Naslovna / Zdravlje

Zašto upala jajnika mora da se leči i koje komplikacije pored neplodnosti može da izazove

Marijana M. Rajić|8:45 - 16. 02. 2024.

– Upale jajnika nastale infekcijom hlamidije, mikoplazme i ureaplazme otkrivaju se uglavnom sasvim slučajno, kod pacijentkinja koje započinju ispitivanje neplodnosti – kaže za eKlinika portal dr sci med Dr Marija Trišović, specijalista ginekologije i akušerstva

Upala jajnika Trišović Dr sci med Marija Trišović, specijalista ginekologije i akušerstva: U težim slučajevima upale jajnika dolazi i do porasta telesne temperature Fotomontaža: Shutterstock/Medigroup

Upala jajnika (ooforitis) je jedno od najčešćih oboljenja polnog trakta žene i spada u akutne forme pelvične inflamatorne bolesti. Zbog anatomske blizine jajovoda i jajnika, upala zahvata oba ova organa istovremeno i u medicini se naziva adneksitis.

Upala jajnika: Kako najčešće dolazi do infekcije?

Kako u razgovoru za eKlinika portal kaže dr sci med Dr Marija Trišović, specijalista ginekologije i akušerstva, u najvećem broju slučajeva radi se o ascedentnoj (ushodnoj) infekciji, kada se mikroorganizmi šire iz vagine i materice ushodno do jajnika:

Upala može da se prenese i iz trbuha posle zapaljenja slepog creva ili kolitisa, preko konca na spirali, kod dugotrajnog stajanja i sedenja na hladnim površinama, tuširanjem hladnom vodom… Faktori rizika za upalu jajnika su i nezaštićeni polni odnosi, kao i česta promena partnera.

Da li se upala jajnika razlikuje od drugih zapaljenskih procesa?

Prema rečima dr sci med Dr Marije Trišović, uzroci upale jajnika su višestruki.

– Kao glavni izazivači spominju se hlamidije, svi anaerobni mikroorganizmi kao i mikroorganizmi koji se nastanjuju u usmini (E.colli, proteus, pneumokoke).
Upala jajnika ima svoje karakteristike. Ali, ne razlikuje se mnogo u odnosu na druge upalne procese u organizmu. Kao i u svakom upalnom procesu, javlja se intenzivan bol, u ovom slučaju u predelu jajnika, koji može da bude praćen povišenom temperaturom. Laboratorijske analize krvi direktno mogu da pokažu prisustvo upale u telu – objašnjava sagovornica našeg portala.

Upala jajnika i simptomi koji na nju ukazuju: Kako da ih prepoznamo?

Koji su simptomi koje ne bi trebalo zanemariti? Mogu li upale jajnika biti i asimptomatske?

– Kao što sam napomenula, osnovni simptom je svakako bol u predelu jajnika. Može da se javi obostrano ili samo u predelu jednog jajnika i prilično je intenzivan. Poremećaj menstrualnog ciklusa je izvestan, a pojava neregularnog krvarenja van ciklusa je jedan od znakova upale jajnika. U težim slučajevima dolazi i do porasta telesne temperature. Od simptoma se može javiti i neuobičajena vaginalna sekrecija, oskudno među-menstrualno krvarenje, bol i nelagoda tokom seksualnih odnosa. Postoje i takozvane asimptomatske upale jajnika. To su upale nastale infekcijom hlamidije, mikoplazme i ureaplazme. Otkrivaju se uglavnom sasvim slučajno, kod pacijentkinja koje započinju ispitivanje neplodnosti. Ono što je dobra strana ove priče je da se blagovremenom primenom odgovarajućih antibiotika, sve upale mogu uspešno sanirati.

Kako se leči upala jajnika

Postoji li uobičajena terapija i u odnosu na koje parametre se određuje u konkretnom slučaju?

– Terapija je striktno individualna. Uzimaju se genitalni brisevi (vaginalni i cervikalni bris) na sve mikroorganizme, kao i laboratorijske analize krvi (kontrolna krvna slika sa leukocitarnom formulom, CRP, prokalcitonin). Shodno rezultatima mikrobioloških briseva, mikrobiolozi sačinjavaju antibiogram, tj. spisak antibiotika na koju su izolovani mikroorganizmi osetljivi, a ordinirajući ginekolog odabira prema tom spisku adekvatni antibiotik. U najvećem broju slučajeva, terapija je kombinacija dva ili više antibiotika. Može da traje i do nekoliko nedelja – navodi sagovornica eKlinika portala.

Razlika između akutne i hronične upale

Specijalista ginekologije i akušerstva upozorava da nelečena ili nedovoljno lečena akutna upala prelazi u hronočnu upalu, koja se opet karakteriše čestim obnavljanjem zapaljenja i ponovnim zarazama. Doktorka navodi i da su povremeni bolovi krstima i u dnu stomaka karakteristični simptom kod hronične upale jajnika.

Menstrualni ciklus može i dalje biti poremećen. Menstruacije postaju bolne jer se, kako objašnjava dr sci med Dr Marija Trišović, formiraju priraslice jajnika i okolnih organa u trbuhu. Krvna slika i sedimentacija su neznatno izmenjene. Ponekad se može javiti i manja temperatura, dodaje doktorka, i kaže da je osnovna razlika što bol nije toliko intenzivan kao kod akutne upale, Takođe, kao takav se periodično ponavlja.

Zašto je važno blagovremeno dijagnostikovati stanje i započeti sa lečenjem

Kao i sve upale u organizmu koje se ne leče na vreme, tako i nelečena upala jajnika vremenom progredira, pogoršava stanje i ostavlja trajne posledice u organizmu žene, kaže dr sci med Dr Marija Trišović i pojašnjava:

– Upala jajnika koja se ne dijagnostifikuje na vreme vodi u teške oblike pelvične inflamatorne bolesti kao što su tuboovarijalni apsces, pelveoperitonitis ili čak difuzni peritonitis ginekološkog porekla. Međutim, tada više ne možemo lečiti pacijentkinje medikamentima već isključivo hiruški, a hirurgija sama po sebi uvek nosi sa sobom određene rizike.

Posledice nelečene upale jajnika: Šta je najbolja prevencija

Najteža posledica nelečenih upala jajnika je svakako infertilitet ili nemogućnost zatrudnjivanja.

– Sa druge strane, dokazano je da kod pacijentkinja koje su imale zapaljenske procese na jajnicima može da se javi i policistična degeneracija jajnika. Ona sa sobom povlači i druge metaboličke poremećaje, te poremećaj hormonske ravnoteže ne samo reproduktivnih hormona već i insulina, leptina, itd. Ne smemo zaboraviti da je i jedna od posledica upale jajnika pojava vanmaterične trudnoće koja je sama po sebi rizik za hiruško lečenje i nepovoljan ishod za kasnije spontano zatrudnjivanje. Godišnje kontrole kod ginekologa su u osnovi prevencije bolesti. Upotreba lokalne, mehaničke kontraceptivne metode – kondoma je obavezna. Uvek je potrebno lečenje oba partnera kako bi se izbegla transmisija bolesti – naglašava u razgovoru za eKlinika portal dr sci med Dr Marija Trišović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo