Naslovna / Zdravlje

Tradicionalna kineska medicina kao potencijalna pomoć u lečenju raka: Čuveni biljni ekstrakt pokazao velika antikancerogena svojstava

Priredio/la: I. V. |13:30 - 12. 10. 2024.

Huaier je tradicionalni kineski biljni ekstrakt, koji se koristi duže od 1.600 godina. Pažnju je  privukao zbog svojih antikancerogenih svojstava te je prvi put klinički korišćen u lečenju uznapredovalog karcinoma jetre osamdesetih godina

tradicionalna kineska medicina Tradicionalna kineska medicina pojavila se kao potencijalna pomoćna terapija za rak Foto: Shutterstock

Tradicionalna kineska medicina pojavila se kao potencijalna pomoćna terapija za rak, nudeći višeciljne efekte i minimalne neželjene efekte. Poznato je da je karcinom globalni zdravstveni problem i vodeći uzrok smrtnosti širom sveta. Trenutni modaliteti lečenja karcinoma obuhvataju hirurgiju, radioterapiju, hemoterapiju, imunoterapiju i ciljanu terapiju, od kojih su svi značajno doprineli poboljšanju preživljavanja pacijenata. Međutim, ovi tretmani često su praćeni značajnim neželjenim efektima, otpornošću na imunoterapiju i ograničenom efikasnošću u uznapredovalim stadijumima.

Već 1.600 godina tradicionalna kineska medicina koristi Huaier – tradicionalni kineski biljni ekstrakt

U tom kontekstu, tradicionalna kineska medicina pojavila se kao potencijalna pomoćna terapija za rak, uz minimalne neželjene efekte. Glavni „junak“ ove priče je Huaier (Trametes robiniophila Murr), tradicionalni kineski biljni ekstrakt, koji se koristi duže od 1.600 godina, a koji je privukao značajnu pažnju zbog svojih antikancerogenih svojstava.

Hemijski sastav Huaier ekstrakta prvenstveno obuhvata polisaharide, sterole i alkaloide. Polisaharidi, primarna aktivna komponenta, su dugolančani polimeri monosaharida i pokazali su intenzivne farmakološke aktivnosti, uključujući antitumorske efekte. Ekstrakcija Huaier polisaharida (HP) može da se postigne različitim metodama – ekstrakcijom vode, ekstrakcijom  kiseline, ekstrakcijom alkalija, taloženjem soli, ekstrakcijom enzima, ekstrakcijom uz pomoć ultrazvuka i ekstrakcijom superkritične tečnosti. Svaka metoda utiče na efikasnost ekstrakcije i biološku aktivnost Huaier polisaharida, pri čemu je ekstrakcija vode najčešće korišćena zbog svoje jednostavnosti i efikasnosti.

Lekovite karakteristike biljnog ekstrakta i klinička primena

Huaier biljni ekstrakt tradicionalno se koristi u kineskoj medicini zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti, uključujući hemostazu, lečenje crevnih hemoroida, ovlažavanja suvih regija, hrani srce, ublažava anksioznost i nesanicu, jača slezinu, poboljšava apetit, ublažava suvi  kašalj. U savremenoj medicini, Huaier je prvi put klinički korišćen u lečenju uznapredovalog karcinoma jetre osamdesetih godina, a zatim je odobren za ovu indikaciju u Kini 1992. Njegov jedinstveni antikancerogen efekat je od tada istražen u različitim tipovima karcinoma, kao što su rak dojke, rak pluća, rak jetre i karcinom debelog creva.

Molekularni mehanizmi delovanja

Mehanizmi delovanja Huaier ekstrakta protiv raka su višestruki – sprečava proliferaciju (umnožavanje) tumorskih ćelija, podstiče apoptozu (ćelijska smrt), indukuje oksidativni stres, ometa zaustavljanje ćelijskog ciklusa, sprečava tumorske metastaze i angiogenezu, indukuje autofagiju i reguliše imunološku funkciju. Štaviše, jača imuni sistem stimulišući proizvodnju citokina i povećavajući aktivnost prirodnih „ćelija ubica“ i makrofaga.

Brojne in vitro i in vivo studije su pokazale da Huaier ima moćne antitumorske efekte. In vitro studije su pokazuju da Huaier sprečava razmnožavanje različitih ćelijskih linija raka i indukuje apoptozu kroz različite mehanizme. In vivo studije i klinička ispitivanja dodatno su potvrdila Huaierovu sposobnost da uspori progresiju tumora, preokrene rezistenciju na lekove, poboljša osetljivost na lekove za hemoterapiju i produži vreme preživljavanja pacijenata sa rakom. Takođe se pokazalo da Huaier ima sinergističke efekte kada se kombinuje sa konvencionalnom hemoterapijom, povećavajući njenu efikasnost i smanjujući toksičnost.

Kako će se tradicionalna kineska medicina u budućnosti koristiti za terapiju raka

Uprkos iznenađujuće dobrim rezultatima Huaiera u terapiji raka, potrebna su dalja istraživanja kako bi se u potpunosti razjasnili njegovi mehanizmi protiv karcinoma i efikasnost. Buduće studije treba da se fokusiraju na identifikaciju aktivnih sastojaka odgovornih za Huaier  antikancerogene efekte i njihove specifične ciljeve. Pored toga, potrebna su klinička ispitivanja sa većim uzorcima i dužim periodima praćenja kako bi se potvrdila efikasnost i bezbednost Huaiera kod različitih tipova raka. Štaviše, istraživanja o kombinaciji Huaiera sa drugim agensima protiv raka, uključujući imunoterapiju i ciljanu terapiju, imaju ogroman potencijal za poboljšanje ishoda lečenja raka.

 

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje savet lekara. U slučaju bilo kakvih nedoumica, obratiti se svom lekaru.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje savet lekara. U slučaju bilo kakvih nedoumica, obratite se svom lekaru
Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo