Naslovna / Zdravlje

Problemi sa kičmom i znaci koji upozoravaju na njih

Priredio/la: O.M.|9:00 - 03. 08. 2022.

Naša kičma igra ključnu ulogu za položaj tela ali i dobro opšte zdravlje, a pršljenovi prave “tunel” za kičmenu moždinu, koja povezuje mozak sa ostatkom tela

Problemi sa kičmom

Problemi sa kičmom mogu da se jave iz različitih razloga, ali postoje jasni znaci koji upozoravaju da oni postoje i na šta bi trebalo obratiti pažnju, kako bi se na vreme prevenirale veće komplikacije.

Kičma je stub celog tela

Za to što stojimo pravo ili sedimo uspravno, zaslužna je naša kičma – spoj više malih kostiju koje zovemo pršljenovi. Smešteni su duž celih leđa. Kičma drži glavu, ramena i gornji deo tela. Igra još jednu važnu ulogu: pršljenovi prave “tunel” za kičmenu moždinu. Kičmena moždina je skup nerava koji povezuju mozak sa ostatkom tela.

Problemi sa kičmom i diskus hernija

Struktura oblika jastučeta koja se zove disk nalazi se između svakog pršljena, tako da oni ne mogu da „stružu“ jedan o drugi. Kako starimo, diskovi počinju da se stanjuju. Ako previše opteretimo leđa, disk može „iskliznuti“. Lekari ovo stanje dijagnostikuju kao diskus hernija. 

Ponekad počinje bez simptoma. Ali, ako nas ruke ili noge bole, osećamo utrnulost ili peckanje, potrebno je obratiti pažnju na simptome. Obično pomažu vežbe i lekovi protiv bolova. Ako ove metode ne budu od koristi, možda će biti potrebna i operacija.

Spondiloza kao uzrok problema sa kičmom

Spondiloza je rezultat dugotrajnog degenerativnog procesa sa hipertrofičnoim promenama, stvaranjem osteofita (koštani trnovi) koji mogu da prodru u kičmeni kanal i da dovedu do degenerativnih promena na kičmenoj moždini. Ligamenti koji povezuju pršljenove mogu postati kruti i zategnuti. Bez obzira na uzrok, vrat može da boli ili da se javi otežano okretanje. Ako diskovi ili pršljenovi pritisnu nerve i njihove korene, može doći do trajnog oštećenja.

Osteoartritis ukazuje na probleme sa kičmom

Pršljenovi imaju klizavo tkivo na svakom kraju koje pomaže leđima da se savijaju bez trenja. Ako ta hrskavica postane hrapava ili se istroši, pršljenovi počinju da se „trljaju“ jedan o drugi, što uzrokuje bol u leđima ili ukočenost. Žene su sklonije od muškaraca da dobiju osteoartritis u leđima koji s vremenom može da se pogoršava. Lekovi protiv bolova, terapija i vežbanje pomažu u ublažavanju simptoma.

Problemi sa kičmom i spinalna stenoza

Stenoza spinalnog kanala spada u jedan od ozbiljnijih problema koji se javljaju u kičmenom stubu i podrazumeva suženje prostora kroz koji prolaze kičmena moždina i nervi. Kičmeni kanal je koštana struktura koju čine tela kičmenih pršljenova i lukovi, a najčešći uzroci suženja kičmenog kanala su diskus hernija, degenerativne promene, ponekad tumor ili pomeranje kičmenih pršljenova. Sve ovo može biti praćeno bolom.

Išijas ukazuje na problem sa kičmom

Ako se bol spušta od donjeg dela leđa i širi u nogu, krivac može biti išijas. Išijas opisuje simptome koji se odnose na probleme sa išijadikusnim živcem koji se proteže od donjeg dela leđa do stopala. Kada je nerv išijadikus komprimovan ili povređen, dolazi do išijasa. Rezultat je oštar bol, peckanje, utrnulost i slabost.

Simptomi išijasa imaju tendenciju da se pogoršaju i budu jači kada pravite nagle pokrete, kao što je i kijanje. Bol takođe može biti dovoljno intenzivan da ometa svakodnevne, obične pokrete, kao što je hodanje. Pored toga, možete osetiti peckanje između donjeg dela leđa i članaka, poput bockanja igala.

Problemi sa kičmom i skolioza

Skolioza je jedno od stanja zbog koga kičma može da se iskrivi. Najčešće pogađa decu tokom njihovog naglog rasta pre puberteta, savijajući kičmu u stranu. Ako vaše dete ima skoliozu, njegova ramena mogu biti neravna ili jedna lopatica može da „viri“ više od druge. Niko ne zna šta izaziva ovo stanje. Skolioza se može pogorošati i uzrokovati probleme, a proteza može da bude pomoći da se to spreči. Takođe, kičma može da se ispravi operacijom.

Kifoza kičme

Ovo stanje savija kičmu napred. Obično se dešava kada vam pršljenovi puknu ili se zgnječe. Najčešće ga dobijaju starije žene, ali može se pojaviti i kod dece čija se kičma razvija pogrešno. Može da izazove bol i druge probleme, a u teškim slučajevima iskrivi celo telo. U zavisnosti od toga koliko je vaša kičma zakrivljena, lečenje može uključivati lekove protiv bolova, vežbe ili operaciju.

Ankilozirajući spondilitis

Ova vrsta artritisa obično počinje tako što su donji deo leđa i kukovi ukočeni i bolni, posebno ujutru. Vremenom se može proširiti na kičmu i na druge zglobove i organe. Pršljenovi i kosti u grudnom košu mogu se spojiti, čineći vas pogrbljenim. Kod muškaraca se javlja češće nego kod žena, a može se pojaviti i kao deo porodične istorije sa češćim razvojem bolesti.. Rani tretman vežbanjem i lekovima pomaže u usporavanju napretka.

Oštećenje kičmene moždine

Ova vrsta povreda najčešće dolazi od nesreće (kao što je pad, saobraćajna nesreća ili sportska nesreća). U većini slučajeva, kičmena moždina dobija hematome ili je deo njenog snabdevanja krvlju prekinut. To može sprečiti mozak da kontroliše delove tela, što može da pojača ozbiljnost. Šanse za oporavak zavise od toga koliko je teška povreda.

Problem sa kičmom kao posledica povrede vrata ili leđa

Nesreće i povrede takođe mogu oslabiti kičmu. Kada se povreda dogodi na jednom od sedam gornjih pršljenova, odmah ispod lobanje, to se zove „slomljeni“ vrat. Ukoliko se povreda desi na donjem delu kičme, to je takozvani sindrom „slomljenih“ leđa.  Gubitak koštane mase zbog starosti takođe može oslabiti vaša leđa. Kod ovakvih promena može pomoći proteza za vrat i leđa ili operacija.

Sindrom „konjskog repa“

Nervi koji se granaju iz kičme u donji deo leđa pomažu telu da kontroliše noge i sfinktere. Diskus herinija, fraktura ili neka druga stanja mogla bi da izvrše pritisak na ovu grupu nerava, uzrokujući ovu retku, ali opasnu bolest koja nosi naziv „konjski rep“. Neophodna je operacija da bi se povratio gubitak osećaja, pokreta ili kontrole nad bešikom i crevima.

Problem sa kičmom mogu da uzrokuju i ciste

U retkim slučajevima, mala kesa ispunjena tečnošću koja se zove cista može da se formira u vašoj kičmenoj moždini. To se može desiti kada se moždano tkivo „gurne“ iz vaše lobanje u kičmenu moždinu zbog povrede ili tumora. Ovo stanje se zove siringomijelija i možda neće praviti ozbiljne probleme. Ali, ako cista nastavi da raste, može da povredi kičmenu moždinu i možda će biti potrebna operacija.

Kada se obratiti lekaru

Ako osećate da nešto nije u redu sa vašom kičmom i da imate nešto od navedenih simptoma, ne odlažite. Obratite se lekaru odmah ako osetite slabost ili iznenadnu utrnulost u rukama i nogama ili odjednom ne možete da kontrolišete mokrenje ili pražnjenje creva. Proverite!

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Draga Tosic
15:32, 04. 08. 2022.
Odgovori

Vec drugu godinu imam jak spazam gornjeg dela ledja, kao posledica dugogodisnje kifoze i jako stresne situacije…Obisla sve tretmane i terapije a meni je sve gore…ledja se opiru vezbama, masazi i sta da radim dalje 🥲

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo