Naslovna / Zdravlje

Trećina žena ne može da identifikuje ovaj uobičajeni simptom raka endometrijuma

Priredio/la: I. V. |11:30 - 14. 09. 2024.

Iako se stopa većina karcinoma smanjuje, rak endometrijuma je jedan od retkih tumora kod kojih se beleži porast incidencije i smrtnosti

uobičajen simptom raka endometrijuma Oko 3 do 5 odsto karcinoma endometrijuma je nasledno Foto: Shutterstock

Jedan uobičajeni simptom raka endometrijuma, koji se smatra crvenom zastavicom za ovaj karcinom, više od trećine žena nije moglo da identifikuje, pokazalo je novo istraživanje. Naime, krvarenje u postmenopauzi je simptom koji se javlja kod 90 odsto pacijenata sa karcinomom endometrijuma.

Uobičajeni simptom raka endometrijuma prepoznaje samo određena grupa žena

Kako bi saznali koliko žene imaju svest o raku endometrijuma istraživači sa University of Minnesota  regrutovali su 648 učesnica. Rezultati istraživanja pokazali su da većina učesnica nije bila dobro upućena u simptome:

  • Samo 63 odsto je tačno identifikovalo krvarenje u postmenopauzi kao najčešći znak raka endometrijuma
  • Žene rođene u SAD, sa fakultetskim obrazovanjem, koje su obično imale privatno zdravstveno osiguranje, mogle su da identifikuju krvarenje u postmenopauzi kao znak raka endometrijuma
  • Od 145 učesnica koje su prijavile da su u postmenopauzi, manje od polovine je reklo da je njihov lekar razgovarao sa njima o krvarenju u postmenopauzi.

Šta je rak endometrijuma?

Rak endometrijuma razvija se u sluzokoži materice, koja se naziva i endometrijum i izlučuje mesečno, tokom menstruacije. Dok nekoliko vrsta raka može da utiče na matericu, rak endometrijuma je najčešći karcinom ženskog reproduktivnog sistema.

– Rak endometrijuma će verovatno postati treći najčešći rak kod žena u narednih deceniju ili dve. Verovatno će prestići rak jajnika u broju smrtnih slučajeva. Iako se stopa raka kod većine karcinoma smanjuje, rak endometrijuma je jedan od retkih tumora za koji se beleži porast incidencije i smrtnosti. Vidimo pogoršanje preživljavanja među svim etničkim grupama, ali posebno među crnkinjama – naglašava dr Casey Cosgrove, ginekološki onkolog u Ohio State University Comprehensive Cancer Center. 

Šta sve spada u kategoriju „uobičajeni simptom raka endometrijuma“?

Krvarenje u postmenopauzi javlja se kod 90 procenata pacijenata sa karcinomom endometrijuma i često može da bude jedini simptom. Znaci upozorenja mogu takođe da budu:

  • Nova pojava bola u karlici
  • Neobjašnjivo povećanje telesne težine
  • Učestalost mokrenja
  • Promene u funkciji creva.

Drugi simptomi raka endometrijuma mogu da budu krvarenje tokom snošaja ili novi simptomatski vaginalni iscedak.

– Neke pacijentkinje imaju normalan vaginalni iscedak u vreme menstruacije, ali krvarenje van ciklusa, posebno ako ima specifičan miris je nenormalno – objašnjava ginekolog dr Joshua Cohen, direktor Gynecologic Cancer Program u City of Hope u Kaligorniji.

Dok se 85 odsto karcinoma endometrijuma javlja kod osoba u postmenopauzi između 65 i 75 godina, rak endometrijuma se može razviti pre menopauze. Stoga, svako ko doživi abnormalno menstrualno krvarenje ili bilo koje druge simptome raka endometrijuma, čak i pre menopauze, treba da obavesti svog lekara.

Može li da se smanji rizik od razvoja raka endometrijuma?

Prema ginekolozima, gojaznost je najveći promenljivi faktor rizika za rak endometrijuma. Višak masnog tkiva stvara estrogen, koji hrani sluznicu materice, podsećaju lekari. Između ostalog zdrav način života može da smanji rizik od raka endometrijuma. Stručnjaci savetuju izbegavanje duvana, redovno vežbanje i ishranu koja sadrži umereno crveno meso i alkohol (kao što je mediteranska ishrana). Takve modifikacije načina života takođe mogu da kontrolišu stanja poput visokog krvnog pritiska i dijabetesa, koji povećavaju rizik od raka endometrijuma.

Druga stanja koja povećavaju rizik od razvoja raka endometrijuma su sindrom policističnih jajnika (PCOS) i anamneza abnormalnog krvarenja iz materice. Iz tog razloga, osobe sa stanjima koja uzrokuju obilno ili abnormalno menstrualno krvarenje mogu da imaju koristi od kontracepcijskih pilula ili hormonskih intrauterinih uređaja, koji regulišu menstruaciju i sprečavaju nakupljanje tkiva materice.

Žene koje su imale rak dojke i uzimale tamoxifen – lek za blokiranje estrogena imaju dva do tri puta veći rizik od razvoja raka endometrijuma, upozoravaju ginekolozi. Međutim, stručnjaci navode da je „rizik je i dalje veoma nizak u poređenju sa koristima .“

Oko 3 do 5 odsto karcinoma endometrijuma je nasledno, tako da osobe sa porodičnom istorijom ginekoloških karcinoma treba da razgovaraju sa svojim lekarom primarne zdravstvene zaštite ili ginekologom o genetskom testiranju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo