Naslovna / Zdravlje

Osećaj bola i trnjenja su česti pratioci neuropatija, da li je moguć potpuni oporavak nerava

Piše: Danijela Tadić|8:45 - 26. 09. 2022.

Ukoliko je smanjena pokretljivost nerva ili okolne strukture „udaraju“ u nerv, tada možemo indirektno zaključiti da je na tom mestu patološki proces, i pored toga što nema izmena u morfologiji nerva ili okolnih struktura, što je svakako najveća prednost ultrazvuka u odnosu na magnetnu rezonancu, kaže radiolog dr Ana Ranković

periferne neuropatije Dr Ranković: Najčešće je ultrazvuk sasvim dovoljan za postavljanje konačne dijagnoze Foto: Shutterstock/ Lična arhiva dr Ana Ranković

Osećaj bola i trnjenja, žarenja, bockanja česti su znaci neuropatije, koja se određuje kao oštećenje perifernih nerava. U zavisnosti od vrste i broja zahvaćenih nerava i težine oštećenja, stanje je praćeno različitom kliničkom slikom. Kod nekih pacijenata se registruje i smanjen osećaj za dodir. Stručnjaci naglašavaju da jačina simptoma nije indikator koji bi mogao do ukaže na težinu oštećenja. Ultrazvuk perifernih nerava, jedan je od najpouzdanijih načina da na vreme utvrdimo oboljenje i počnemo lečenje.

Kako je moguće da se vide nervi?

Osećaj bola i trnjenja uglavnom je posledica povrede. Smatra se da svaka deseta osoba starija od 40 godina oboli od neuropatije. Ultrazvuk je bezbola i potpuno bezbedna metoda pregleda, dostupna je velikom broju pacijenata i najbolji je način da se na vreme uoči moguće oboljenje.

Ultrazvučni pregled nerava omogućava vizualizaciju nerva, tok, debljinu, pokretljivost kao i pregled okolnih struktura – mišića, tetiva, zglobova, koštanih struktura. Indikacije za pregled nerava su brojne, poput sumnje na povredu, upale, tumora ili kompresije nerava. Najčešća indikacija je sumnja na kompresiju – kaže za portal eKlinika radiolog dr Ana Ranković, iz Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac i predsednik Srpskog udruženja za ultrazvuk u medicini.

Nekada se slučajno otkriva oštećenje nerava

Pacijenti se najčešće žale na osećaj bola i trnjenja, smetnje pri hodu, utrnulost delova tela zahvaćenih oštećenjem perifernih nerava. Dr Ranković objašnjava da se nekada pacijenti upućuju ciljano na pregled perifernih nerava. Neurolog ili neurohirurg posumnjaju na mesto kompresije ili oštećenja nerava, i kako bi planirali dalje lečenje upute pacijente na ultrazvučni pregled.

– Najčešće se dešava da pacijenti dolaze na pregled mišića, tetiva ili zglobova po preporuci fizijatra ili ortopeda kada lečenje ne pokaže željene rezultate. U takvim slučajevima, uglavnom slučajno otkrivamo da je nerv pritisnut nekom strukturom iz okruženja (cista, koštana struktura nakon preloma, tumor i slično) – navodi dr Ana Ranković.

Da li je ultrazvuk dovoljan za utvrđivanje konačne dijagnoze?

Dr Ranković naglašava da stručnjaci mogu dobiti, putem ultrazvuka uvid u otok nerava, videti da li je došlo do prekida nerava nakon porede, proveriti da li postoji upala nerva, ili mogući patološki proces u okruženju.

– Najčešće je ultrazvuk sasvim dovoljan za postavljanje konačne dijagnoze. Kada to nije moguće, neophodno je pregled dopuniti magnetnom rezonancom. Ukoliko postoji povreda u anamnezi pacijenata, on se najčešće upućuje na pregled mekih tkiva ili zglobova. Na taj način možemo otkriti da li hematom, koštani fragment, ili strano telo pritiska nerv, da li postoji oštećenje nerva kao i prekid kontinuiteta. Ukoliko se oštećenje dijagnostikuje na vreme i pacijent dobije odgovarajuću terapiju može doći do potpunog oporavka nerva. Smatra se da nerv može da se oporavi ukoliko se eliminiše uzrok kompresije i  šest meseci posle pojave tegoba – precizira za portal eKlinika dr Ana Ranković.

Koje su prednosti ultrazvuka, a koje magnetne rezonance?

Ukoliko se ultrazvučnim pregledom ne nađe uzrok tegoba, tada je neophodno uraditi magnetnu rezonancu, objašnjava dr Ranković i dodaje da je prednost ultrazvuka u mogućnosti da se pregleda čitav tok nerva.

– Na primer, ukoliko sumnjamo na kompresiju radijalnog nerva, nerv možemo ispratiti od nivoa ručnog zgloba, podlaktice, lakta, nadlaktice do brahijalnog pleksusa korišćenjem takozvane, lift tehnike. Magnetna rezonanca najčešće se koristi za pregled jedne regije, tako da je neophodno da neurolog, neurohirurg ili plastični hirurg obave klinički pregled, da se uradi elektromioneurografija (EMNG) kako bi se preciznije odredilo mesto gde postoji oštećenje nerva – objašnjava dr Ranković.

Kako se utvrđuje patološki proces?

Prednost ultrazvuka je i mogućnost dinamičnog pregleda, što, kako kaže dr Ranković znači da određenim pokretima stručnjak može pratiti pokretljivost nerva u odnosu na okolne anatomske strukture.

– Ukoliko je smanjena pokretljivost nerva ili okolne strukture „udaraju“ u nerv, tada možemo indirektno zaključiti da je na tom mestu patološki proces, i pored toga što nema izmena u morfologiji nerva ili okolnih struktura, što je svakako najveća prednost ultrazvuka u odnosu na magnetnu rezonancu. S druge strane, magnetna rezonanca je suverena metoda u dijagnostici masne degeneracije mišića i atrofije mišića kao posledica neuropatije i denervacije – ističe dr Ana Ranković.

Kako najčešće dolazi do povrede nerava?

Dr Ranković objašnjava da su povrede nerava najčešće posledica penetrantnih povreda, posekotina, nastaju posle frakture kada postoji dislokacija koštanih fragmenata.

– Brza dijagnostika je neophodna kako bi se planirala dalja terapija. Ako postoji potpuni prekid nerava onda je lečenje hirurško, ukoliko je očuvan integritet nerava bez obzira na otok tada se primenjuje konzervativna terapija – precizira dr Ana Ranković.

Sve više osoba se žali na osećaj bola i trnjenja

I pored toga što je sve više osoba koje se žale na osećaj bola i trnjenja, u rukama ili nogama, ultrazvuk kao dijagnostička metoda u utvrđivanju perifernih neuropatija, kod nas nije zastupljen u dovoljnoj meri.

– Nekolicina lekara radi ultrazvuk nerava, što je nedovoljno, s obzirom na broj pacijenata kojima je ova vrsta pregleda potrebna. Poslednjih nekoliko godina organizujemo kurseve iz oblasti ultrazvuka, kako bi se što veći broj lekara edukovao posebno oni koji inače rade preglede mišića, tetiva i zglobova – kaže dr Ranković.

Dr Ana Ranković član je brojnih udruženja u Srbiji i inostranstvu, autor i koautor radova publikovanih u međunarodnim i nacionalnim časopisima. Završila je brojne edukacije u zemlji i inostranstvu među kojima i obuku za ultrazvuk nerava. Uza specijalnost dr Ranković su oboljenja muskuloskeletnog sistema i vrata.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Snezana
13:59, 26. 09. 2022.
Odgovori

Gde moze da se uradi ovaj pregled i ultrazvuk?

Ana
22:00, 26. 09. 2022.
Odgovori

Postovana Snezana,
Pregled mozete uraditi u Beogradu u nekoliko privatnih klinika,Zrenjaninu,Kragujevcu i mislim da rade u Novom Sadu. U zavisnosti od tegoba koje imate,najvaznije je uraditi klinicki pregled nakon cega se planira dalja dijagnostika

andjelka
14:01, 26. 09. 2022.
Odgovori

niste spomenuli odtecenje nerava na noznim prstima kod onkoloskih pacijenata koji primaju hemioterapiju,licno imam problem koji taje3 godine i ne pomazu lekovi .

Ana
22:04, 26. 09. 2022.
Odgovori

Postovana Andjelka,
Ukoliko imate vidljiv otok prstiju,to nisu oteceni nervi vec neki drugi medicinski problem. Ali otok mekih tkiva moze da izvrsi pritisak na nerv i da imate tegobe. Problem sa limfedemom,koji je jako cest kod onkoloskih pacijenata se najcesce resava fizikalnom terapijom i masazama i nazalost,navraca se. Ultrazvukom se moze utvrditi gde je zaista otok kako bi dobili terapiju koja ce najvise ublaziti tegobe.

NIKOLA
17:20, 26. 09. 2022.
Odgovori

Niste obradili oštećenja nerava,mišića i perifernih krvnih sudova, usled polineuropatije i autoimunih procesa zbog kojih nervi, mišića i periferni krvni sudovi atrofiraju. I, posebno, zašto nije moguća njihova regeneracija!

Zoran Filipović
18:46, 26. 09. 2022.
Odgovori

Polineuropatija stopala već par godina.Pijem milgamu ali nema poboljšanja.Šta preduzeti da se to zaustavi i poboljša?

Branislava
19:16, 26. 09. 2022.
Odgovori

Gde moze da se uradi ovaj preglad i ultrazvuk?

Danka
20:02, 26. 09. 2022.
Odgovori

Gde moze da se uradi ultrazvuk oštećenje nerva kod pistherpeticne neuralgije koja traje skoro dve godine.

Dragan R.
9:29, 27. 09. 2022.
Odgovori

Gde moze da se uradi ovaj ultrazvuk nerava na ručnom zglobu i u prstima šake koji trnu?

Zorka
13:42, 27. 09. 2022.
Odgovori

Pratim vaše tekstove i po mom skromnom znanju mislim da su dobri.Nazalost nama koji smo bolesni tekst kao takav ne može pomoći.Nasi lekari ili su toliko nezanteresovani ili ne znaju šta treba da rade.

Marija
15:56, 27. 09. 2022.
Odgovori

Imam neuropatju i tri prsta na nozi su mi utrnuta i palo stopalo.
Koja terapija je najbolja i može li sa terapijom da se izleči palo stopalo?

Branislav
19:22, 27. 09. 2022.
Odgovori

Dr Ana jel ima privatnu ordinaciju za ultrazvuk perifernih nerava

Nada
23:55, 27. 09. 2022.
Odgovori

POSTOVANI
JAKO LIJEPO POJASNJENO.LIJECNICI SE NA TE PROBLEME VRLO CESTO OGLUSE.
MAKAR KOD MENE KOJA SAM PER. NEUROPATIJU DOBILA OD KEMO TER.
5 GODINA NISAM OBULA CIPELE, PA MISLIM DA RAZUMIJETE KOLIKI JE TO PROBLEM KOD HODANJA. OSJECAM SE KAO PATKA.
MOZDA MOZETE PREPORUCITI NEKU KREMU ILI BILO STO DRUGO
HVALA
LIJEPI POZDRAV

Radimir
5:44, 28. 09. 2022.
Odgovori

Js od 2098 god sam se zaluo lekarima neurologige KC Kragujevac da imam zdrastvene problem trne mi stopala leva ruka trni ispustam predmete kad mi trne stopala nemam osecaj da gazim postruci sam atome hi anicar radio sam teska teretna vizila iso sam dosta po terenima pod lisim uslovima i to neurozo su sumnjali da je to uzrok oblenja pogoto doktorka Toncev imam problem kad imam jake bolove u kicmi teski se krecem bio sam prininudjen da platim privati pregled neurologa koji se bavi ovom vrstom obolenja u Beogradu prviput prepisalala mi terapiju da prumam infuziju ustnovila da imam ostecenja perferni nervnih sistema sapstila mi da su mi perferni nervni sistem tolko osteceni kao da je proso orkan kroz irganizam posle prve terapije bolje sam se oseco kad sam otiso na kontrolu produzila mi terapiju i prepisala mi inekcije sad povremeno imam trnjnje stopala i leve ruke i dalje ispustam pedmete iz ruku

Radimir
6:07, 28. 09. 2022.
Odgovori

U koju zdrastvenu ustanovu radi foktorka radiolog Ana Rankovic gde moze da se zakaze pregled kod doktorke AneRankovic u brzi pregleda muskulosmolelonoh sistema vrata to mi je hitno potrrbno imam zdrastveni problem

Rade
7:15, 28. 09. 2022.
Odgovori

Da li je moguće ultrazvukom proveriti nerv išijadikus u predelu od kičme do kraja ( tabana noge)? Gde je moguće uraditi pregled?
Srdačan pozdrav
Rade

Suzana
16:10, 28. 09. 2022.
Odgovori

Poštovani gde mogu ugraditi ultra zvuk nerava na podkolenucama , da lu ima u Nisu i moram za Beograd , molim Vas za kontakt. Hvala

Radimir
18:40, 06. 10. 2022.
Odgovori

Od 2008 god im zdrastveni problem trnje je stopala saka vise ispitivanja su radjena bio sam upucen kod neuruhiruga njegovo mislkenje bilo da je rizicna oeracija koja bi dovela do invaliteta kad imam jake bolove u kicmu tesko hodam platio sam privatno pregled neurologa ustanovio da imam neuropatiju da su mu osteceni nervni sistem kaze kao da je orkan proso kroz nervni sistem primao sam infuziju i inejkcije obh 12 stanje malo bolje od 2008 god kad radim u savija umem polozaju i glava unazad mutno mi je u glavi i nestabilni u hodi sad zadnj 6mesec kad mi je glava savijena ili zabacrna unazad imam probl sa vidom nevidim nista i ako nosim naocare za korekciju vida interesujeme gde mogu da zakazem pregled kod doktorke Rankovic i kolko kosta pregled moja dijagnoza je Dominantno degenerativne promene na kicmenom stubu Retrokorporalna sppondilofitoza u vratnom delu kicme Relativna stenoza spinalnog kanala u lumbalnom segmentu Lumbalna polidiskopatija u vidu anularnih bubbrenja diskuss razlicitog stepena nadam se da ce te razumeti koje imam zdrastvene probleme unapred ostaje zahvalan

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo