Naslovna / Vesti

Maligna bolest policitemija vera na slikovit način predstavljena uz pomoć instalacije

Priredio/la: I. V. |17:00 - 22. 11. 2022.

Policitemija vera je vrsta hronične leukemije (rak krvi) koja uzrokuje da koštana srž proizvodi previše crvenih krvnih zrnaca koji čoveka dovode u rizik od pojave krvnih ugrušaka

policitemija vera bolest Plocotemija vera je vrsta hronične leukemije (rak krvi) koja uzrokuje da koštana srž proizvodi previše crvenih krvnih zrnaca Foto: Shutterstock

Kako bi policitemija vera, od koje godišnje u Srbiji oboli oko 100 ljudi, bila predočena široj javnosti Udruženje obolelih od limfoma „Lipa“ predstavilo je u ŠC Rajićeva instalaciju koja na slikovit način predstavlja ovo oboljenje koštane srži. Na ovaj način, a u okviru kampanje „Vodi računa, ne sme da postane previše gusto!“ cilj Udruženja i medicinski stručnjaci nastoje da podignu svest o simptomima i načinu lečenja policitemija vera bolesti, kao i značaj njenog ranog otkrivanja i terapijskim mogućnostima.

Policitemija vera je maligna bolest koštane srži

– Kao predsednica Udruženja „Lipa“, koje je od 2006. godine vodeće nacionalno udruženje pacijenata sa limfomom, hroničnom limfocitnom leukemijom i mijeloproliferativnom neoplazmom, svakodnevno se trudimo da popravimo kvalitet života pacijenata, ali i sam kvalitet lečenja, boreći se za bolju dostupnost terapija – izjavila je Maja Kocić, predsednica Udruženja „Lipa“.

Policitemija vera je retka bolest kostne srži i deo je grupe hroničnih krvnih poremećaja poznatiji kao mieloproliferativna neoplazma. Definiše se i kao vrsta hronične leukemije (rak krvi) koja uzrokuje da koštana srž proizvodi previše crvenih krvnih zrnaca. Napreduje veoma sporo i često se dijagnostikuje tek nakon 60. godine. Kao jedan od najvećeg rizika koji nosi prevelik broj crvenih krvnih zrnaca je pojava krvnih ugrušaka.

– Policitemija vera je maligna bolest koštane srži hroničnog toka koja uz odgovarajuću terapiju omogućava zadovoljavajući kvalitet života obolelih – istakao je profesor dr Andrija Bogdanović, hematolog iz Univerzitetskog Kliničkog Centra Srbije. Kako dr Bogdanović objašnjava, policitemija vera nije nasledna bolest, već nastaje stečenim putem i javlja se u bilo kom uzrastu. Najčešće je dijagnostikovana kod pacijenata starijih od 60 godina života i pogađa podjednako i muškarce i žene.

policitemija vera

Policitemija vera putem instalacije na slikovit način predstavljena široj javnost  Foto: Saša Knežević

Najčešći simptomi bolesti

Objašnjavajući simptome bolesti, doc dr Olivera Marković, hematolog iz KBC Bežanijska Kosa istakla je da su umor, svrab, noćno znojenje ili poteškoće sa spavanjem, gubitak koncentracije ili zbunjenost, kao i nelagodnost u stomaku najčešći i da se mogu javiti i pre dijagnostikovanja bolesti. U kasnijoj fazi policitemija vera bolesti karakteristični su pojačano noćno znojenje, skokovi telesne temperature, gubitak telesne težine kao i uvećanje slezine.

Govoreći o komplikacijama i kvalitetu života obolelih asist. prim dr sc. med. Zorica Cvetković, hematolog iz KBC Zemun izjavila je da su infarkt, šlog i venske tromboze najčešće i najteže komplikacije policitemija vere, koje nastaju ukoliko se bolest ne dijagnostikuje na vreme i ne leči adekvatno.

– Pored toga, simptomi bolesti značajno smanjuju mogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, a te je jedan od ključnih ciljeva lečenja, očuvanje kvaliteta života – naglasila je dr Cvetković i posavetovala sve da bar jednom godišnje provere krvnu sliku.

Što se tiče lečenja pacijenata čija je diganoza policitemija vera doc dr Danijela Leković, hematolog iz Univerzitetskog Kliničkog Centra Srbije istakla je da je u samom lečenju neophodan individualni pristup svakom pacijentu, to jest personalizovana terapija prema simptomima i znacima bolesti, a koja za cilj ima poboljšanje kvaliteta života.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo