Naslovna / Zdravlje

Rak jajnika dobijaju i devojčice, kao i mlade žene koje nisu rađale: Ponekad su ovo prvi simptomi

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 19. 07. 2024.

Jedna od pedeset žena oboli od karcinoma jajnika, a očuvanje plodnosti, oporavak i prognoze zavise od više faktora među kojima se izdvaja stadijum u kome je bolest dijagnostikovana

Rak jajnika Za rak jajnika ne postoji specifičan skrining pregled Foto: Shutterstock

Rak jajnika je sedmi po učestalosti pojave u ženskoj populaciji na nivou planete. Iako čini oko 4 odsto svih maligniteta od kojih obolevaju žene, najsmrtonosniji je ginekološki tumor.

Zašto je rak jajnika najsmrtonosniji ginekološki tumor

Najčešći razloge je kasno otkrivanje, obično u već uznapredovalom stadijumu kada su mogućnosti lečenja ograničene. To je i jedan od najbitnijih razloga insistiranja na preventivnim i redovnim kontrolnim ginekološkim pregledima.

Brojke kažu da su 80 odsto obolelih od ovoh maligniteta žene starije od 50 godina. Međutim, on se javlja i kod mlađih ženskih osoba. Šanse za oporavak jesu veće kod žena u mlađoj starosnoj dobi, ali najviše zavise najviše od stadijuma i toga koliko je uznapredovala bolest u trenutku postavljanja dijagnoze.

Odgovor ginekologa: Zašto je rak jajnika specifičan za žensku populaciju

Dr Adeola Olaitan, ginekolog onkolog u University College London Hospitals kaže da prema statistikama jedna od pedeset žena može da dobije ovaj tip karcinoma. Objašnjava i zašto pogađa neke posebne kategorije:

– Rak jajnika se češće javlja kod žena koje nisu imale decu, onih koje su bile na supstitucionim terapijama za lečenje steriliteta, žena koje su u dužem periodu koristile kontraceptivne pilule, žena koje nisu dojile. U praksi su zabeleženi i slučajevi sasvim mladih žena i devojčica koje su dobile ovaj karcinom, a razlog je najverovatnije nekontrolisana hormonska aktivnost. Razlog je  i to što ne ne postoji specifični skrining za ovaj tip raka u odnosu na rak grlića materice, dojke ili bešike. Obično je asimptomatski i najčešće se dijagnostikuje u odmaklim stadijumima, pa je to i jedna od najvažnijih preporuka za redovne preglede od tinejdžerskih dana – ističe dr Olaitan.

Iskustvo devojčice sa 14 godina koja je dobila rak jajnika: Kojim simptomima je počelo?

Na odeljenju dr Olaitan od ove bolesti lečila se i četrnaestogodišnja Kellia iz Londona. Tinejdžerka je ispričala da je jedino što se osećela bio oštar bol u predelu abdomena, kao i stalnu nadutost koja se pojačavala. Pripisivala je to gaziranim pićima, kaloričnoj hrani i izostanku fizičke aktivnosti. Rešila je da promeni životne navike.

– Počela sam da vežbam, trčim i radim trbušnjake, ali nije bilo bolje. Promenila sa ishranu i počela da se hranim veganski, ali je moj stomak i dalje rastao. Bio je tvrd, izgledala sam kao trudnica. Bol je bio sve jači, kao da me iznutra seku noževi, nisam mogla da jedem – priseća se Kellia.

Otišla je kod lekara posle nekoliko nedelja jer bolovi nisu prestajali. Lekari su morali hitno da je operišu, a onda su bili u čudu. Dijagnoza je bila rak jajnika, tumor je narastao više do pet kilograma i bio veličine bundeve.

Kelija ide ka remisiji, ali će do pet godina nakon dijagnoze morati da bude u režimu rigoroznih kontrola, na svaka tri meseca. Optimistična je i očekuje se da će moći da ima decu, iako postoji mogućnost pojave prevremene menopauze.

Suočavanje sa dijagnozom i onim šta dolazi posle lečenja

Mlađe žene kojima je dijagnostikovan rak jajnika suočiće sa zdravstvenim i životnim u periodu života kome to ne pripada. Izazovi povezani sa poslom, porodicom, plodnošću, seksualnošću, prevremenom menopauzom, teško da će ih zaobići.

Važno je imati podršku okruženja, zdravstvenog sistema, prijatelja, porodice, partnera. Ako u tom trenutku želite da imate decu ili mislite da biste to želeli u budućnosti, veoma je važno da razgovarate sa timom specijalista pre nego što počnete sa lečenjem. Aktuelna medicina beleži veliki napredak na ovom polju, pa je pored poštedne operacije i ciljane terapije, jedna od za to da se ove žene ostvare kao majke zamrzavanje jajnih ćelija.

Nekoliko faktora će uticati na izbor za očuvanje plodnosti pre i posle lečenja raka jajnika. To su:

  • starost
  • stadijum u kome je otkriven karcinom jajnika
  • vrsta planiranog tretmana.

Neophodna je psihološka pomoć, kako lična tako i partnerska, često i porodična.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo