Naslovna / Zdravlje

Jedan oblik anemije može biti najava za rak želuca: Ovo su najčešći faktori rizika za razvoj maligne bolesti

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 23. 10. 2024.

Želudac je organ koji skladišti hranu i u kome se iz nje crpe i koriste hranljive materije, pa je način ishrane važan faktor prevencije gastrointestinalnih karcinoma

Karcinom želuca U odnosu na potrebu, ponekad se hirurškom intervencijom kod karcinoma želuca uklanjaju i okolni organi (deo pankreasa ili slezina) Foto: Shutterstock

Karcinom želuca može da nastane u bilo kom delu tkiva ovog organa, odakle najčešće metastazira u bilo koji drugi deo tela. Faktori rizika za ovaj tip maligne bolesti su poznati, a da li će do razvoja karcinoma doći zavisi od još nekih faktora.

Kako nastaje karcinom želuca i koji je najčešći tip?

Ova vrsta karcinoma češće pogađa muškarce i osobe starije od 65 godina. Etiološki, nastaje kada zdrave, normalne ćelije koje čine tkivo želuca dožive određene promene u DNK i počnu nekontrolisano da se množe. Protokom vremena formira se tumorska masa, a u zavisnosti od vrste ćelija u kojima je nastao, pH analizom (biopsijom) će se odrediti tip.

Najčešće se dijagnostikuje adenokarcinom želuca. Do njegovof formiranja dolazi u ćelijama sluzokože koja oblaže i čini sastav unutrašnjost želuca. Dosta ređe vrste karcinoma želuca su:

  • karcinoidni tumor
  • limfom
  • gastrični sarkom.

Zašto može da nastane karcinom želuca i koji su najčešći faktori rizika

Postoji niz uobičajenih, odnosno prepoznatih faktora za pojavu karcinoma želuca. Najznačajniji su:

  • bakterija Helicobacter pylori: hronična infekcija često se povezuje sa nastankom čira na želucu, a sve je više istraživanja sa oganičenim dokazima i o vezi sa nastankom karcinoma želuca
  • porodična istorija bolesti i prisustvo karcinoma kod članova bliske porodice povećava rizik
  • druga stanja poput perniciozne anemije, familijarne adematozne polipoze i ahlorhidrije u jednom procentu mogu da nose veći rizik za pojavu karcinoma želuca.

Karcinom želuca i ishrana

Iako to mnogi ljudi smatraju floskulom, životni stil i navike u ishrani jesu jedan od najvažnijih načina prevencije malignih bolesti, pa i karcinoma žaluca. Želudac je organ koji skladišti hranu i u kome se iz nje crpe i koriste hranljive materije. Stoga nije iznenađenje da konzumiranje nekih namirnica može da bude jedan od ozbiljnih faktora rizika.

Stručnjaci savetuju da se izbegava prekomerna upotreba namirnica koje su u procesu pripreme dimljene, mesnih prerađevina, konzervisane i rafinisane hrane. Nepovoljno na zdravlje želuca nepovoljno utiču i pušenje, prekomerna konzumacija alkohola, kao i višak kilograma. Ishranu bi trebalo više bazirati na voću i povrću.

Izloženost pomenutim faktorima rizika ne znači da će do bolesti sigurno doći i to kod svake osobe, već da postoji veći rizik za njen nastanak.

Terapija i prognoze za osobe obolele od karcinoma želuca

Terapija za karcinom želuca određuje se u odnosu na veličinu, mesto i proširenost tumora. Važno je i opšte zdravstveno stanje.Od tipa karcinoma, zahvaćenosti samog želuca i organa kao i od odgovora na terapiju zavisi i prognoza toka bolesti.

U najvećem broju slučajeva sprovodi se hirurško uklanjanje tumora, hemoterapija i/ili zračna terapija. Operacija želuca podrazumeva delimično ili potpuno odstranjivanje želuca kao i susednih limfnih čvorova. Nažalost, u većini slučajeva je nemoguće hirurški eliminisati karcinom želuca u potpunosti, posebno ako je u trenutku dijagnostikovanja u uznapredovalom stadijumu. U odnosu na potrebu, ponekad se uklanjaju i okolni organi (deo pankreasa, slezina). Samom operacijom se tanko crevo spaja ili direktno sa jednjakom, ili sa preostalim delom želuca.

Nakon intervencije obično se sprovode hemio i zračna terapija kako bi se smanjile metastaze, produžio i poboljšao kvalitet života pacijenata.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo