Medicinski informativni portal
Naslovna / Vesti

Policitemija vera je maligna bolest koštane srži, ali, život olakšava prava terapija

Priredio/la: I. V.
16:56 - 27. 09. 2022.

U Srbiji od ove bolesti boluje najmanje 1.500 ljudi, odnosno godišnje oboljeva 100 ljudi

Policitemija vera Policitemija vera je retka bolest kostne srži Foto: Shutterstock

Policitemija vera je retka bolest kostne srži i deo je grupe hroničnih krvnih poremećaja poznatiji kao mieloproliferativna neoplazma. Tim povodom Udruženje „Lipa“ najavilo je početak kampanje „Vodi računa, ne sme da postane previše gusto!“, koja za cilj ima podizanje svesti javnosti o ovoj bolesti. Medijima su predstavljene aktuelne teme iz oblasti preventive i inovativnih terapija u lečenju pacijenata obolelih od policitemije vere.

Policitemija vera je maligna bolest koštane srži

– LIPA je od 2006. godine vodeće nacionalno udruženje koje pokriva pacijente sa limfomom, HLL i od skoro pacijente sa mieloproliferativnom neoplazmom MPN, a svakodnevno se trudimo da popravimo kvalitet života pacijenata, ali i sam kvalitet lečenja, boreći se za bolju dostupnost terapija. Naši ciljevi su da podignemo nivo znanja o pomenutim karcinomima krvi, informišemo i podržimo pacijente, zagovaramo prava obolelih, ali i omogućimo bolji pristup novim tretmanima i kliničkim ispitivanjima. Poslednji, ali ne manje važan cilj našeg udruženja jeste promocija zdravog načina života – izjavila je Maja Kocić, predsednica udruženja „Lipa“.

Govoreći o ovoj bolesti prof. dr Andrija Bogdanović, iz Univerzitetskog Kliničkog Centra Srbije,
naglasio je da je policitemija vera maligna bolest koštane srži hroničnog toka koja uz odgovarajuću terapiju omogućava zadovoljavajući kvalitet života obolelih, kao i da u Srbiji od ove bolesti boluje najmanje 1.500 ljudi, odnosno da godišnje oboljeva 100 ljudi.

Najčešći simptomi policitemije vere

Najčešći simptomi, koji se javljaju i pre dijagnostikovanja bolesti su umor, svrab, noćno znojenje ili poteškoće sa spavanjem, gubitak koncentracije ili zbunjenost, nelagodnost u stomaku, te je od izuzetnog značaja da se simptomi ne zanemaruju, kako bi pacijent započeo lečenje u što ranijoj fazi i time sprečio ozbiljnije zdravstvene komplikacije ili progrediranje bolesti. Najčešće komplikacije, koje se stvaraju kod obolelih od policitemije vere, a koji se ne leče adekvatno jesu infarkt, šlog i tromboze – istakla je asist. prim dr sc. med. Zorica Cvetković, iz KBC Zemun.

Za dijagnozu policitemija vera dostupne su određene terapije

– U samom lečenju neophodan je individualni pristup svakom pacijentu. U zavisnosti od simptoma i stadijuma bolesti pacijentima je na raspolaganju sledeća terapija: vađenje krvi (flebotomija), preporučene doze acetilsalicilne kiseline i citoreduktivna terapija. Težište je na individualizaciji prema karakteristikama svakog pacijenta, a inovativna personalizovana terapija ima za cilj poboljšanje kvaliteta života i sprečavanje razvoja komplikacija – podvukla je prof. dr Ivana Urošević, iz Kliničkog Centra Vojvodine.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend