Zdravlje

„Bliski susret“ sa meduzom: Zašto je pogrešno koristiti jedan stari narodni recept

Priredio/la: Ma.R.

Pored uticaja na kožu, ubod meduze može da prouzrokuje ulazak toksina u naš krvotok

Meduza, odnosno kontakt ove morske životinje sa našom kožom može imati za posledicu spektar simptoma, od blagih do ozbiljnih. Intenzitet uboda meduze zavisiće od vrste meduze sa kojom smo imali „bliski susret“.

Šta nam meduza uradi u kontaktu (ujed, ubod, pečenje…?

U okeanima širom sveta postoji hiljade vrsta meduza. Većina njihovih uboda je bezopasna, iako u nekim slučajevima moramo pokazati oprez.

Sve meduze imaju pipke, ali ne znači da će nas svaka sa kojom se susretnemo ubosti i ispustiti toksične supstance. Postoje vrste meduza koje imaju više kratkih, finih pipaka kojima nas samo mogu dodirnuti ili čak i udariti. Posledice ovakvog kontakta obično nisu intenzivne i proći ćemo samo sa blagom reakcijom. Kod nas je odomaćen izraz koji simbolizuje kontakt sa meduzom kao pečenje (opeći). Međutim, uobičajeno je da se kontakt sa meduzom zapravo odnosi na ubod pipkom.

Simptomi uboda koji meduza može da prouzrokuje

I simptomi uboda zavise od toga sa kojom vrstom meduza smo imali kontakt. Kada je u pitanju ubod sa blagim posledicama, možemo osetiti blagi bol, svrab, peckanje ili pulsiranje kože. Mesto uboda koji nam je nanela meduza obično izgleda kao osip sa crvenim, ljubičastim ili smeđim flekama.

Međutim, ozbiljniji ubodi meduza mogu izazvati veću štetu po nas. U tom slučaju bi trebalo potražiti medicinsku pomoć, a simptomi mogu biti:

  • otežano disanje
  • bol u grudima
  • grčevi u mišićima
  • plikovi na koži
  • ukočenost
  • mučnina ili povraćanje
  • poteškoće pri gutanju (disfagija)
  • bol u stomaku
  • pojačano znojenje (hiperhidroza).

Kakav proces u telu izaziva ubod meduze

Kontakt sa pipcima meduze kada plivamo u morskoj vodi ili šetamo plažom može da rezultira ubrizgavanjem određenih toksina u naše telo. Pored uticaja na kožu, to može da prouzrokuje i ulazak u naš krvotok.

U zavisnosti od vrste meduze i toga koliko je toksina prodrlo u naš krvotok, organizam reaguje i telo se brani. U nekim, iako retkim slučajevima, ubod meduze može izazvati bol ili druge ozbiljnije zdravstvene probleme. Neki ubodi meduza čak mogu biti i opasni po život, a tada je najvećeg značaja prepoznati simptome i potražiti stručnu pomoć.

Šta raditi kada nas opeče ili ubode meduza

Većina uboda meduza ne zahteva medicinsku negu. Posledice blagih slučajeva kontakta možemo sanirati sami sledećim koracima:

  • sperite pipke i tragove toksina sa zahvaćenog područja tela morskom vodom, ne koristite slatku vodu
  • koristeći pincetu ili rukavice uklonite sve pipke koje vidite na koži
  • nanesite malo sirćeta na zahvaćeno područje
  • da biste smanjili bol ili manji otok, možete da koristite led ili toplu vodu

Ukoliko je potrebna stručna pomoć, lekar može da propiše jača sredstva protiv bolova ili antihistaminike.

Mokraća i ubod meduze: Da li pomaže?

Ne! Ne bi trebalo da koristite ovaj „recept“ bez obzira na iskustvo naših starih. Jedan od mitova kaže da ako nanesete urin na ubod meduze, to će neutralisati toksine. Međutim, nema istraživanja koja su dokazala ove tvrdnje. Zapravo, mokraća može i da pogorša stvari, jer je sam urin produkt eliminisanja toksina iz tela i pun je različitih štetnih supstanci.