Naslovna / Prirodna medicina

Jabukovo sirće – može li da bude od pomoći kada nas bole zglobovi

Priredio/la: D. T.|11:00 - 23. 01. 2023.

Smatra se da postoji više od 100 oblika artritisa koji se najčešće ispoljava kao osteoartritis ili reumatoidni artritis. Uobičajeni simptomi artritisa su oticanje, bol, ukočenost i smanjeni opseg pokreta zglobova

Jabukovo sirće Jabukovo sirće ne mora biti samo dodatak jelima, već i pomoćno lekovito sredstvo kod simptoma artritisa Foto: Shutterstock

Jabukovo sirće ne mora biti samo dodatak jelima, već i pomoćno lekovito sredstvo. Smatra se da bi jabukovo sirće moglo da bude od pomoći kod artritisa, degenerativnog oboljenja koje se manifestuje upalom i bolom u zglobovima. Postoje neke naznake da bi jabukovo sirće moglo da ublaži simptome artritisa, ipak za sada nema čvrstih dokaza koji bi išli u korist primene jabukovog sirćeta u terapiji artritisa.

Jabukovo sirće pruža duži osećaj sitosti

Smatra se da postoji više od 100 oblika artritisa. Najčešći oblici ovog oboljenja su osteoartritis i reumatoidni artritis. Uobičajeni simptomi artritisa su oticanje, bol, ukočenost i smanjeni opseg pokreta zglobova. Neka istraživanja navode antimikrobna, antifungalna i antiinflamatorna svojstva jabukovog sirćeta mogu biti dobra osnova za terapiju bola kod artritisa.

Smatra se da ovo sirće može sprečiti hiperglikemiju (visok nivo šećera u krvi), biti od koristi kod povišenog nivoa masnoća u krvi. Veruje se da jabukovo sirće obezbeđuje i duži osećaj sitosti, efikasno deluje na simptome proširenih vena i da je od pomoći kod infekcija i povreda kože.

Prirodan proizvod ali ne odgovara svima

Pojedini stručnjaci tvrde da su straživanja mogućeg lekovitog dejstva jabukovog sirćeta ograničena i da je zato potrebno oprezno tumačiti sve navedene prednosti. I pored toga što nema dovoljno jasnih dokaza, neke osobe navode da im jabukovo sirće može umiriti bolove u nervima i zglobovima.

Generalno jabukovo sirće je prirodan i bezbedan proizvod, ali i pored toga neće biti odgovarajuća namirnica za neke osobe. Jabukovo sirće je kiselo pa su mogući probavni problemi, nelagodnost, dugotrajna upotreba kiseline može oštetiti i zubnu gleđ.

Ne postoji preporučena doza

I pored toga, što se jabukovo sirće nekada napadno reklamira kao lek za sve, malo je relevantnih istraživanja koja bi potvrdila njegove prednosti u terapiji artritisa. Ne postoji određena doza za primenu jabukovog sirćeta, ali najčešće se preporučuju 1 do 2 kašike dnevno. U slučaju da hoćemo da ga primenimo na koži savet je da uradimo mali test, kako bismo izbegli moguće alergijske reakcije.

Nanesite male količine na ograničeno područje, pa pratite stanje kože u toku 24 časa. U slučaju da nema neželjenih reakcija u vidu crvenila, svraba, osipa, možete primeniti obloge od jabukovog sirćeta. Preporuka je da se dve šolje ovog sirćeta dodaju u mlaku vodu. Obloge koje ćete nanositi na bolna mesta, možete praviti i od jedne šolju vode i jedne kašike jabukovog sirćeta.

Artritis se kontroliše i ishranom i fizičkom aktivnošću

Jabukovo sirće nije jedini kućni lek koji može ublažiti bolove i upalu usled artritisa. Stručnjaci savetuju redovnu i umerenu fizičku aktivnosti, tople obloge, mobilizaciju zglobova. Odgovarajući način ishrane koji će smanjiti upalu, upotpunjen omega 3- masnim kiselinama može biti od koristi. Preporuka je i upotreba kurkumina, đumbira, nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

Jabukovo sirće ima dobro protivzapaljensko delovanje, ali malo je dokaza da može biti od koristi kod bolova koji su posledica artritisa. Neke osobe veruju da im ono pomaže. Nema naučno zasnovanih dokaza da obloge od jabukovog sireta mogu regulisati simptome artritisa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo