Naslovna / Prirodna medicina

10 prirodnih preparata koji mogu da spreče pojačano znojenje

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 08. 07. 2024.

Možda niste znali da obična morska so ima sposobnost da umanji pojačano znojenje u toku leta ako je upotrebimo lokalno

Pojačano znojenje Hiperhidroza je neprijatna u bilo koje doba godine Foto: Shutterstock

Pojačano znojenje prati aktuelno doba godine, a promene i godine života čine da se više znojimo čak iako to do sada nije bilo uobičajeno. Dobro je izbegavati antiperspirante koji sadrže hemikalije posebno ako postoji predisponiranost za alergije i pronaći što više odgovarajućih prirodnih načina koji će nam pomoći da umanjimo ovu neprijatnu pojavu.

1. Kako jabukovo sirće može da pomogne da umanjimo znojenje

Jabukovo sirće pruža impresivnu listu mogućih zdravstvenih prednosti. Pomaže u regulisanju šećera u krvi, izbacivanju toksina, ublažavanju gorušice i refluksa kiseline, čak može da pomogne i u gubitku težine. Kada se nanese direktno na kožu, sirće takođe deluje efikasno u uklanjanju bakterija, čisteći i zatvarajući pore.

Pijte mešavinu od 2 kašičice smlake vode i jedne kašičice jabukovog sirćeta pre doručka, ručka i večere. Efekti bi trebalo da se pojave u roku od nekoliko dana.

2. Šta mogu da učine zeleni i crni čaj za prekomerno znojenje

Ispijanje toplih napitaka u toku leta za mnoge izgleda kontraproduktivno, ili kao da će pospešiti znojenje. Međutim,  zeleni čaj sadrži magnezijum i vitamin B, koji utiču na rad znojnih žlezda, uz efekat smirivanja. Nutricionisti savetuju one koji se prekomerno znoje da umesto jutarnje kafe piju zeleni čaj. Crni čaj ima adstringentna svojstva, pa može uticati na smanjenje znojenja kada se nanese direktno na kožu. Nakon što skuvate crni čaj i ostavite da se ohladi, utrljajte u regiju pod pazuhom jednu količinu pamučnom krpom ili držite samu kesicu skuvanog crnog čaja nekoliko minuta.

3. Znojenje i uticaj eteričnih ulja

Eterična ulja čempresa, lavande, limuna, limete, nane i bora pomažu u regulaciji viška vlage i dobro je apsorbuju. Možete da primenite bilo koje od ovih ulja tako što ćete ih uvesti u rutinu svakodnevne nege kože. Uverite se pre toga koje ulje da odgovara vašem tipu kože da biste sprečili neželjene neželjene efekte, poput alegijskih reakcija.

4. Kukuruzni skrob i soda bikarbona

Kukuruzni skrob i soda bikarbona su prirodni agensi koji upijaju vodu. Budući da je soda bikarbona alkalna, „suprotstavlja“ se kiselinama koje pogoduju razvoju bakterija u znoju i deluje kao prirodni dezodorans. Mnogi kupovni dezodoransi sadrže i sodu bikarbonu upravo iz tog razloga.

Na suv pazuh nanesite mešavinu ova dva sastojka svake noći pred spavanje. Ostavite da odstoji 30 minuta pre nego što isperite vodom. Žene koje su tek uklonile dlake ispod pazuha ne treba da stavljaju sodu bikarbonu dok ne prođe nekoliko dana.

5. Krompir i druga hrana bogata kalijumom

Previše natrijuma će dovesti do toga da naše telo zadrži više vode. Hrana bogata kalijumom poput krompira i brokolija zaustavlja ovaj proces, kako bi pomogla telu da eliminiše vodu. Poznato je vekovima da krompir apsorbuje višak vode i pomaže u ublažavanju znojenja. Jednostavno trljajte krišku krompira o pazuh nekoliko minuta dnevno. Možda vašoj koži ovaj prirodni način bude odgovarajući.

6. Sok od paradajza

Sok od paradajza takođe sužava i smanjuje pore i može smanjiti hronično znojenje. Paradaj kao deo jelovnika ili jednostavno ispijanje čaše soka od paradajza svakog dana moglo bi da bude od pomoći da se prekomerno znojenje bolje kontroliše. Možete da pokušate i da sok od paradajza natapkate pod pazuh, u regiju gde je znojenje najjače. Ostavite da odstoji desetak minuta pre nego što isperete.

7. Ulje čajevca

Poput čaja i sirćeta, ulje čajevca deluje kao adstringent u borbi protiv bakterija u znoju. Natopite vatu u ulje čajevca i svakodnevno je nanosite na pazuh, utapkavajući. Efekti bi trebalo da se pokažu za nekoliko dana.

8. Limun

Kiselina u limunu čini ga savršenim kandidatom za prirodno smanjenje prekomernog znojenja. Možete ili utrljati pola isečemog limuna u pazuh ili pomešati malu količinu limunovog soka sa sodom bikarbonom i naneti je pamučnom krpicom ili tupferom. Pokušajte da držite ovu smesu do pola sata a nakon toga dobro isperite. Nikako se nemojte pre ispiranja izlagati suncu, posebno jakom.

9. So

So upija tečnost i znoj, blokira pore i održava kožu suvom. Ovaj kućni lek za hiperhidrozu možete koristiti na nekoliko načina. Pokušajte da utrljate kristale morske soli na znojna područja. Ako to ne uspe, pomešajte jednake količine soli i soka od limete i napravite piling od citrusa. Utrljajte rastvor na kožu, neka stoji dvadesetak minuta, pa ga isperite. I ovde važi isto pravilo: bez izlaganja suncu pre temeljnog ispiranja!

10. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu, koja zbog svojih antimikrobnih svojstava ubija bakterije koje izazivaju lučenje i taloženje znoja. Kombinujte 10 grama zdrobljenog kamfora i 1 manju šolju kokosovog ulja. Pomešajte sastojke i nanesite pastu na delove tela koji se znoje. Ostavite na koži 45 minuta do sat vremena, pa isperite mlakom vodom. Takođe, možete da nanesete hladno ceđeno kokosovo ulje na kožu nakon svakog tuširanja ili kupanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo