Naslovna / Zdravlje

Maligni tumori glave i vrata najčešće se javljaju kod starijih muškaraca pušača

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 21. 10. 2021.

Najvažnije je obratiti pažnju na prve simptome poput kvržica na vratu ili ranica u ustima, koje ne zarastaju

Rak jednjaka, rak ždrela, rak nosne šupljine I osobe inficirane humanim papiloma virusom (HPV) takođe su izložene riziku, uz one koji imaju lošu oralnu higijenu i kvalitet zuba Foto: Shutterstock

Razlozi pojave, karakteristike, tok bolesti i prognoze za ovu vrstu karcinoma su različiti, a najvažnije je obratiti pažnju na prve simptome poput kvržica na vratu ili ranica u ustima koje ne zarastaju. Vlažne površine u ustima, nosu i grlu najčešća su mesta za razvoj raka glave i vrata, a ređe mogu biti zahvaćene i pljuvačne žlezde. U svetu se na godišnjem nivou registruje čak pola miliona novobolelih, a 90 odsto su karcinomi planocelularnog tipa.

Ostali simptomi i faktori rizika

Promuklost, grebanje u grlu koje ne prolazi, hronični bezrazložni bol u vratu, vilici ili ušima, često krvarenje ili začepljenje nosa, takođe mogu biti znaci upozorenja da se možda radi o nekom od ovih karcinoma. Medicina u maligne tumore glave i vrata ubraja karcinome usne duplje, sva tri nivoa ždrela, larinksa, i nosne šupljine.

Ako redovno pijete alkohol i koristite duvan, veća je verovatnoća da ćete oboleti od neke vrste ovih karcinoma. Osobe inficirane humanim papiloma virusom (HPV) takođe imaju veće šanse, a loše zdravlje zuba svrstava se u značajne faktore rizika.

Rak usne duplje

Ova vrsta tumora pogađa usne i desni, prednje dve trećine jezika, obraze i zidove usana, regiju ispod jezika i unutrašnjost prostora sa druge strane gornje usne, uz zube gornje vilice. Često stomatolozi uoče prve promene. Rani znaci su pojava kvržice ili neka rana koja ne zarasta, a moguće je i da vam se na desnima ili na unutrašnjosti obraza pojave bele ili crvene fleke. Ako vam proteza koju nosite više ne stoji normalno i osećate bilo koju vrstu nelagode, i to može biti simptom.

Dijagnostičke metode su endoskopija, prilikom koje će se uzeti uzorak sumnjivog tkiva i uraditi biopsija, ili eksfolijativna citologija (struganje jednog sloja ćelija).

Standardni načini lečenja su prvenstveno hirurško uklanjanje karcinoma ili bilo kog drugog abnormalnog tkiva koje se možda proširilo na druga područja, uključujući limfne čvorove na vratu, ili u blizini kostiju. Obično sledi zračna terapija koja ubija preostale ćelije raka ili zaustavlja njihov rast. Za oporavak i praćenje bolesti biće vam potreban tim lekara, uključujući ORL specijalistu, onkologa, plastičnog hirurga i logopeda, često i stomatologa.

Rak ždrela

Ždrelo (grlo) proteže se od zadnjeg dela nosa nosa do vrha jednjaka, a podeljeno je na tri dela: nazofarinks (deo iza nosa), orofarinks (zadnji deo usta, kraj tela jezika i krajnici) i hipofarinks (donji deo, do samog otvora jednjaka).

Radi se detaljan pregled glave i vrata ako postoji sumnja na ovaj tip karcinoma, a ponekad se kreće od testa iz krvi koji će pokazati prisustvo Epštajn – Bar virusa. Proverava se i prisustvo HPV virusa. Druge dijagnostičke metode su endoskopija, laringoskopija ili pregled nosne šupljine sondom.

Hirurgija, zračenje i hemoterapija su standardni načini lečenja, bez obzira na to koji deo ždrela je zahvaćen. Za lečenje orofarinksa, jedan od načina je biološka terapija monoklonskim antitelima.

Rak grkljana (larinksa)

Promuklost, teškoće pri gutanju i vidljiva kvržica na vratu su među prvim simptomima. Najizloženiji riziku su muškarci koji redovno konzumiraju duvan ili alkohol, ali i udisanje azbesta, drugih štetnih hemikalija ili isparenja poput intenzivnih boja mogu da doprinesu.

Laringoskopija će pružiti lekaru detaljan uvid u stanje vašeg grkljana, uz uzimanje uzorka tkiva. Gutanje barijuma radi se da bi se abnormalna područja prebojila drugačije, ili potvrdi sumnja i na neki drugi koegzistirajući rak.

Vrsta operacije zavisiće od vašeg konkretnog slučaja, kao i potreba zračenja i hemoterapije. Lekari posebne specijalnosti, fonijatrije, mogu da sačuvaju vaš glas čak i ako operišete karcinom.

Rak nosne šupljine

Ćelije raka mogu se aktivirati u tkivu nosne šupljine i okolnim koštanim strukturama (paranazalni sinusi). Simptomi su stalna začepljenost, česte infekcije sinusa koje ne prolaze ni uz terapiju, glavobolja, natečene oči i problemi sa čulom mirisa.

Biopsija, rendgensko snimanje i magnetna rezonanca su neke od dijagnostičkih metoda, a kao i kod drugih vrsta karcinoma glave i vrata, operacija, zračenje i hemoterapija su opcije lečenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo