Iako se kolorektalni karcinom uglavnom javlja kod osoba starijih od 50 godina, broj mlađih ljudi koji obolevaju dramatično se povećao u poslednjih nekoliko decenija. Istraživači sada procenjuju da je 10 procenata svih novih dijagnoza kolorektalnog karcinoma kod mladih odraslih. Kako sve više ljudi u najboljim godinama dobija ovu bolest, naučnici tragaju za razlozima.
Šta je rani početak kolorektalnog karcinoma
Kod raka debelog creva sa ranim početkom, osoba mlađa od 50 godina doživljava nekontrolisani rast ćelija u debelom crevu ili rektumu. Ove ćelije mogu se proširiti na druge delove tela.
Obično, telo eliminiše ćelije sa oštećenom DNK pre nego što postanu kancerogene. Međutim, kako starimo, sposobnost tela da se oslobodi ovih ćelija opada, što delimično objašnjava zašto je rizik od raka veći kasnije u životu. Zbog toga je skok u ranom pojavljivanju kolorektalnog karcinoma neobičan i zabrinjavajuć.
Znaci i simptomi ranog kolorektalnog karcinoma
Pošto mladi ljudi ne očekuju da će dobiti kolorektalni karcinom, mogu ignorisati simptome u ranoj fazi kada je rak najizlečiviji, kaže dr John Marshall, direktor Ruesch Center for Cure of Gastrointestinal Cancers na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu, DC.
– Svi moramo da budemo svesniji simptoma kako bismo ih odmah shvatili ozbiljno – kaže dr Marshall, koji je i glavni medicinski konsultant u Savezu za kolorektalni karcinom.
Analiza podataka objavljenih 2023. Koja obuhvata više od 5.000 ljudi kojima je dijagnostikovan kolorektalni karcinom pre 50. godine otkrila je četiri najčešća znaka prijavljena pre postavljanja dijagnoze:
- rektalno krvarenje – u stolici mogu da se primete veoma svetle ili tamnocrvene tačke
- bol u stomaku – mogu se javiti bolovi zbog gasova, nadimanje, nadutost ili grčevi
- promene u pražnjenju creva – dijareja ili zatvor mogu biti znak kolorektalnog karcinoma, stolica može biti uža ili imati drugačiji oblik od uobičajenog
- anemija usled nedostatka gvožđa – ovo stanje može delimično biti posledica gubitka krvi i loše apsorpcije hranljivih materija
U odvojenom pregledu 81 studije koja predstavlja više od 24,9 miliona pacijenata, naučnici su identifikovali najčešće znake upozorenja za rano pojavljivanje kolorektalnog karcinoma:
- sveža krv u stolici (hematohezija)
- bol u stomaku
- promene u pražnjenju creva
- neobjašnjivi gubitak težine
- gubitak apetita
Ekstremni umor i slabost mišića takođe mogu biti pokazatelji bolesti.
Uzroci i faktori rizika ranog nastanka kolorektalnog karcinoma
Neki faktori koji povećavaju rizik od kolorektalnog karcinoma ne mogu se promeniti:
Genetske bolesti
Nasleđeni fizički problemi kao što su Linčov sindrom i porodična adenomatozna polipoza (koja može da stvori stotine polipa u debelom crevu) povećavaju šanse za razvoj kolorektalnog karcinoma, posebno u mladosti.
Global Colon Cancer Association procenjuje da je 16 do 25 procenata slučajeva ranog nastanka povezano sa genetskim sindromom, dok je samo do 10 procenata ostalih kolorektalnih slučajeva povezano sa genetikom.
Drugi zdravstveni problemi
Određene zdravstvene bolesti mogu doprineti riziku od kolorektalnog karcinoma, uključujući porodičnu istoriju bolesti, ličnu istoriju izlaganja zračenju u predelu stomaka ili karlice, ličnu istoriju inflamatorne bolesti creva (Kronova bolest ili ulcerozni kolitis) i ukoliko je uklonjena žučna kesa (holecistektomija).
Toksini u životnoj sredini
straživači proučavaju da li izloženost hemikalijama može igrati ulogu u nastanku kolorektalnog karcinoma. Izloženost hemikalijama (od zagađenja vazduha i vode, hemikalija u zemljištu i hrani i upotrebe pesticida) može oštetiti DNK crevnih ćelija što dovodi do mutacija koje izazivaju rak.
Promenljivi faktori rizika
Prema jednoj studiji, jedna trećina do polovine svih slučajeva ranog nastanka kolorektalnog karcinoma može se pripisati promenljivim faktorima rizika, uključujući:
Gojaznost
Pregledom više od 100 naučnih radova otkriveno je da polovina mlađih odraslih osoba sa kolorektalnim karcinomom ima prekomernu težinu, dok je 17 procenata bilo gojazno. Višak masti je povezan sa upalom, što može povećati verovatnoću razvoja karcinoma. Gojaznost je takođe povezana sa insulinskom rezistencijom i dijabetesom, povećanom proizvodnjom hormona leptina i neravnotežom crevnih hormona – svim faktorima koji su povezani sa većim rizikom od raka.
Nezdrava ishrana
Kolorektalni karcinom povezan je sa konzumiranjem crvenog mesa (kao što su govedina, svinjetina, jagnjetina ili džigerica) i prerađenog mesa (kao što su viršle i neki mesni proizvodi). Istraživanje je takođe pokazalo da pića zaslađena šećerom mogu biti krivac.
Nedostatak vežbanja
Istraživanje je pokazalo da su fizička neaktivnost i sedentarni način života utvrđeni faktori rizika za kolorektalni karcinom. Nedovoljno vežbanje može doprineti povećanju telesne težine, insulinskoj rezistenciji i upali.
Pušenje
Studija koja je obuhvatila više od 700 odraslih osoba mlađih od 55 godina sa kolorektalnim karcinomom pokazala je da su bivši pušači imali 139 procenata veći rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma u poređenju sa nepušačima u istoj starosnoj grupi. Za trenutne pušače taj rizik je bio 150 odsto veći.
Konzumiranje alkohola
Umereno do veliko konzumiranje alkohola poznat je faktor rizika za kolorektalni karcinom. Konzumiranje alkohola može oštetiti sluzokožu creva, omogućavajući bakterijama i toksinima da uđu u druga tkiva u telu. Naučno istraživanje koje je proučavalo više od 8.000 pacijenata, starosti između 20 i 49 godina, sa kolorektalnim karcinomom pokazalo je da se rizik povećava u odnosu na to koliko osoba pije. U poređenju sa onima koji ne piju, oni koji su pili jedno do dva pića nedeljno imali su 7 procenata veći rizik. Za one koji su pili tri do četiri pića nedeljno, rizik je bio 14 procenata veći, dok je za pet pića ili više rizik iznosio 27 procenata.