Zdravlje

Plodnost žene za nekoliko godina produžava već postojeći lek

Lek, koji se koristi za sasvim druge svrhe, pokazao da žene ipak mogu da produže svoj period plodnosti i dobiju decu aktiviranjem "rezerve jajnika"

Plodnost žene počinje da opada u određenom periodu života kada je začeće mnogo teže zbog čega sve više parova duže čeka da dobiju decu. Oko jedne trećine žena ima poteškoća da zatrudni ako je starija od 35 godina i to je zato što plodnost žena počinje da opada oko tog uzrasta. Ali, tekuće kliničko ispitivanje pokazalo je da rapamicin, lek koji se obično koristi da spreči neuspeh transplantacije organa, može da produži plodnost žene do 5 godina.

Svaka žena rađa se sa „rezervom jajnika“

Ove ohrabrujuće preliminarne rezultate saopštio je dr Stéphane Berneau iz Society for Reproduction and Fertility (SRF)i Biochemical Society, koji učestvuje u maloj pilot studiji. Iako je još uvek prerano reći da li bi rapamicin mogao da bude budućnost lečenja neplodnosti – ipak će biti potrebno da se sačeka još dve godine da se završi kliničko ispitivanje. U svakom slučaju, naučnici tvrde da u pogledu nalaza studije postoji razlog za optimizam.

Brojne studije na laboratorijskim miševima pokazale su da je rapamicin koristan za mnoge aspekte starenja – uključujući i plodnost. Istraživači objašnjavaju da se svaka žena rađa sa takozvanom „rezervom jajnika“ – folikulima koji sadrže jajnu ćeliju a koji ulaze u stanje mirovanja dok ne počnu da se regrutuju u pubertetu. Ova rano formirana rezerva jajnih ćelija može da utiče na sposobnost žene da zatrudni tokom reproduktivnih godina.

Tokom svakog menstrualnog ciklusa, nekoliko desetina folikula će biti odabrano,  ali samo jedan dominantni folikul će osloboditi svoje jajne ćelije kako bi se oplodile. Kako žena stari, njena rezerva jajnika se smanjuje sve dok joj ne ostane samo ograničen broj kvalitetnih folikula. U ovom trenutku, neki hormoni jajnika, koji cirkulišu u njenom telu se smanjuju, što pokreće menopauzu.

Kako lek rapamicin može da deluje na plodnost žene?

Lek rapamicin je bakterijsko jedinjenje koje omogućava ćelijama da duže prežive u laboratorijskim uslovima. Obično se koristi kod pacijenata sa transplantiranim organima kako bi  oslabila njihov imuni sistem tako da telo ne odbaci novi organ. Takođe se koristi za lečenje određenih vaskularnih stanja usporavanjem rasta ćelija (kao što je tumor).

Međutim, sve veći broj dokaza pokazuje da rapamicin takođe može da ima koristi kada je u pitanju starenje. Istraživanja na miševima pokazuju da se može suprotstaviti gubitku mišića koji je ima veze sa godinama. Takođe se pokazalo da dnevna doza rapamicina poboljšava životni vek starijih miševa za 10 odsto. Kada je reč o plodnosti, studije su pokazale da dnevna doza rapamicina odlaže starenje jajnika i menopauzu kod miševa. Starije ženke miševa, koje su dobijale hranu koja je sadržavala rapamicin, imale su povećanje u rezervi jajnika. Štaviše, ovi miševi su takođe imali uspešna legla kasnije u životu. To ukazuje da rapamicin može da ima potencijal da odloži prevremenu menopauzu kod žena.

Plodnost žene produžena samnjenjem starenja jajnika

Ali, može li ovaj lek učiniti isto kod ljudi? Ovo je tim naučnika krenuo da istraži. Angažovao je za svoju pilot studiju 50 žena starosti od 35 do 45 godina, koje su bile u perimenopauzi. Tokom tri meseca, žene su primale nedeljnu dozu rapamicina ili placebo. Ovarijalna rezerva je praćena transvaginalnim ultrazvukom i uz nekoliko testova krvi za otkrivanje različitih hormona jajnika.

Istraživači tvrde da su početni rezultati bili veoma ohrabrujući  što ukazuje da bi lek mogao da smanji starenje jajnika za 20 odsto kod žena bez ikakvih neželjenih efekata. Istraživači se nadaju da bi to moglo značiti dodatnih pet godina plodnosti. Kako navode, rapamicin bi mogao da izazove ovaj pozitivan efekat ograničavanjem broja primordijalnih folikula koji se regrutuju i aktiviraju po menstrualnom ciklusu. S obzirom na to da je grupa početne studije bila prilično mala, a rezultati dobri, naučnici će sada moći da pređu u sledeću fazu svog eksperimenta – studiju sa regrutovanih 1.000 žena.