Naslovna / Zdravlje

Rakove krvi često najavljuje bubrežna slabost, a leče se inovativnim terapijama

Piše: Marijana M.Rajić|8:45 - 17. 03. 2023.

Čak i kada nema simptoma, izmena nekih parametara u krvnoj slici pokazaće da li su potrebne dodatne dijagnostičke procedure. Maligne ćelije potiskuju zdrave ćelije koštane srži, pa je tako jedan od prvih pokazatelja nekog malignog procesa krvi anemija, ističe Asist. prim dr sc. med. Zorica Cvetković, internista hematolog

Rakovi krvi Asist. prim dr sc. med. Zorica Cvetković: Ne tumačite sami simptome i analize, to može da odnese dragoceno vreme u daljem toku bolesti i lečenju Foto: Marijana Rajić/eKlinika/Shutterstock

Maligne bolesti krvi su najčešće bolesti starijeg životnog doba. Međutim, statistike kažu da je nešto manje od polovine obolelih od multiplog mijeloma mlađe od 65 godina, odnosno pripada radno sposobnoj populaciji. Učestaliji je kod muškaraca. Multipli mijelom spada u stečene bolesti, pa tako genetska predispozicija koja postoji, nije presudna za obolevanje.

Koji procesi se odvijaju kada su u pitanju rakovi krvi

Multipli mijelom je u našoj populaciji drugi po učestalosti karcinom krvi. Asist. prim dr sc. med. Zorica Cvetković, internista hematolog, načelnik Službe hematologije u Kliničko-bolničkom centru Zemun u razgovoru za eKlinika portal najpre objašnjava mehanizam nastanka ove i drugih malignih bolesti krvi:

– Multipli mijelom je stečena maligna bolest krvi koja zahvata plazmocite, ćelije odgovorne za naš stečeni imunitet. Nakon kontakta sa pojedinim antigenima, B-limfociti (bela krvna zrna) sazrevaju u zrele plazmocite koji luče imunoglobuline. Upravo imunoglobulini su antitela koja naš štite od patogenih procesa. Kada plazmociti poprime maligne karakteristike, imunoglobuline koji luče su nefunkcionalni. Ne samo da nas ne štite od bolesti već oštećuju i druge organe. Posledice su veoma slab imunitet, učestale infekcije, kao i urušeno ukupno zdravstveno stanje pacijenta. Inače, maligne hamopatije (bolesti krvi koje zahvataju sve krvne ćelije) su vrlo heterogene. Po svom toku mogu da budu hronične i akutne, a prema vrsti krvnih ćelija od kojih nastaju, sem pomenutog multiplog mijeloma, tu su limfomi, hronična limfocitna leukemija, akutne leukemije, mijelodiplazni sindromi i hronične mijeloproliferativne neoplazme.

U kakvoj su vezi bubrežna slabost i multipli mijelom

Prema rečim sagovornice našeg portala, ćelije multiplog mijeloma luče cele imunoglobuline ili njihove delove, takozvane lake lance koji oštećuju druge organe u telu. Tako je kod ovih pacijenata nekada prvi simptom bubrežna slabost. Zbog toga se multipli mijelom, nažalost, često dijagnostikuje već u fazi kada je oboleloj osobi potrebna hemodijaliza. Takođe, ove ćelije oštećuju nerve i razređuju kosti dovodeći do patoloških preloma.

– Multipli mijelom je retko prepoznatljiv u ranoj fazi. Zato su, kao i kod svih drugih malignih bolesti, neophodni preventivni pregledi koji ukazuju na sumnjive procese. To pre svega podrazumeva godišnje sistematske preglede. Kompletna krvna slika i biohemijske analize mogu da se uradi u svakom domu zdravlja. Ne moramo čekati simptome, u tome je suština preventivnih pregleda, jer će izmena određenih parametara u krvi pokazati da li su potrebne dodatne dijagnostičke procedure i dalja specifična hematološka obrada. Maligne ćelije potiskuju zdrave, pa su tako jedan od mogućih pokazatelja nekog malignog procesa anemija. Za multipli mijelom je karakteristična i veoma ubrzana sedimentacija eritrocita kao i povišena koncentracija ukupnih proteina u krvi, upozorava asist. prim dr sc. med. Zorica Cvetković.

Rakovi krvi: drugi simptomi koji na njih upozoravaju a koji ne smeju da se zanemare

U našem mentalitetu je ukorenjeno da ne odlazimo lekaru čak ni kada se neki simptomi jave, već ih i tada iz različitih razloga opravdavamo svakodevnim stresom i obavezama. Hematolog još jednom apeluje na blagovremeno javljanje lekaru jer, podseća, navikavanje na simptome može da znači nepovratno izgubljeno vreme u daljem toku bolesti i lečenja i objašnjava:

–  Simptomi malinih bolesti krvi mogu da budu nespecifični ali uobičajeni za naše svakodnevno funkcionisanje, i to su pre svega umor, slabost i malaksalost. Ono što je važno naglasiti je da su tegobe progresivnog karaktera, kao i da ih prate i neki drugi simptomi i znaci, kao što je bledilo kože, često i bol u kostima. Veoma je važno da se pacijenti tada jave lekaru, kako bi se predupredili patološki lomovi. Pandemija covid 19 je napravila ogromne probleme, a dugoročne posledice će se tek pokazati. Ljudi nisu
mogli da dođu do specijalista zbog izmenjenog režima rada zdravstvenih ustanova, a tu je i konstantan strah od nalaza i rezultata kada osećaju da im nije dobro. Apelujemo da se jave jer sve više pacijenata dolazi u uznapredovalim fazama bolesti. Izbegavajte „Google doktore“, posebno izvore informacija koji nisu relevantni, ne procenjujte sami simptome i analize. Što bolest više odmakne oštećenja mogu biti veća, a tada ih je teže i lečiti.

Savremena terapija nudi mogućnost kvalitetnog života, hematološki onkološki pacijenti zaslužuju šansu

Kod multiplog mijeloma, koji se tretira stečenom bolešću, nasledna predispozicija, odnosno veća šansa za obolevanje postoji ukoliko je bolovao neko od srodnika. Takođe, naglašava asist. prim dr sc. med. Zorica Cvetković, gojaznost, kao i izloženost toksičnim materijama i različitim hemikalijama, značajni su faktori rizika. Stres, podseća naša sagovornica, pokreće sve bolesti.

– Gotovo 30 odsto pacijenata se javlja u odmaklim, visokorizičnim fazama bolesti. Za njih, kao i za one u fazama relapsa još uvek nam, nažalost, nedostaje dovoljno efikasna terapija. Ona postoji i u Srbiji, ali još uvek nije na pozitivnoj listi RFZO. Nadamo se i verujemo da će uprkos teškoj ekonomskoj situaciji i velikim izazovima kroz koje svi prolazimo i ova terapija biti dostupna, kao što je slučaj sa nekim drugim bolestima (dijabetes, retke bolesti, drugi maligniteti). Reč je o skupoj, inovativnoj terapiji, monoklonskim antitelima i ciljanoj terapiji. Naši pacijenti zaslužuju šansu, a ona je neosporna ako se lekovi primene pravovremeno i u optimalnoj terapijskoj liniji. Tako ćemo ne samo sprečiti hronične komplikacije, uključujući i invaliditete, čije je lečenje takođe veoma skupo i dugotrajno, već i imati radno sposobnog pacijenta, i pomoći njegovoj porodici da funkcionalno živi sa bolešću. Ranije se od multiplog mijeloma umiralo za nekoliko godina, a inovativna terapija danas može da učini da životni vek obolelog bude jednak životnom veku ostalog, zdravog dela populacije – ispričala je za eKlinika portal asist. prim dr sc. med. Zorica Cvetković, internista hematolog, načelnik Službe hematologije u Kliničko-bolničkom centru Zemun.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo