Naslovna / Zdravlje

Ove parametre iz krvi sadrži leukocitarna formula: Koji simptomi su alarm za odlazak u laboratoriju?

Priredio/la: Ma.R.|13:30 - 06. 10. 2024.

Ono na šta pre svega ukazuju vrednosti u krvnoj slici a posebno leukocitarna formula, jeste njihova protektivna uloga i zaštita tela od štetnih uticaja patogena, odnosno infektivnih procesa

Leukocitarna formula Leukociti nemaju samo ulogu da se bore protiv infekcija Foto: Shutterstock

Kompletna krvna slika sa biohemijom nedvosmisleni je početak pretraga koje daju smernice lekarima koje god simptome da osećamo, ali i kada želimo da se rutinski iskontrolišemo. Jedan od njenih najvažnijih segmenata je leukocitarna formula. 

Zašto je potrebno redovno kontrolisati krv i kada nema simptoma: Koje znake ne smemo da ignorišemo

Brojni su uzroci koji mogu da prouzrokuju promenu parametara u krvnoj slici: od akutnih, do hroničnih. Ono što je važno znati je da bi sve zdrave osobe trebalo da najmanje jednom godišnje urade analizu kompletne krvne slike sa biohemijom, budući da mnoga stanja i bolesti mogu biti potpuno asimptomatski.

Što se tiče znakova koje telo šalje a koje ne smemo zanemariti, oni mogu biti veoma šarenoliki. Lekari upozoravaju da zavise od toga u kom delu krvne slike je došlo do promene (kojoj lozi krvnih ćelija) i koji tačno parametri su promenjeni. Do promene može da dođe u nivou eritrocita, leukocita ili  trombocita, a pojava simptoma može biti pojedinačna ili kombinovana. Najčešće su to:

  • hronični umor
  • slabost
  • malaksalost
  • vrtoglavica
  • glavobolja
  • groznica
  • mučnina
  • povraćanje
  • pojava modrica ili krvarenja bez udarca
  • otok ili crvenilo bilo gde na telu
  • bol u zglobovima
  • promena broja otkucaja srca
  • variranje nivoa krvnog pritiska.

Šta je leukocitarna formula

Diferencijalnu ili leukocitarnu formulu čini nekoliko parametara sa različitom ulogom. Leukociti ili bela krvna zrnca u koje spadaju limfociti (Lym), neutrofili (Neu), eozinofili (Eoz), monociti (Mono) i bazofili (Bazo). Promena u nivou bilo koje vrste krvnih ćelija indikator je mogućih zdravstvenih problema. Uopšteno, promena u količini leukocita ukazuje na borbu organizma protiv nekog patogena ili mikroorganizama.

Kada su nam povišeni limfociti, najverovatnije smo u nekoj virusnoj infekciji. Neutrofili daju povećanje u ukupnom broju leukocita, a indikator su bakterijske infekcije u organizmu. Eozinofili ukazuju na alergijsku reakciju, a za povišene monocite takođe se vezuju virusne infekcije, posebno u dečjoj populaciji. Kada se promeni nivo bazofila u ukupnoj količini leukocita, moguće je da u telu postoje toksične materije.

Kompleksna uloga krvnih ćelija

Krvne ćelije u našem telu imaju ne samo transportnu ulogu cirkulacijom (prenos kiseonika, nutrijenata, produkata katabolizma i hormona), već i učešće u regulaciji telesne temperature i pH nivoa. Ono na šta pre svega ukazuju vrednosti u krvnoj slici a posebno leukocitarna formula, jeste njihova protektivna uloga i zaštita tela od štetnih uticaja patogena, odnosno infektivnih procesa. Kontrola parametara u kompletnoj krvnoj slici važna je i za praćenje procesa hemostaze.

Leukocitarna formula i kompletna krvna slika: Kada ih treba uraditi?

Lekari savetuju da se nivo leukocita i leukocitarna formula obavezno provere kada postoji sumnja na neku virusnu ili bakterijsku infekciju, kao i kod jakih  reakcija za koje se pretpostavlja da su ih izazvale alergije. Takođe, kada su se kod osobe pojavili neuobičajeni simptomi koji ranije nisu postojali, a koji ne prolaze ili se intenziviraju. Mališanima bi trebalo uraditi kompletnu krvnu sliku kada navrše šest meseci, a leukocitarnu formulu na svaki mogući simptom infekcije.

Što se tiče ostalih krvnih ćelija i nivoa važnih parametara, treba proveravati nivo hemoglobina, hematokrita, feritina i eritrocita, posebno ako postoji sumnja na anemiju ili krvarenja (vidljivih i nevidljivih golim okom).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo