Naslovna / Zdravlje

Giht i alkohol: Koja pića mogu da dovedu do ovog oblika artritisa?

Priredio/la: D. T.|13:30 - 31. 08. 2024.

Postoje nasledni, genetski uslovljeni faktori rizika, pojedine osobe i pored svih terapijskih mogućnosti i dosta ličnog truda imaju visoke vrednosti mokraćne kiseline

giht Muškarci koji konzumiraju alkoholna pića više od pet puta nedeljno u većem su riziku da dobiju giht Foto: Shutterstock

Giht je nasledna ili stečena bolest koja se ispoljava zapaljenjem zglobova i tkiva oko zglobova. Posledica je visokog nivoa mokraćne kiseline u krvi zbog čega su moguće jake epizode bola, koji je najčešće skoncentrisan na nožni palac. Pravilan način ishrane jedna je od obaveznih mera terapije, kako bi se što duže produžilo stanje remisije, to jest odsustvo simptoma i bolova. Nedavno objavljena studija tvrdi i da određena alkoholna pića mogu da budu jedan od faktora rizika za pojavu gihta.

Koja bismo pića posebno morali da izbegavamo?

Muškarci koji konzumiraju alkoholna pića više od pet puta nedeljno u većem su riziku da dobiju giht, od osoba koje popiju jedno piće nedeljno, navodi kinesko istraživanje koje je proučavalo navike više od 400.000 osoba iz Velike Britanije. Umeren rizik od gihta imaju i žene koje češće koriste alkoholna pića, navodi istraživanje platforme JAMA Network Open.

Šampanjac, bela vina, pivo, sajderi i žestoka alkoholna pića dovode se u vezu sa pojačanim rizikom od gihta i kod žena i kod muškaraca. S tim što su pivo i sajderi pića koja bi morali što manje da konzumiramo kako bismo umanjili rizik od gihta.

– Dosta faktora rizika može da se dovede u vezu sa gihtom. Postoje nasledni, genetski uslovljeni faktori rizika, pojedine osobe i pored svih terapijskih mogućnosti i dosta ličnog truda imaju visoke vrednosti mokraćne kiseline – kaže dr Diane Horowitz sa Northwell Health Rheumatoid Arthritis Center.

Giht je češći kod muškaraca

Dr Horowitz, koja nije učestvovala u ovom istraživanju navodi da je giht češći kod muškaraca nego kod žena, koje su ipak u riziku od ove bolesti u periodu postmenopauze.

Dr Horowitz navodi da pacijenti sa gihtom mogu da uspešnije kontrolišu bolest zdravim životnim navikama. Potrebno je smanjiti konzumaciju alkohola na najmanju moguću meru ili ga izbaciti iz upotrebe. Doktorka naglašava da bi pacijenti trebalo da izbegavaju crvena mesa, namirnice bogate purinima (skuša, sardina, iznutrice, mahunarke, pečurke). Tokom akutnih napada pacijenti ne mogu da konzumiraju namirnice bogate purinima.

Lekari kažu da je veoma moguće da posle večernje konzumacije alkohola dođe do skoka mokraćne kiseline i akutnog gihta. Bol i upala intenziviraju se tokom noći i obično traju 8 do 12 sati.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo