Naslovna / Zdravlje

Kako sprečiti pneumokoknu bolest, sepsu i meningitis kao komplikacije: Ko je u najvećem riziku otkriva pulmolog profesor dr Sovtić

Marijana M. Rajić|7:00 - 02. 10. 2024.

– Ukoliko se kod odraslih jave mešovite infekcije poput gripa, nekog virusnog patogena i uz to pneumokok, verovatnoća da će bolest imati tešku kliničnu sliku i završiti smrtnim ishodom je visoka – upozorava prof. dr Aleksandar Sovtić, pulmolog

Pneumokokna infekcija Prof. dr Aleksandar Sovtić: Onaj ko je video i lečio najteže pacijente koji su umirali od respiratornih infekcija i zaraznih bolesti, potvrdiće da je imunizacija ispravna strategija Foto: Jelena Babić/Shutterstock

Hladnije vreme donosi i povećani rizik od pneumokoknih infekcija koje obuhvataju niz bolesti: od upale pluća i srednjeg uha, do vrlo teških oboljenja kao što su sepsa i meningitis. Stručnjaci još jednom podsećaju da se sve ove infekcije i njihovi teži oblici mogu sprečiti vakcinacijom.

Pneumokokna bolest: Koji su rizici za decu, a koji za odrasle

Prof. dr Aleksandar Sovtić, pulmolog i načelnik Odeljenja za pulmologiju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“ podseća u razgovoru za eKlinika portal da je pneumokokna bolest i dalje vodeći uzrok smrtnosti, ali i da imamo efikasan način da se spreči.

– Kod nas su deca zaštićena uvođenjem pneumokokne vakcine u kalendar obavezne imunizacije, pa je broj obolelih od sepse, meningitisa i pneumonije manji. I pored toga, deca mlađa od 5 godina, ali i stariji od 65 godina i dalje spadaju u dve najrizičnije grupe kada je u pitanju pneumokokna bolest i infekcija virusom gripa. Opisano je više od sto serotipova pneumokoka, pa zato i postoji nekoliko vakcina koje štite od najinvazivnijih serotipova. Pored toga, još uvek se nedovoljno pažnje obraća na starije od 65 godina i ljude koji su u velikom riziku da teško obole od pneumokokne bolesti.  Takvi su pre svega imunokompromitovani pacijenti, oni koji se leče od malignih, autoimunih bolesti i dijabetesa. Vakcina protiv pneumokoka dostupna je i njima, a imunizacija se sprovodi po jasno određenim pravilima – podseća prof. dr Sovtić, koji je i osnivač i predsednik Pedijatrijskog respiratornog udruženja Srbije.

Kada pneumokokna bolest može da izazove i smrtni ishod:

Bakterija pneumokok (Streptococcus pneumoniae) je najčešći izazivač bakterijske pneumonije (pneumokokne bolesti), od koje obolevaju i deca i odrasli. Profesor dr Sovtić, koji je i kaže da ne treba da nas iznenadi podatak da u svetu oko milion dece godišnje umre od upale pluća, da je trećina ove dece dobila antibiotsku terapiju, a ogroman broj njih nije.

– Kod odraslih starijih osoba čiji imunski sistem slabi i koji može da napravi problem posebno ukoliko se jave mešovite infekcije poput gripa, nekog virusnog patogena i pride pneumokoka, verovatnoća da će bolest imati tešku kliničnu sliku i završiti smrtnim ishodom je visoka. Dakle, vakcine čine da kad se i razbolimo od pneumokokne bolesti, ne umremo – jasan je sagovornik eKlinika portala.

Stiže jesen, vreme respiratornih infekcija: Imunizacija najbolji način zaštite

Načelnik Odeljenja za pulmologiju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“ potvrđuje da u našem klimatskom području, respiratorne infekcije imaju tipičan jesenje-zimski karakter povećane učestalosti javljanja. Povratak dece u kolektiv i veliki broj njih i zatvorenim prostorima, pojačana cirkulacija virusa ali i sposobnost patogena da se šire, dovode do toga da i jedan inficirani mališan može da zarazi više dece. Kako decu uglavnom čuvaju bake i deke, krug zaraženih se širi, a jedini siguran način da se spreče komplikacije ne samo pneumokoknih infekcija već i drugih zaraznih bolesti pa i Covid 19, jeste upravo imunizacija.

– U Institutu „Dr Vukan Čupić“ situacija je trenutno stabilna, iako je povećan broj obolelih. Nadamo se da će pre svega poverenjem u lekare i brojnim kampanjama koje za cilj imaju isticanje dokazanih vrednosti vakcinacije situacija biti pod kontrolom. Ko je u bolnicama video i lečio najteže pacijente koji su umirali, a zdravstveni esnaf je u tome podneo najveći teret, neće mu pasti na pamet da govori protiv vakcinacije. Može samo da svedoči o tome koliko je imunizacija ispravna strategija, za razliku od onih koji su oportuni, relativizuju ili se šale na ovako ozbiljnu temu – kaže profesor dr Aleksandar Sovtić.

Vakcine su bezbedne, ali kao i svi lekovi mogu imati neželjena dejstva

Naš sagovornik naglašava da ne možemo zenamariti činjenicu da je do smanjenja smrtnosti opšte populacije tokom vekova došlo obezbeđivanjem higijenski ispravne vode za piće i upotrebom vakcina.

– Vakcine su svugde u svetu veoma proveravani lekovi u čiji razvoj se ulaže mnogo. Bezbedne su, ali kao i svi lekovi imaju potencijalna neželjena dejstva. Ako govorimo o Covid 19 vakcini, ljudi su u našoj zemlji imali mogućnost da se vakcinišu svim dostupnim vakcinama (ukupno četiri), što nije bio slučaj u mnogim razvijenim zemljama. U pandemijskim okolnostima savetuje se imunizacija opšte populacije, pa tako u vreme epidemije velikih boginja niko oko toga nije pravio pitanje, 18 miliona Jugoslovena je imunizovano za tri nedelje – podseća prof. dr Sovtić i dodaje:

Ne treba verovati senzacionalističkim spekulacijama

U današnje vreme jeftinih, senzacionalističkih informacija u kome mnogo puta ponovljena laž postaje istina, treba verovati ljudima koji se ozbiljno bave svojim poslom i ne obazirati se na spekulacije. One najpoznatije, u vezi sa MMR vakcinom veoma su dokumentovano opovrgnute. Recimo, imunizacija dece protiv hepatitisa B, glavnog činioca ciroze i karcinoma jetre takođe funkcioniše – rekao je prof.dr Aleksandar Sovtić i još jednom podsetio na prošlogodišnja četiri smrtna slučaja dece od velikog kašlja.

Prema njegovim rečima, to su bili mališani koji zbog starosne dobi još nisu stigli da budu imunizovani prvom dozom vakcine. Inače, u Institutu „Dr Vukan Čupić“ je lečeno oko šezdesetoro dece, od čega je četvoro je umrlo. Polovina je imala tešku kliničku sliku.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo