Naslovna / Zdravlje

Najefikasniji načini lečenja reumatskih bolesti

Piše: Sanja Stijović|8:45 - 07. 02. 2023.

– Veoma je važno da se najpre obavi pregled kod fizijatra-reumatologa, a potom, ako je potrebno, uradi i dodatna dijagnostika, kao što je RTG, NMR, ulatrazvuk – kaže za portal eKlinika dr Vera Uzelac, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i subspecijalista reumatologije

reumatske bolesti Dr Vera Uzelac: Za kalcifikat koji se stvara u ramenom zglobu zlatni standard je šok-talas terapija (ESWT) Foto: Shutterstock/Privatna arhiva-Luka Uzelac

Reumatske bolesti obuhvataju oko dvesta različitih oboljenja i grubo se mogu klasifikovati kao zapaljenske reumatske bolesti, degenerativne reumatske bolesti, vanzglobni reumatizam, retke reumatske bolesti i parareumatska stanja. U zapaljenske spadaju sve sistemske bolesti vezivnog tkiva koje su često i autoimune. To podrazumeva mnoga stanja kao što je lupus, reumatoidni artritis, sklerodermija, sindromi kao Sjogrenov… U reumatske bolesti spadaju i takozvane metaboličke artropatije (zbog manifestacija na zglobovima), kao GIHT, pseudogiht … Veliko poglavlje su degenerativne bolesti zglobova i vezivnog tkiva. Najšire su, pak, rasprostranjene bolesti poznate kao vanzglobni reumatizam. Grana medicine koja se bavi dijagnostikom i terapijom reumatskih bolesti zove se reumatologija.

Šta preduzeti kada nas nešto boli

Bez obzira na pol i godine, svako je bar jednom u životu iskusio neprijatne bolove u kostima, zglobovima i mišićima. Statistički gledano, bol u koštano-mišićnom sistemu čini čak 45 odsto svih vrsta bolova zbog kojih se pacijenti javljaju lekarima. Reumatološka oboljenja dovode do privremene ili trajne, delimične ili potpune onesposobljenosti radno aktivnog stanovništva. 

Kada nas nešto zaboli, obično primenjujemo narodne lekove kako bismo umanjili bol. Da li je to zaista dobro ili treba da potražimo pomoć lekara?

– Veoma je važno da se najpre obavi pregled kod fizijatra-reumatologa, a potom, ako je potrebno, uradi i dodatna dijagnostika, kao što je RTG, NMR, ulatrazvuk – kaže za portal eKlinika dr Vera Uzelac, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i subspecijalista reumatologije sa 30 godina iskustva u struci. 

Lečenje reumatskih bolesti

Poznato je da se u zavisnosti od dijagnoze sačinjava protokol lečenja koji podrazumeva, pored medikamentne terapije, obaveznu primenu fizikalne terapije.

Nekada je medikamentno lečenje neophodno, te se daju lekovi koji se uzimaju oralno ili se daju „parenteralno” putem injekcija, infuzija ili primenom flastera, ili se primenjuju injekcije direktno u zglobove. Danas su u širokoj primeni i takozvani hondroprotektori, a sve u službi usporavanja promena na zglobovima i vanzglobnim strukturama i očuvanja funkcije lokomotornog aparata – kaže dr Uzelac.

Koje reumatske bolesti su najzastupljenije

Stručnjaci kažu da vanzglobni reumatizam, kao najčešći, zauzima najvažnije mesto, a odnosi se na upale tetiva, tetivnih ovojnica, ligamenata, ligamentarnih pripoja, kapsula, bursi…

– Gore pomenuta oboljenja često su praćena taloženjem kalcifikata na pripojima tetiva, što smanjuje pokrete, kao što je to slučaj kod bolnog ramena (PAHS), teniskog lakta, petnog trna… Pacijenti se suočavaju i sa „smrznutim ramenom”, „ekserom u peti” – kaže dr Uzelac.

Kako fizikalna terapija pomaže kod reumatskih bolova

Za zaustavljanje bolova, smanjenje otoka i zapaljenja najviše pomaže fizikalna terapija.

– Fizikalna terapija primenom fizikalnih agenasa na bezbolan, neškodljiv i prirodan način, pravilno data, značajno pomaže i zaustavlja bol, otoke i zapaljenje, koji nastaju kao posledice povreda ili degenerativnih promena, kako na kičmenom stubu, tako i na perifernim zglobovima. Na raspolaganju je čitava paleta terapija kao što su: elektroterapije, magnetoterapija, laseri, terapijski ultrazvuk i najzad, najsavremenija ESWT – šok-talas terapija akustičnim udarnim talasom.

Šok-talasima protiv reumatskih bolova

Kalcifikati se stvaraju u ramenu, na peti (petni trn), u Ahilovoj tetivi, na spoljnoj strani zgloba kuka, kolena, na kičmi, a tu je i teniski lakat. Za sva ova stanja preporučuje se šok-talas terapija. Dr Vera Uzelac objašnjava nam koje su indikacije za šok-talas terapiju: 

Kalcifikat tetivnih pripoja ramenog zgloba (PAHS calcarea) kod koga se javlja upala, hronični bol, kalcifikat, smrznuto rame nastaje kao posledica upornog nefiziološkog položaja, teškog fizičkog rada, nekih sportova, povreda… Rezultira bolom i velikim ograničenjem pokretljivosti. Takođe, ova vrsta terapije izuzetno je dobra i čak jedina za petni trn koji se javlja kao posledica taloženja kalcijumove soli na tabanskoj tetivi. On nastaje nakon upale, usled koje dolazi do zadebljanja i skraćenja tabanske tetive. Kod bola u Ahilovoj tetivi (Ahilodinija) prisutni su upala, zadebljanje, skraćenje, kalcifikat na najjačoj tetivi kod čoveka, a ovo stanje nastaje najčešće zbog povreda kod fudbalera, maratonaca i u drugim sportovima.

Artroze u kolenu, tj. degenerativne promene usled nestanka hrskavice, degenerativne promene na tetivnim pripojima, sportsko-skakačko koleno nastaju kao posledica degenerativnih procesa usled starenja, kao i dugotrajnog bavljenja sportom koji je vezan za torzione pokrete. I u kukovima mogu da se jave artroze (degenerativne promene usled nestanka hrskavice, kao i degenerativne promene na tetivnim pripojima i ligamentima sa formiranim kalcifikatima). Posledica ovakvog stanja su bol i ograničenje funkcije, a ono nastaje u procesu starenja i prirodnih fizioloških procesa, i kao posledica bavljenja ekstremnim sportovima.

Prema rečima dr Uzelac, i sledeće indikacije kandiduju se za ESWT terapiju: 

– Na kičmenom stubu javljaju se hronične degenerativne promene kičmenih pršljenova sa koštanim izraštajima – osteofitima. Ove promene nastaju u procesu starenja, posle nekih bolesti i kod deformiteta kičmenog stuba tipa kifoze. Za teniski lakat karakteristično je zapaljenje, ponekad i sitne kalcifikacije na pripojima mišića opružača šake za kost nadlaktice. U 95 odsto slučajeva javlja se kod nesportista i to molera, kuvara, hirurga, stomatologa, a danas najviše kod IT stručnjaka… Kod tenisera je to samo u 5 odsto slučajeva.

Tok terapije šok-talasima – da li zaista mnogo boli

Naša sagovornica kaže da je terapija šok-talasima bezbolna (osim minimalne nelagodnosti kod petnog trna) i veoma komforna, s obzirom na to da se između dve terapije prave pauze od 2-4 dana.

– Trajanje terapije nije duže od 15 minuta. Primenjuje se po strogom protokolu sa menjanjem frekvence, odnosno dubine talasa. Važno je znati da se ne radi o zračenju, već o akustičnom talasu, što terapiju čini veoma bezbednom. Uz to, ima minimalan broj kontraindikacija. Interesantno je da ni osteoporoza nije kontraindikacija – ističe dr Uzelac. 

Iskustva pacijenata u lečenju šok-talasom

Stručnjaci objašnjavaju da udarni tzv. „šok-talas” zauzima centralno mesto u terapiji pomenutih stanja, čak bi se moglo reći da je za neke bolesti potpuno suveren.

– Radi se o akustičnom generisanom talasu sa pritiskom od nekoliko bara koji treba da „zdrobi” kalcifikat. Klasične fizikalne terapije to ne mogu. Ovo dokazuje veliki broj studija. S obzirom na to da sam u našoj zemlji prva počela da se bavim ovom terapijom, imam ogromno kliničko iskustvo i mnogo zadovoljnih pacijenata. Osim za razbijanje kalcifikata (litotripsiju), koristi se i veoma uspešno leči i različite vrste tendinopatija bez kalcifikata – teniski lakat, nekalcifikovane mišićne spazme, bolove u kolenima izazvane artrozom – objašnjava dr Uzelac.

Fizikalnu terapiju treba ponoviti s vremena na vreme

Koji je Vaš savet šta treba da radimo kada bol izazvan reumatskim bolestima ne prolazi tako lako – da li je potrebno strpljenje, saradnja s lekarom….ili nešto treće?

– Potrebno je biti disciplinovan u vezi s predlogom lečenja koje je ordinirao lekar. Lečenje za sve pacijente nije isto. Kod nekih bolovi i sanacija problema dolaze relativno brzo, a kod drugih, u zavisnosti od vrste bolesti, trajanja, da li se radi o akutnom ili hroničnom problemu, treba veliko strpljenje i dugotrajno lečenje. Fizikalna terapija nije„zauvek”, što znači da je treba ponoviti s vremena na vreme. Izuzetak čini šok-talas terapija. Iz mog iskustva se pokazalo da jednom potpuno razbijen kalcifikat se neće pojaviti u narednih 10-15 godina – zaključuje sagovornica našeg portala eKlinika dr Vera Uzelac.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Boba
11:36, 07. 02. 2023.
Odgovori

Lecila sam”trn”u peti na obe noge na sve nacineFizikalna terapija u domu zdravlja mi uoste nije pomogla,sve dok nisam cula za terapiju SOK TALASIMA.Lecenje nije bolno a bolovi su u potpunosti prestali nakon mesec dana primljene terapije.Preporucujem svima koji imaju probleme sa kalcifikatima da se ne zaludjuju koje kakvim terapijama ,nego da svoj problem rese na gore naveden nacin.Sok talas terapiju imaju,za sada na zalost samo privatne ordinacije.

jasmina
12:30, 07. 02. 2023.
Odgovori

Odlican tekst, jasno, profesionalno,dobra preporuka za sve boljke. Dr Uzelac licno poznajem, prezadovoljna efektom sok talasne terapije.

nebojsa
18:11, 08. 02. 2023.
Odgovori

vec duze vreme imam zdravstvenih problema vezano sa ovim textom o kome je doktorka govorila,
da li neko zna na kojoj adresi radi dr.Uzelac

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo