Zdravlje

Petni trn: Saznajte kako da se rešite bola iz razgovora s Brankom Vorkapićem

Priredio/la: Vesna Stanimirović

Branko Vorkapić, master fizioterapije, u današnjem ePodcastu objasnio je sve što treba da znamo o ovom stanju – od nastanka, simptoma, do različitih opcija lečenja, uključujući sve popularniji tretman šok talasima

Q

Petni trn, poznat i kao (Kalkar kalkanei), je stanje koje uzrokuje bol u peti i može značajno ometati svakodnevni život. Bol može biti toliko jak da ograničava kretanje, a često se pojačava prilikom oslanjanja na stopalo, posebno ujutru ili nakon dužeg sedenja.

Šta je petni trn i kako nastaje?

Petni trn je zapravo koštani izraslina na petnoj kosti, koja se najčešće formira usled dugotrajne upale plantarne fascije, vlaknastog tkiva koje prolazi duž donjeg dela stopala. Kroz mehanizam kalcifikacije, telo reaguje na iritaciju tako što taloži kalcijum, stvarajući trn.

Iako petni trn može da nastane usled povrede, najčešće se razvija usled hroničnog preopterećenja i gubitka elastičnosti struktura stopala – objašnjava Vorkapić.

Pojedini faktori rizika uključuju nošenje neodgovarajuće obuće, gojaznost, starije godine i određena medicinska stanja poput dijabetesa ili autoimunih bolesti.

Simptomi i dijagnoza

Simptomi petnog trna uključuju intenzivan bol u peti, posebno ujutro nakon ustajanja ili pri prvim koracima posle dužeg sedenja. Bol može biti lokalizovan i probadajući. Dijagnoza se najčešće potvrđuje rendgenskim snimkom, koji jasno pokazuje prisustvo izrasline na petnoj kosti.

Kako lečiti petni trn?

Lečenje petnog trna obuhvata nekoliko pristupa. U početku, preporučuje se upotreba analgetika ili protivupalnih lekova za smanjenje bola i upale. Uložci za obuću, koji raspoređuju pritisak na stopalu, mogu biti korisni, a Vorkapić posebno ističe uloške koji podržavaju celo stopalo, jer pomažu u postizanju dugotrajnijeg olakšanja.

Šok Talasi (Shockwav terapija)

Jedna od savremenijih metoda lečenja petnog trna je terapija šok talasima (Shockwave terapija). U ovoj terapiji, talasi visoke energije usmeravaju na ciljano tkivo, što podstiče proces zaceljivanja i smanjuje bol.

Šok talasi, ako su pravilno dozirani, mogu ubrzati oporavak tkiva, ali je važno napomenuti da je lečenje petnog trna kompleksan proces i ne može se oslanjati samo na jedan terapijski oblik. Šok talasi se primenjuju jednom maksimalno dva puta u sedam dana i terapija može potrajati i neloliko nedelja da bi i se osetilo značajno olakšanje – kaže Vorkapić.

Tretman šok talasima je u praksi a i literaturi zauzeo svoje mesto kao jedna od pouzdanih metoda u lečenju petnog trna. Vrste šok talasa koje se primenjuju u fizikalnoj terapiji su radijalni i fokusirani šok talasi. 

Radijalni talasi imaju šire dejstvo, dok fokusirani talasi pružaju tačno usmerenu energiju. Ni praksa ni literatura još uvek nisu saglasni oko pitanja koja je vrsta talasa efikasnija, radijalna ili fokusarana, kod različitih indikacija – kaže Branko Vorkapić.

Kada potražiti pomoć?

Ako osećate bol u peti koji traje duže vreme i ometa vas u svakodnevnim aktivnostima, vreme je da potražite savet stručnjaka. Petni trn može se uspešno kontrolisati uz pravovremenu dijagnozu i odgovarajuću terapiju.

Ukoliko imate problema sa petnim trnom ili sumnjate na ovo stanje, pogledajte današnji ePodcast sa Brankom Vorkapićem i saznajte više o tretmanima koji vam mogu pomoći da ponovo koračate bez bola!

Reč, dve o gostu ePodcasta

Branko Vorkapić, master fizioterapije, direktor je i osnivač „Pro Fizio” centra koji koristi najsavremenije metode u fizioterapiji.  „Pro Fizio“ postoji duže od 10 godina i okuplja brojne medicinske profesionalace, posvećene unapređenju kvaliteta rehabilitacije u Srbiji i promovisanju značaja preventivne zdravstvene nege. Branko Vorkapić je svoju karijeru započeo 1997.  godine, a danas  je pradavač u visokom obrazovanju za fizioterapeute, organizator prestižih edukacija za fizioterapeuta se domaćim i stranim predavačima kao i učesnik je brojnih domaćih i svetskih kongresa.