Naslovna / Prirodna medicina

Berberin, jedinjenje iz žutike i zlatice, sprečava rast ćelija raka pluća

Priredio/la: I. V. |12:00 - 03. 06. 2022.

Studija Tehnološkog univerziteta u Sidneju pokazala antikancerogena svojstva jedinjenja berberin iz  tradicionalnih lekovitih biljaka

berberin Žutika je biljka koja sadrži jedinjenje berberin Foto: Shutterstock

Berberin, prirodno jedinjenje koje se nalazi u biljkama kao što su žutika i zlatica, može da potisne  proliferaciju, umnožavanje ćelija raka pluća u laboratoriji, pokazali su rezultati novog istraživanja koje je sproveo u Sydneju. Procena uticaja berberina na karcinom pluća nesitnih ćelija, upravo je objavljena u časopisu Pharmaceutics.

Berberin čuva pluća i od hemikalija iz cigareta

Osim uticaja na ćelije raka pluća, berberin takođe smanjuje upalu disajnih puteva i oštećenje zdravih ćelija pluća izloženih hemikalijama iz dima cigareta. Studija pokazuje da berberin ima  oćnu antikancerogenu aktivnost, potiskujući rast ćelija raka in vitro.

Rak pluća vodeći je uzrok smrti na globalnom nivou, sa oko 1,8 miliona smrtnih slučajeva godišnje. Hronična upala je, na primer, faktor rizika za rak pluća i druge bolesti, kao što su hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) i astma.

Berberin je pokazao terapeutske prednosti za dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Želeli smo da istražimo njegov potencijal u suzbijanju raka pluća i smanjenju upale – istakao je dr Kamal Dua,  vodeći istraživač ove studije i predavač farmacije na University of Technology u Sidneju.

Smanjuje proteine uključene u širenje i umnožavanje ćelija raka

Potencijalni mehanizam delovanja protiv raka određen je merenjem nivoa mRNK gena povezanih sa tumorom i nivoa ekspresije proteina. Pokazalo se da berberin pojačava regulaciju tumorskih supresorskih gena i smanjuje proteine uključene u migraciju i proliferaciju ćelija raka. Studija prati istraživanje nedavno objavljeno u Antioxidants, koje je takođe vodio dr Dua, a koje pokazuje da berberin može da smanji oksidativni stres kao i upalu i ćelijsko starenje izazvano ekstraktom dima cigarete u zdravim ljudskim ćelijama pluća u laboratoriji.

Berberin potiskuje stvaranje inflamatornih hemikalija

Fokus dr Dua je na istraživanju lekovitog potencijala tradicionalnih lekovitih biljaka i kako njihova aktivna jedinjenja deluju na ćelijskom nivou. Berberin se dugo koristi u tradicionalnoj kineskoj i ajruvedskoj medicini, međutim, njegove terapeutske prednosti su ograničene nedostatkom rastvorljivosti u vodi i apsorpcije u crevima, kao i toksičnosti pri većim dozama.

Da bi prevazišao ove izazove, dr Dua je razvio upotrebu tečnih kristalnih nanočestica, naprednog sistema za isporuku lekova koji inkapsulira berberin u male rastvorljive i biorazgradive polimerne kuglice kako bi poboljšao bezbednost i efikasnost. Decenijska istraživanja pokazala su da je dim cigarete toksičan za ćelije pluća, izazivajući zapaljenje disajnih puteva, ubrzavajući bolesti kao što su rak, hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) i astma.

Potraga za najboljim načinom da se berberin isporuči u organizam

Istraživači su otkrili da berberin potiskuje stvaranje inflamatornih hemikalija, zvanih reaktivne vrste kiseonika, koje izazivaju štetne efekte na ćelije. Dr Kamal Dua takođe je modulirao gene uključene u upalu, oksidativni stres i smanjeno prerano starenje ćelija. Dr Dua trenutno blisko sarađuje sa kompanijama iz Sidneja kako bi ovo istraživanje podigli na viši nivo i identifikovali najbolju formulaciju i sistem isporuke za ove nanočestice, tako da se mogu koristiti i na pacijentima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo