Zdravlje

Kako kontrastna ezofagografija može otkriti probleme sa gutanjem i jednjakom

Priredio/la: Ana Prebeg

Kontrastna ezofagografija je rendgenološka metoda kojom se pregleda jednjak uz pomoć kontastnog sredstva i tako prikazuje položaj jednjaka, njegova peristaltika, reljef sluznice i njegov odnos prema susednim organima

Kontrastna ezofagografija ne prikazuje samo statične slike, već stvara video snimak jednjaka tokom procesa gutanja, čime omogućava otkrivanje različitih poremećaja, kao što su čirevi, tumori, blokade, polipi, zapaljenja i druge promene tkiva. Za ovu metodu pregleda potrebno je koristiti kontrastno sredstvo kao što je barijum ili jodno kontrastno sredstvo. Barijum je beli prah koji se često meša sa vodom kako bi se napravio gusti napitak. Kada se proguta ova tečnost oblaže unutrašnjost jednjaka. Barijum apsorbuje rendgenske zrake i prikazuje se svetlom bojom na rendgenskom snimku.

Ko treba da radi kontrastnu ezofagografiju i šta ona može da otkrije?

Ovaj pregled lekari preporučuju pacijentima koji imaju problema sa gutanjem ili gastroezofagealni refluks. Takođe, lekari mogu savetovati ovu metodu kod osoba koje imaju simptome poput bolova u grudima, čestog vraćanja hrane ili tečnosti iz želuca (refluks), neobjašnjivog gubitka težine, ili ako se sumnja na abnormalnosti u strukturi jednjaka.

Ovom metodom mogu da se dijagnostikuju:

  • čirevi
  • tumori
  • polipi
  • blokade
  • zapaljenja
  • promene tkiva

Kako se pripremiti za kontrastnu ezofagografiju?

Lekar pre procedure daje informacije o pripremi za pregled. Ne bi trebalo da se jede i pije 6 sati pre procedure. Takođe pre pregleda je zabranjeno pušenje, žvakanje ili sisanje tvrdih slatkiša. Pacijent treba da obavesti lekara ako ima neku alergiju na kontrastno sredstvo. Lekar će pacijentu pružiti detaljna uputstva pre samog pregleda, uključujući specifične pripreme u zavisnosti od zdravstvenog stanja, kako bi pregled dao što preciznije rezultate.

Kako izgleda pregled kontrastnom ezofagografijom?

Kada pacijenti dođu na pregled potrebno je da skinu odeću i nakit sa područja vrata i grudnog koša i da se naslone na rendgenski sto. Pregled počinje u stojećem stavu. Pacijent čašu sa barijumom drži u levoj ruci i uzma gutljaj koji zadržava u ustima i čeka na komandu “progutajte” od strane zdravstvenog radnika. Lekar može tražiti da se pacijent okreće na levi ili desni bok, kao i da u jednom trenutku u toku pregleda legne. Procedura traje najviše pola sata, ali često i kraće.

Koji su neželjenji efekti?

Nakon pregleda pacijent se može vratiti svojoj normalnoj ishrani i svakodnevnim aktivnostima osim ako lekar ne savetuje drugačije.

Često stolica prilikom pražnjenja creva bude svetlije boje, to se dešava zato što telo ne apsorbuje barijum. Stolica će dobiti svoju normalnu boju kada barijum izađe iz creva, a za brže izbacivanje potrebno je piti dosta tečnosti i konzumirati hranu bogatu vlaknima.

Izloženost zračenju tokom trudnoće može uticati na nerođeni fetus. Zbog toga, trudnice ne bi trebalo da se podvrgnu kontrasnoj ezofagografiji.

Ukoliko pacijenti koji rade pregled su nedavno bili izloženi rendgenskom zračenju, potrebno je obavestiti lekara o tome kako bi se ograničila izloženost zračenju.

Kontrastna ezofagografija naspram ezofagoskopije

Kontrastna ezofagografija i ezofagoskopija su dve različite metode za pregled jednjaka, ali imaju različite primene, prednosti i nivoe invazivnosti.

  1. Kontrastna ezofagografija:
    • Neinvazivna metoda: Pacijent pije kontrastno sredstvo, obično barijum, a zatim se radi rendgenski snimak jednjaka.
    • Video prikaz gutanja: Ova metoda ne samo da prikazuje statične slike jednjaka, već snima i video tokom gutanja, čime se može proceniti kako jednjak funkcioniše.
    • Pregled šireg područja: Omogućava pregled položaja jednjaka, njegove peristaltike, reljefa sluznice, kao i odnosa prema susednim organima.
    • Kada se koristi: Najčešće se koristi za dijagnostikovanje problema sa gutanjem, refluksom, čirevima, polipima, tumorima i blokadama.
    • Prednosti: Brz i neinvazivan pregled, bez potrebe za ubacivanjem instrumenata u telo.
  2. Ezofagoskopija:
    • Minimalno invazivna metoda: Ova metoda uključuje ubacivanje fleksibilne cevčice (endoskopa) kroz usta i niz jednjak, omogućavajući direktan pregled unutrašnjosti jednjaka.
    • Direktan vizuelni pregled: Lekar može direktno posmatrati sluznicu jednjaka i uzeti uzorke tkiva (biopsiju) ako se uoče sumnjive promene, poput tumora ili čireva.
    • Složeniji poremećaji: Koristi se kada je potrebna detaljnija dijagnostika, posebno u slučajevima gde se sumnja na ozbiljne poremećaje, kao što su tumori ili teže lezije.
    • Prednosti: Mogućnosti uzimanja tkiva za biopsiju
Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje savet lekara. U slučaju bilo kakvih nedoumica, obratite se svom lekaru
Pre peruzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.