Naslovna / Zdravlje

Petni trn – kako shock wave terapija uklanja bol i kalcifikate

Piše: Danijela Tadić|8:45 - 27. 01. 2023.

Kalcifikati nastaju na mestu mikrotrauma posle koje se javlja mali hematom na tetivi. Taj hematom (krvni podliv) vremenom prelazi u kalcifikat, koji može nastati i na druge načine ali kalcifikati su najčešće povezani sa traumom pre svega mikrotraumom, kaže fizijatar dr Ivana Topalović

shock wave Dr Topalović: Biološko dejstvo ove terapije je u tome što se mehanička energija na mestu primene, na mestu bola u tetivama ili na mestu kalcifikata transformiše u toplotnu energiju Foto: Lična arhiva dr Ivana Topalović/ Shutterstock

Petni trn se formira usled taloženja kalcijuma na kosti donje strane pete. Pacijenti se žale na jače ili slabije bolove uglavnom posle dužeg mirovanja. Petni trn ili kalcifikat u Ahilovoj tetivi ne mogu se smanjiti primenom fizikalnih procedura. Ovo stanje se leči operativnim zahvatom ili primenom praktično bezbolne metode – mehaničkog udarnog talasa koja se zove i shock wave terapija.

Šta je shock wave terapija?

Stručnjaci naglašavaju da se mehaničkim udarnim talasom ne mogu lečiti svi bolovi, već isključio oni koji se dovode u vezu sa kalcifikatima i tendinopatijama (bolestima tetiva). Petni trn je stanje koje se posebno dobro leči na ovaj način. Fizikalna medicina i rehabilitacija su grana medicine koja svim raspoloživim metodama nastoji da osposobi pacijenata, smanji ograničenja bola i poveća fizičke mogućnosti čoveka.

-Mehanički udarni talas ili shock wave terapija je deo mehanoterapije koja je grana fizikalne medicine. Osnovne indikacije za primenu shock wave terapije su kalcifikati u tetivama i ligamentima, tendinopatije bez kalcifikata kao i miogeloze. Ova terapija ima efekat na smanjenje kalcifikata i bola na mestu primene. Do smanjenja bolova dolazi posle dve do tri aplikacije, a do umanjenja kalcifikata nakon pet do deset aplikacija. U nekim slučajevima potreban je i veći broj terapija – objašnjava za portal eKlinika specijalista fizijatar dr Ivana Topalović.

Kako izgleda shock wave terapija?

Primena mehaničkog udarnog talasa se radi preko terapijskog pištolja u kome se nalazi terapijski metak. Na vrhu cevi je  amplifikator kojim lekar određuje tip primene shock wave terapije, precizira dr Topalović.

– Amplifikator se postavlja na mesto koje se leči i lekar određuje parametre za specifično patološko stanje. Lečenje sprovodi licencirani lekar ili licencirani terapeut. Parametri koji se primenjuju su snaga udarca, frekvenca udarca i broj udaraca – kaže dr Ivana Topalović.

Kalcifikati nastaju na mestu mikrotrauma?

Pre primene shock wave terapije pacijent se šalje na dijagnostiku ultrazvukom ili rentgenom kako bi se precizno utvrdilo mesto kalcifikata. U slučaju da se radi o tendinopatijama koje nisu praćenje postojanjem kalcifikata najbolje je izabrati ultrazvuk kao dijagnostičku metodu, dodaje dr Topalović.

– Kalcifikati nastaju na mestu mikrotrauma posle koje se javlja mali hematom na tetivi. Taj hematom (krvni podliv) vremenom prelazi u kalcifikat, koji može nastati i na druge načine ali kalcifikati su najčešće povezani sa traumom pre svega mikrotraumom – navodi doktorka.

Ne mogu se svi bolovi lečiti na ovaj način

Dr Topalović za eKliniku kaže da se ne mogu svi akutni ili hronični bolovi lečiti mehaničkim udarnim talasom zato što je etiologija bola različita.

– Biološko dejstvo ove terapije je u tome što se mehanička energija na mestu primene, na mestu bola u tetivama ili na mestu kalcifikata transformiše u toplotnu energiju. Tu transformaciju prate različiti biološki procesi koji su eksperimentalno dokazani– objašnjava dr Topalović.

Odlična terapija za petni trn

Bilo bi najbolje da pacijent odmah počne sa terapijom, neposredno posle dijagnostike kalcifikata, kako bi efekat bio što bolji i da se ne bi produžavalo lečenje, navode stručnjaci.

– Iz prakse znamo da se pacijenti javljaju najčešće, dva do tri meseca, posle pojave tegoba. Ova terapija daje odlične rezultate koje sam proverila u lečenju petnog trna, kalcifikovane Ahilove tetive i kod peritrohanterita (kalcifikat u spoljnjem delu kuka). Terapija kalcifikata se primenjuje jednom u sedam dana. Prestanak bola koji je prouzrokovan  kalcifikatima opaža se, nakon dve do tri, najčešće posle pet aplikacija. Pacijenti tada često prekidaju terapiju jer ne osećaju više bolove. Lečenje ipak treba nastaviti, jer kalcifikat nije potpuno smanjen iako je bol značajno manji – precizira dr Topalović.

Terapija po pravilu ne boli

Posle pet ili deset aplikacija shock wave terapije ultrazvukom radi se kontrola kalcifikata.

– Treba napomenuti da se petni trn ili kalcifikat u Ahilovoj tetivi ne može smanjiti fizikalnim procedurama. Alternativa je operativni zahvat. Pacijenti često imaju strah da će ih primena ove terapije boleti. Po pravilu aplikacija shock wave-a ne boli, ali potrebno je koristiti adekvatan kontaktni gel koji ne treba štedeti. Zato je bitno da lekar precizno objasni tok same aplikacije, koja traje par minuta – kaže dr Ivana Topalović.

Postoje kontraindikacije za primenu terapije mehaničkog udarnog talasa. Pacijenti koji imaju pacemaker, veštačko koleno ili kuk, ili neki drugi ortopedski materijal ne smeju da se leče ovom metodom.

-Terapija se ne primenjuje ni kod dece u periodu rasta do 18. godine. Osim toga ova metoda lečenja je neinvazivna, bezbedna i praktično bez drugih kontraindikacija – kaže za portal eKlinika dr Topalović.

Dr Ivana Topalović je trenutno na doktorskim studijama, vodi nastavu iz predmeta Klinička fizikalna terapija na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi. Autor je i koautor više stručnih radova.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jasmina
10:28, 27. 01. 2023.
Odgovori

Da li ova terapija mpze pomoci kod noznih cukljeva?

Sladjana
10:58, 27. 01. 2023.
Odgovori

Kako mogu da se uklone kalcifikati, recimo u ramenu, dojkama, arterijama?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo