Naslovna / Zdravlje

Zašto čaj ili kafu ne treba piti neposredno pre ili posle obroka

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 15. 07. 2024.

Konzumiranje čaja i kafe blizu vremena za obroke nije dobro, jer može ometati sposobnost tela da apsorbuje hranljive materije

čaj i kafa pre i posle obroka Čaj i kafu ne treba piti blizu obroka jer ometaju apsorpciju hranljivih materija i dovode do zavisnosti Foto Shutterstock

Da li ste ljubitelj čaja ili kafe i da li vam dan uvek počinje spremanjem šolje omiljenog napitka? Iako čaj i kafa mogu biti dobri za početak dana, mnogi ljudi takođe vole da uživaju u šolji pre ili posle obroka. Međutim, to možda i nije tako dobra ideja. Uživanje u šolji čaja ili kafe veoma blizu obroka može uticati na način na koji telo reaguje na kofein. Ako čaj i kafu pijemo neposredno pre i posle obroka to takođe može uticati na način na koji naš organizam apsorbuje različite vitamine i minerale.

Zašto čaj i kafu ne treba piti neposredno pre i posle jela

Prema Indian Council of Medical Research (ICMR)u čaju i kafi ne treba uživati jedan sat pre i posle obroka. Razlog je taj što prekomerno konzumiranje kofeina, prisutnog u čaju i kafi, može stimulisati nervni sistem i dovesti do fiziološke zavisnosti. Takođe može uticati na način na koji naše telo apsorbuje gvožđe.

I čaj i kafa, kao i druga pića sa kofeinom, sadrže tanine, jedinjenja koja mogu da vežu gvožđe za želudac. Dakle, kada čaj i kafu ne pijemo vrlo blizu obroka, našem organizmu dajemo šansu da dobro apsorbuje gvožđe. To može sprečiti stanja kao što je anemija.

Koliko čaja i kafe možemo da popijemo

Preporučena doza za čaj i kafu, prema smernicama ICMR je 300 miligrama kofeina dnevnoŠolja kuvane kafe od 150 ml sadrži 80-120 mg kofeina, dok instant kafa ima 50-60 mg kofeina. Kada je reč o čaju, šolja ima od 30 do 65 mg kofeina.

Neželjeni efekti kofeina u čaju i kafi

Kofein je prirodni stimulans i konzumira se u čaju i kafi, kao i u toploj čokoladi, energetskim i gaziranim pićima. Iako umereno konzumiranje može da nam pomogne da ostanemo budni i olakšaju nam umor, potrebno je da regulišemo unos kofeina. Od prekomerne stimulacije mozga do problema kao što su nesanica i problemi sa varenjem, prekomerno konzumiranje kofeina može biti izuzetno štetno za naše zdravlje.

Koji je najzdraviji način za konzumiranje čaja i kafe

1. Ne konzumirajte čaj ili kafu na prazan stomak

Čaj i kafa sadrže tanine koji su kiseli. Ako osoba već pati od kiseline, kada su čaj i kafa ujutru prvo što popije na prazan stomak, to može pogoršati problem. Gorčina kafe takođe može izazvati oslobađanje kiseline u želucu. To može izazvati gorušicu i refluks kiseline, navodi se u studiji objavljenoj u Proceedings of the National Academy of Sciences.

2. Čaj i kafu ne treba dugo kuvati

Predugo kuvanje čaja nikako se ne preporučuje, jer to može dovesti do toga da se zagađivači iz listova čaja prenesu u sam čaj, navodi se u studiji objavljenoj u Food Additives and Contaminants. Kada je u pitanju kafa, prekomerno kuvanje može dovesti do oslobađanja gorkih hemikalija.

3. Ne treba ih konzumirati neposredno pre spavanja

I kafa i čaj sadrže značajnu količinu kofeina, pa šolja nekog od ova dva napitka neposredno pre vremena za spavanje može ometati vaš obrazac spavanja. Prema američkoj Upravi za hranu i lekove, kofein ne treba uzimati četiri do šest sati pre spavanja.

4. Smanjite učestalost konzumiranja

Vodeći računa o sadržaju kofeina, pazite da ne konzumirate više od preporučenog dnevnog unosa kofeina. FDA preporučuje 400 mg kofeina dnevno, što je oko četiri do pet šolja čaja ili kafe. Međutim, sve zavisi od toga koliko je vaše telo osetljivo na kofein. Takođe, osobe koje pate od nekog osnovnog zdravstvenog stanja ili trudnice ili dojilje, treba da se konsultuju sa svojim lekarom.

5. Pređite na crni čaj i kafu

Smernice ICMR takođe navode da crni čaj ima mnogo zdravstvenih koristi kao što su smanjen rizik od srčanih oboljenja i raka želuca, kao i poboljšana cirkulacija krviCrna kafa takođe ima niz zdravstvenih prednosti kao što su manji sadržaj kalorija, kao i povećanje mentalne budnosti i jasnoće i smanjen rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Međutim, i u njima treba uživati u umerenim količinama.

Iako konzumiranje čaja i kafe može mnogo pomoći u prevazilaženju osećaja umora i stresa, važno je da ove napitke konzumiramo u pravo vreme, u pravoj količini i na pravi način.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo