Naslovna / Zdravlje

Jutarnji moždani udar počinje u snu, čovek ode na spavanje zdrav, a probudi se bolestan

Piše: Danijela Tadić|8:45 - 08. 07. 2024.

– Infarkti posle jutarnjeg buđenja dešavaju se iz kompleksnih razloga poremećaja u radu kardiovaskularnog sistema, često povezanih sa metaboličkim poremećajima. Po svojoj strukturi, češće su ishemijski, uzrokovani zapušenjem krvnog suda i nedovoljnom prokrvljenošću dela mozga – kaže neurolog dr Jasmina Suman Malović

jutarnji moždani udar  Pacijenti u toku večeri nemaju nikakve tegobe koje bi nagovestile bilo kakav poremećaj. Foto: Shutterstock/ Specijalistička ordinacija iz oblasti neurologije dr Suman Malović

Jutarnji moždani udar izuzetno je opasno stanje, zato što se često javlja dok su intenzivni snovi i kada nismo u prilici da na pravi način reagujemo. Jutarnja glavobolja, konfuznost, nemogućnost stajanja i hoda, neki su od simptoma koji mogu da upute na moždani udar. Pretpostavlja se da na svakih 20 minuta jedna osoba u Srbiji doživi moždani udar. Lekari nas upozoravaju da ne ignorišemo nijedan simptom. Moždani udar je hitno stanje kada je potrebno što pre reagovati, zatražiti stručnu pomoć kako bi se sprečile posledice, invaliditet i mogući letalni ishod.

Šta je moždani udar, zašto se javlja u jutarnjim satima?

Moždani udar je poremećaj moždane funkcije uzrokovan poremećajem dotoka krvi u mozak. Može da nastane zbog ishemije, nedovoljne cirkulacije, koja je uzrokovana trombozom ili tromboembolijom u moždanom krvnom sudu, ili zbog krvarenja (hemoragični infarkt), objašnjavaju stručnjaci. Zbog svega navedenog određeni deo mozga ne može optimalno da funkcioniše, a to rezultuje poremećajem motorike ruke i (ili) noge, govora, trnjenjem, nerazumevanjem govora, vrtoglavicom, glavoboljom, poremećajem stanja svesti.

– Veliki procenat infarkta mozga, oko 25 odsto, javlja se u ranim jutarnjim satima, između 6.00 i 9.00 časova. U tim satima, ako je REM faza sna produžena snovi su intenzivni, a telo se karakteristično ponaša. Mogu se javiti ubrzani pokreti očnih jabučica, ubrzan rad srca i nepravilno ili ubrzano disanje. Infarkti posle jutarnjeg buđenja dešavaju se iz kompleksnih razloga poremećaja u radu kardiovaskularnog sistema, često skopčanih sa metaboličkim poremećajima. Po svojoj strukturi, češće su ishemijski, uzrokovani zapušenjem krvnog suda i nedovoljnom prokrvljenošću dela mozga – kaže za portal eKlinika neurolog dr Jasmina Suman Malović.

Kako da prepoznamo jutarnji moždani udar?

Ukoliko u jutarnjim satima prepoznamo kod bliske osobe zbunjenost, nemogućnost stajanja i hoda, konfuzan ili nerazumljiv govor, poremećaj vida, vrtoglavicu, vrlo je verovatno, kako naglašava dr Suman Malović, da se radi o infarktu mozga (moždanom udaru).

– U tom slučaju treba brzo reagovati u smislu pozivanja hitne pomoći. Najčešći simptomi jutarnjeg moždanog udara su: glavobolja i vrtoglavica, teškoće u razumevanju govora, ili nemogućnost razumljivog govora, slabost ili utrnulost ruke i/ili noge, kao i poremećaj fine motorike. Ukoliko ovakve simptome prepoznate kod bližnjih, treba pomisliti na mogućnost infarkta mozga – ističe dr Suman Malović.

Moždani udar prate simptomi koji su često posledica i drugih bolesti

Doktorka dodaje da svi ovi simptomi mogu da budu pratioci i raznih drugih bolesti. Jutarnji moždani udar je stanje koje često ume i da zavara pacijenta.

– Poremećaj motorike ruke ili noge uz osećaj mravinjanja, može da bude posledica i pritiska na periferne nerve u nivou vratnog dela kičme ili na pojedinačne nerve kao posledica pritiska na određene predmete u toku sna. Vrtoglavica se može javiti kao posledica bolesti uha, grla i nosa. Poremećaj stanja svest može biti uzrokovan epileptičnim napadom niskim arterijskim pritiskom, infarktom srca, ili metaboličkim poremećajima (hipoglikemija) – precizira dr Suman Malović.

Postoje li neki znaci koji mogu da najave jutarnji moždani udar?

Jutarnji moždani udar jedno je od onih stanja kada čovek ode na spavanje misleći da mu „nije ništa“, a da se probudi bolestan.

– Pacijenti u toku večeri nemaju nikakve tegobe koje bi nagovestile bilo kakav poremećaj. Osobe koje pretrpe jutarnji infarkt mozga su pacijenti sa hroničnim bolestima koje su rizik za pojavu moždanog udara, oni koji se bore sa epizodama respiratornog zastoja i hiperventilacije (opstruktivna apnea u snu), oni koji boluju od srčanih bolesti, ateroskleroze, poremećaja koagulacije krvi, dijabetesa. U riziku su i ljudi sa visokim nivoom stresa, koji neredovno spavaju, slabo fizički aktivne osobe koje se nepravilno i nezdravo hrane – kaže dr Suman Malović.

Zašto je jutarnji moždani udar komplikovano i ozbiljno stanje?

S obzirom na to da se pacijent probudi sa razvijenim poremećajem, nemamo uvid kada se desio moždani infarkt, te je vremenski okvir za trombolizu upitan. Zbog ovih razloga, rani jutarnji infarkti mozga su ozbiljniji, ostavljaju ozbiljnije posledice i smrtni slučajevi su češći u odnosu na infarkte mozga nastale u drugim okolnostima – naglašava dr Suman Malović.

Kako se može sprečiti jutarnji moždani udar?

Dr Jasmina Suman Malović ponavlja da su preduslovi ranog jutarnjeg infarkta mozga astmatični poremećaj, lošije regulisane vrednosti arterijskog pritiska, metabolizma šećera i masti, srčane aritmije, što je u vezi sa antikoagulantnom terapijom, odnosno regulacijom viskoziteta krvi.

– U ovom pravcu može se i preventivno delovati. Pacijenti koji imaju pobrojana oboljenja treba da dolaze na redovne preglede kod svog lekara specijaliste/kardiologa, pulmologa, endokrinologa… redovno da uzimaju terapiju, prate vrednosti arterijskog pritiska, šećera u krvi. Potrebno je imati i ustaljeni ritam odlaska na spavanje, izbegavati stresna dešavanja u večernjim satima, zdravo se hraniti i biti fizički aktivni – navodi dr Suman Malović.

Odmah potražite stručnu pomoć

Doktorka podseća i da je u toku vrelih letnjih dana broj jutarnjih infarkta mozga povišen.

– Razlozi su smanjen nivo fizičke aktivnosti, nedovoljan unos tečnosti, što sve utiče na metabolizam i stanje kardiovaskularnog sistema. Ukoliko posumnjamo na infarkt mozga po jutarnjem buđenju, zbog kompleksnosti oboljenja, potrebno je odmah da pozovemo stručnu pomoć da nam pruži adekvatnu pomoć pravilnom procenom i terapijom – kaže dr Jasna Suman Malović.

Lekari upozoravaju da je vreme ključni faktor u lečenju moždanog udara. Ukoliko je prošlo manje vremena od prvih simptoma do dobijanja terapije, veće su šanse za dobar oporavak. Što duže čekamo da „simptomi pođu“ i mislimo da nam „nije ništa“, sve su manje mogućnosti lečenja i oporavka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dule
10:36, 08. 07. 2024.
Odgovori

U aprilu mesecu imao sam trombozu uvece sam otisaio normalno na spavanje ujutru nisam imao funkciju leve ruke i noge imao sam normalan govor utrnutost leve ruke u predelu nadlaktice do sake i utrnutost leve noge u prdelu prstiju

Srna
19:34, 08. 07. 2024.
Odgovori

Veliko hvala,na korisnim savetima

Dragana
20:44, 08. 07. 2024.
Odgovori

Odeš na spavanje živ, a probudis se mrtav🤣 Šalu na stranu, svi bi trebalo da vodimo racuna o mozdanom zdravlju, a posebno predisponirani na srcane i mozdane bolesti

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo