slično hepatitisu C, drugi virusi koji se prenose krvlju, kao što su hepatitis B i HIV, takođe se mogu preneti ako oprema za tetoviranje nije sterilisana.

Alergijska reakcija na mastilo

Dalji zdravstveni rizik od tetovaža je mogućnost alergijske reakcije na mastilo za tetoviranje. Osoba može razviti alergijsku reakciju odmah, nekoliko nedelja nakon tetovaže ili, u nekim slučajevima, decenijama nakon toga. Simptomi alergijske reakcije mogu uključivati: crvenilo i otok, svrab, plikove, duboke grudve, curenje tečnosti iz pogođenog područja. Tetovaža  takođe stvara otvorenu ranu na koži koja ima potencijal da se inficira, posebno ako se ne koristi sterilisana oprema ili ako se ne poštuje odgovarajuća nega nakon tetovaže.

Nekada potrebna i operacija

Zaražena tetovaža može izazvati crvenilo i bol koji se nastavlja ili pogoršava nakon tetoviranja, osip, gnoj i otvorene rane. Ako infekcija postane teža, osoba može dobiti groznicu i doživeti: povišenu tempereturu, tremor tela i prekomerno znojenje. Lečenje takvih infekcija može uključivati ​​razne antibiotike i, u nekim slučajevima i operaciju.

Samo licencirani tatu saloni

Rizik od izlaganja hepatitisu C tokom procesa tetoviranja dolazi od ponovne upotrebe nesterilizovanih igala, koje još uvek mogu imati krv prethodnog klijenta. Ako tatoo umetnik ne koristi nove posude mastila, krv takođe može dospeti u mastilo za tetoviranje. Čak i ako krv nije vidljiva na opremi, hepatitis C se i dalje može širiti. HCV može dugo da živi van tela i na površinama, a neki dokazi iz 2013. sugerišu da može ostati zarazan do 6 nedelja van tela. Da bi se smanjio rizik od prenošenja HCV, osoba treba da ide samo u licencirani salon za tetoviranje.

Mere za tatoo majstora

Kako bi obezbedio bezbedno i higijensko okruženje, tatoo majstor mora da ispuni sledeće uslove: da nosi rukavice tokom celog procesa, da koristi nove igle iz posebnog sterilizovanog paketa i da koristi novo mastilo. Nije preporučljivo tetoviranje ako umetnik ne poštuje ove higijenske procedure, jer se povećava rizik od zdravstvenih komplikacija. Da bi se dodatno smanjio rizik od bilo kakve infekcije tokom procesa zarastanja, osoba takođe treba da sledi savete o nezi koje daje majstor za tetoviranje.

Može li se osoba tetovirati ako ima hepatitis C

Osoba sa hepatitisom C može da se podvrgne tretmanu tetovaže, ali mora da kaže svom tatoo majstoru svoje stanje. Nekim umetnicima možda neće biti prijatno da tetoviraju u ovom slučaju ili  klijentima mogu savetovati da sačekaju dok se tretman ne završi. Osoba sa hepatitisom C, koja želi da se tetovira, treba da potraži umetnika koji je kvalifikovan i iskusan u tetoviranju osoba sa hepatitisom C. Umetnik može preduzeti dalje mere tokom tetoviranja, kao što je nošenje maske ili dodavanje dodatnih plastičnih obloga na površine.

Kada se obratiti lekaru

Ako je osoba bila u okruženju gde postoji rizik od izloženosti HCV, kao što je tokom tetoviranja, i ako ima bilo kakve simptome HCV, treba da se obrati lekaru. Što ranije lekar može da postavi dijagnozu HCV, to će ranije lečenje početi i sprečiće se dugotrajnije posledice. Iako retko, osobe mogu dobiti hepatitis C tokom tetoviranja. Ovo se može desiti ako umetnik tetovaža ne steriliše svoju opremu i ne poštuje odgovarajuće, higijenske mere.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo