Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

14 razloga zbog kojih nam otiču prsti na rukama

Priredio/la: D.T.
17:00 - 14. 10. 2021.

Pri fizičkom naporu krv se usmerava u srce, pluća i mišiće, a manje na ruke, zato mali krvni sudovi  reaguju i počinju da se šire, a prsti otiču 

crvenilo i oticanje zglobova Otečeni prsti često su bezopasno stanje, nekad ipak mogu biti znak ozbiljnijeg problema Foto: Shutterstock

Oticanje prstiju na rukama je čest problem. Tako, na primer, često primetimo kako nam je prsten na ruci, tokom sparnog i vrućeg letnjeg dana, malo tesan. Postoji mnogo razloga za otoke prstiju na rukama, najčešće je u pitanju bezazlena pojava. Stanje je obično posledica viška soli i tečnosti u telu, lake povrede, ali u nekim slučajevima i signal za ozbiljnija oboljenja.

Zadržavanje tečnosti

Prsti na rukama često oteknu zbog skupljanja tečnosti u tkivima ili zglobovima. Višak soli u organizmu najčešći je krivac zašto ne možete da skinete prsten. Natrijum reguliše nivo vode u telu. U slučaju da unosimo više soli, telo zadržava više vode, pa se zbog toga osećamo otečeno. Da bi se ova pojava izbegla i rešila dovoljno je smanjiti unos količine soli. 

Vežbanje i vrućina

Srcu, plućima i mišićima je nepohodan kiseonik, naročito ako radimo neki zahtevniji fizički posao ili vežbamo. Pri fizičkom naporu krv se usmerava u srce, pluća i mišiće, a manje na ruke. Mali krvni sudovi zato reaguju na ovu promenu i počinju da se šire, a posle izvesnog vremena se primećuje otok na  prstima. Slično se dešava kada se organizam zagreje pri visokim spoljnim temperaturama.

Povrede

Pukao vam je ligament, povredili ste tetivu, iščašili kost… U slučaju da nije došlo do preloma, led, odmor i lekovi protiv bolova mogu biti od pomoći. Ako je došlo do iščašenja, posle izvesnog vremena može se pojaviti otok. Obavezno posetite lekara, ako niste u stanju da ispravite prst, imate temperaturu ili osećate jake bolove.

Infekcije

Neke infekcije mogu da dovedu do otoka prstiju, kao, na primer, herpes infekcija, koja se nekada ispoljava malim, otečenim, krvavim plikovima na prstima. Prsti mogu da oteknu i zbog paronihije – akutne upale tkiva, infekcija u području oko nokta. Akutna paronihija najčešće je uzrokovana bakterijama ili gljivicama. Nekada se javi i felon bolna infekcija jagodice prsta, ispunjena gnojem. Stručnjaci, kažu da je sve ove infekcije bitno što pre lečiti, kao ne bi zahvatile i druge delove tela.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis (RA) utiče na zglobove i izaziva otok, bol i ukočenost. Simptomi se često prvo javljaju u zglobovima ruku, a bolest najčešće pogađa obe ruke. Reč je o zapaljenskom reumatskom oboljenju koje, pre svega, zahvata zglobove, a nekada i nervni sistem, kožu. unutrašnje organe…

Zapaljenje se prvo javlja u sinovijalnoj membrani, koja oblaže unutrašnjost zgloba i obezbeđuje ishranu zglobne hrskavice i stvaranje zglobne tečnosti. Nekada se na prstima ruku javi i psorijatični artritis. Često izaziva oticanje prstiju na rukama i nogama. Oba ova tipa artritisa mogu izazvati ozbiljna oštećenja zglobova i nekada dovesti i do invaliditeta, ako se ne leče.

Giht

Giht je nekada bila „bolest bogataša“, jer pogađa ljude koji jedu mnogo mesa, morskih plodova i piju dosta alkohola. Danas od gihta mogu oboleti osobe svih socijalnih slojeva. Bolest se manifestuje jakim bolovima i oticanjem, obično palca. Otok se može pojaviti u bilo kom zglobu, uključujući i prste. Do bolesti dolazi, zato što previše mokraćne kiseline u krvi formira kristale u zglobu. Stanje se tretira lekovima koji mogu olakšati bol i sprečiti nove napade.

Lekovi

Moguće je da prsti oteknu i posle upotrebe tableta protiv bolova, poput aspirina, ibuprofena. Stanje se javlja i kao posledica upotrebe nekih medikamenata za dijabetes ili visok krvni pritisak. Prsti otiču i posle lekovi protiv bolova u nervima poput gabapentina i pregabalina, hormonske terapije estrogenom ili testosteronom.

Sindrom karpalnog tunela

Karpalni tunel je mali prostor između tetiva kroz koji prolazi živac nervus medijanus. U slučaju upale tetiva u ručnom zglobu, taj tesni prostor karpalnog tunela se dodatno sužava, usled čega nastaje pritisak na ovaj nerv. Javljaju se tegobe u vidu utrnulosti, trnjenja, bockanja, bola i smanjenog osećaja za dodir. Simptomima su zahvaćeni palac, kažiprst, srednji prst i deo domalog prsta. Ponavljanje istih pokreta rukama, čest je uzrok sindroma karpalnog tunela. Stanje se leči bez većih posledica.

Škljocajući prst

Škljocajući prst je pojava otežanog  ispružanja prsta pri čemu se čuje “škljocav” zvuk. Često takav prst bude i otečen. Ponekad se javlja posle operacije sindroma karpalnog tunela. Stanje je češće kod osoba koje pate od reumatoidnog artritisa i dijabetesa. Nekada se desi da problem prođe spontano, sam od sebe, ali moguće je i da se prst zaglavi u savijenom položaju.

Bubrežne bolesti

Bubrezi izbacuju otpadne materije i višak tečnosti iz tela. Bolesti bubrega često su praćene natečenim prstima, stopalima, podočnjacima. Stručnjaci kažu da je veća verovatnoća da ćete dobiti bolest bubrega, ako imate dijabetes ili visok krvni pritisak. Nastojte da kontrolišete svoje zdravstveno stanje, pa u slučaju nenadanog otoka prstiju posetite lekara.

Trudnoća

Otoci prstiju i zglobova su česti pratioci trudnoće. Ipak, iznenadni otok, posebno šaka i lica, može biti znak ozbiljnog stanja – preeklampsije. Veoma visok krvni pritisak može pogoditi buduće mame u drugoj polovini trudnoće. Dolazi do problema u radu bubrega i naticanja prstiju i zglobova. Moguća simptomi ovog stanja su i jaka glavobolja, bol u stomaku i problemi sa vidom.

Limfedem

Limfedem nastaje usled poremećaja u evakuaciji limfe iz potkožnog tkiva. Karakteriše se otokom jednog ili oba ekstremiteta. Stanje se javlja kao neželjeni efekat lečenja raka. Ženama koje se leče od raka dojke često se uklanjaju limfni čvorovi u pazuhu, usled čega nastaje poremećaj protoka limfe, koji može dovesti do oticanja ruku i šaka. Zračenje, takođe, može oštetiti čvorove i pogoršati problem. Limfedem se može pojaviti, bilo kada nakon tretmana. Ne može se izlečiti, ali se može kontrolisati.

Rejnodova bolest

Rejnodova bolest predstavlja suženje arterija, često je posledica velike hladnoće ili pojačanog stresa. Stanje uslovljava slabiju cirkulaciju i oticanje šaka. Usled nedostatka protoka krvi prsti ruku i nogu mogu biti hladni i bolni. Kada se vrati cirkulacija, prsti nateknu. U ozbiljnim slučajevima, nedostatak protoka krvi može izazvati rane ili čak trajna oštećenja tkiva.

Skleroderma

Ovo je bolest imunog sistema, usled koje telo proizvodi višak kolagena. Koža postaje zadebljana i čvrsta. Ruke i prsti ruku mogu se ukočiti i jako oteći. Neke osobe imaju i blaže simptome. Kod pojedinih pacijenata promene se primećuju samo na ograničenim površinama na koži, ali mogu zahvatiti i potkožno vezivno tkivo, krvne sudove, unutrašnje organe i digestivni trakt.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend