Naslovna / Zdravlje

Postoji 9 oblika suplemenata magnezijuma, ali svaki ima različitu namenu i terapijski učinak

12:00 - 20. 01. 2021.

prof. dr Marija Matić, specijalista kliničke biohemije

Vanredni profesor Medicinske biohemije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, doktor medicine, specijalista Kliničke biohemije

Stopa apsorpcije, bioraspoloživost i terapijske vrednosti dodataka magnezijuma razlikuje se u zavisnosti od oblika magnezijuma u preparatima

magnezijum Foto: Shutterstock

Na komercijalnom tržištu postoje brojne i različite vrste preparata magnezijum suplemenata. Kao dodatak ishrani, magnezijum se najčešće uzima u obliku pilula, šumećih tableta, praška i veoma često u kombinaciji s nekim vitaminima, kao sastavni deo multivitaminskih preparata. Međutim, stopa apsorpcije, bioraspoloživost i terapijske vrednosti dodataka magnezijuma razlikuje se u zavisnosti od oblika magnezijuma u preparatima. Bubrežni i srčani bolesnici ne bi trebalo da uzimaju magnezijum u vidu suplemenata bez konsultacije i saglasnosti sa lekarom.

Magnezijum karbonat

Magnezijum karbonat jedan od veoma popularnih oblika magnezijum suplemenata. Nakon unošenja u želucu se, pod uticajem hlorovodonične kiseline, pretvara u magnezijum hlorid. Predstavlja dobar izvor magnezijuma za osobe koje pate od loše probave i imaju problema s refluskom želudačne kiseline. Pomaže u sprečavanju nastanka migrena, kontroliše nivo fosfata u telu kod osoba koje su na tretmanu dijalize.

Magnezijum oksid

Ovo je najčešći oblik magnezijum suplementa koji se prodaje u apotekama, ali važno je naglasiti da se ovakva forma magnezijuma lošije apsorbuje u organizam u odnosu na ostale oblike. Pored toga, vrlo lako uzrokuje dijareju (pogotovo u dozama većim od 300mg), zbog čega se smatra jednim od najlošijih dodataka ishrani uprkos tome što sadrži najviši procenat magnezijuma po dozi.

Magnezijum sulfat

Ovakav oblik magnezijuma se obično koristi lokalno, iako postoje preparati za oralnu upotrebu. Međutim, oralno unošenje magnezijum sulfata bi trebalo izbegavati, jer se osoba na ovaj način vrlo lako može predozirati.  Magnezijum sulfat je možda najpoznatiji kao epsom so, koja se koristi u kupkama, jer izvrsno opušta mišiće i olakšava bol dok istovremeno deluje na sniženje krvnog pritiska i nivo stresa.

Magnezijum helat

Preparati magnezijuma u ovoj formi predstavljaju oblik magnezijma koji se i prirodno nalazi u namirnicama, te se stoga dobro apsorbuje. Ovaj tip magnezijuma je vezan za više amino kiselina (proteina) i koristi se za obnavljanje nivoa magnezijuma u telu.

Magnezijum citrat

Ovo je, takođe, jedan od najčešćih oblika magnezijum suplemenata na komercijalnom tržištu, verovatno jer je jeftin i dobro se apsorbuje. U kompleksu je sa limunskom kiselinom koja je blagi laksativ pa ova kombinacija u visokim dozama (preko 300mg) može imati laksativan efekat. Stoga primena ovog suplementa pomaže osobama koje imaju problem sa konstipacijom i koje imaju problema sa varenjem. U medicini se koristi kao slani laksativ kojim se čiste creva pre abdominalnih operacija ili intrevencija (kolonoskopija).

Magnezijum hloridno ulje

Ova vrsta magnezijuma se najčešće koristi kao dodatak losionima, kremama i gelovima koji se koriste lokalno i nanose na kožu u svrhu opuštanja mišića i sprečavanja grčeva. Sadrži tek oko 12% magnezijuma, ali se izuzetno dobro upija. Sportisti često koriste magnezijum ulje za povećanje energije i izdržljivosti, kao i za tupe bolove u mišićima. Pored toga, ova forma suplemenata se preporučuje i osobama sa poremećajima digestivnog trakta koji sprečavaju apsorpciju magnezijuma iz hrane.

Magnezijum glicinat

U ovom obliku magnezijum suplementa magnezijum je vezan uz amino kiselinu glicin. Ovo je najbolji oblik njegovog suplementa za korišćenje u svrhu postizanja mentalne opuštenosti i relaksacije, uspešnog smanjenja hronične boli i mišićne napetosti. Ovaj preparat magnezijuma se dobro apsorbuje i manje je verovatno da će izazvati laksativne efekte kao neki drugi dodaci magnezijuma.

Magnezijum taurat

Ovaj oblik magnezijum suplementa će od najveće koristi biti osobama sa kardiovaskularnim tegobama. Naime, magnezijum i taurin u kombinaciji stabilizuju ćelijske membrane i neuromišićne impulse, snižavaju krvni pritisak, poboljšavaju kontrakcije srčanog mišića i deluju protiv zgrušavanja krvi i stvaranja tromboze. Dobro se apsorbuje i ne deluje kao laksativ.

Magnezijum malat

Suplement magnezijuma u ovom obliku je izvrstan dodatak ishrani kod osoba koje pate od hroničnog umora, jer se kao kao supstrat uključuje u ćelijski energetski ciklus i poboljšava proizvodnju ATP-a (adenozin-trifosfat, univerzalno energetsko gorivo svake naše ćelije). Pored toga, neka preliminarna istraživanja pokazuju da njegova primena može doprineti smanjenju bolova u mišićima kod osoba koje boluju od fibromijalgije.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Slovenka Nikolic
15:16, 21. 01. 2021.
Odgovori

Dosta razjašnjeno za upotrebu na raznovrsne nacine

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo