Najčešći uzroci oštećenja jetre su virusi, konzumacija i zloupotreba alkohola, kao i gojaznost. Delovanjem ovih faktora u jetri se stvara ožiljno tkivo, koje može napredovati do fibroze ili ciroze, a u krajnjem stadijumu dovesti i do njenog otkazivanja. Zato je od najveće važnosti da se alkoholna bolest jetre preduhitri i zaustavi ranom dijagnostikom.
Jetra i poguban uticaj ove loše navike na nju
U razgovoru za eKlinika portal, prof. dr Tamara Milovanović, specijalista interne medicine i supspecijalista gastroenterohepatologije, sa žaljenjem konstatuje da je ne samo kod nas alkohol široko prihvaćen u društvu. Iako crne statistike i stručnjaci upozoravaju da konzumacija alkohola svake godine na globalnom nivou dovede do tri miliona smrtnih ishoda, njegova upotreba se ne smanjuje. Alkohol nije poguban samo zbog alkoholne bolesti jetre i štetnog uticaja na funkciju ovog organa, već i zbog drugih posledica po zdravlje i život, naglašava naša sagovornica.
Kako se razvija alkoholna bolest jetre: Šta je alkoholna steatoza i zašto je važno prestati sa konzumacijom alkohola
Prema rečima prof. dr Tamare Milovanović, rizik od razvoja alkoholne bolesti jetre zavisi od više faktora, a ključni je količina unetog alkohola dnevno.
– Istraživanja nam potvrđuju da unos veći od jedne jedinice alkohola za žene i dve jedinice za muškarce može imati ozbiljne zdravstvene posledice. Nažalost, najčešće se susrećemo sa pacijentima kod kojih je bolest već uznapredovala, a njihov dnevni unos alkohola prelazi 60 grama. Kod ovih osoba već posle dve nedelje svakodnevne konzumacije može da dođe do alkoholne steatoze jetre. Dobro je što ukoliko ta osoba postane apstinent, u periodu od 4 do 6 nedelja može doći do oporavka. Međutim, ukoliko se sa konzumacijom nastavi, bolest progredira preko fibroze, ciroze i terminalne insuficijencije, sa komplikacijama čak i u vidu dekompenzacije, odnosno hepatocelularnog karcinoma – upozorava gastroenterohepatolog.
Zašto je važno postići apstinenciju: Kako alkoholna bolest jetre može da se zaustavi
Rana dijagnostika može značajno smanjiti rizik od komplikacija i smrtnog ishoda. Nažalost, kaže prof. dr Milovanović, pacijente sa fazom preterminalne insuficijencije jetre lekari ne viđaju često. Delom je tako zbog odsustva simptoma ili njihove nespecifičnosti, delom zbog stida i stigme koja prati konzumaciju alkohola.
Uglavnom se, potvrđuje nam u razgovoru, bolest otkrije zbog drugih digestivnih simptoma. Stoga je važno insistirati na apstinenciji, jer u tom slučaju pacijenti mogu da zaustave opasne promene. Uz to, smanjiće se i rizici od hronične insuficijencije i karciogeneze, podseća sagovornica eKlinika portala.
Alkoholna bolest jetre: Koji su znaci i simptomi različitih oblika ove bolesti
– Prvi znak oštećenja jetre je povećano nakupljanje masti, koje nastaje kao posledica povećane sinteze i smanjene oksidacije masnih kiselina. Alkohol takođe narušava propustljivost creva, što dodatno ugrožava jetru i doprinosi njenom oštećenju. Alkoholna bolest jetre ima više oblika, pa tako, na primer, pacijenti sa steatozom i steatohepatitisom praktično nemaju nikakve tegobe. Zato i ne dolaze kod lekara. Alkoholna ciroza se u odmaklim stadijumima manifestuje dekompenzacijom, pojavom žutica, vode u trbuhu, gastrointestinalnim krvarenjem… Menjaju se laboratorijski parametri. Ukazuju ne samo na zloupotrebu alkohola već i na insuficijenciju jetre kroz poremećaj kolagulacije, hiperbilirubinemiju, hipoalbuminemiju – objašnjava profesorka i dodaje da se sledeći simptomi alkoholne bolesti jetre odnose na odmaklu fazu insuficijencije:
Pored nespecifičnih postoje neki specifični simptomi
– Kod pacijenata sa alkoholnom bolešću jetre postoji i jedna specifična zapuštenost. Nijedna kategorija pacijenata nema tako duge nokte na nogama kao oni sa alkoholnom cirozom. Interesantno je i da žene sa alkoholnom cirozom, koliko god da su u lošoj fazi, nikada neće biti bez crvenog karmina. Često se ovaj „trik“ koristi za obmanu lekara i okoline. Prisutan je i alkoholni zadah. U druge, nespecifične simptome spadaju zamor, bol u trbuhu, pariferna neuropatija, dobitak ili gubitak kilograma… Zatim konfuzija, gubitak libida, reverzija sna, poremećaj menstualnog ciklusa. Znaci bolesti mogu biti različite kožne i promene na rukama, žutilo očiju, gubitak mišićne mase, promene funkcije kardiovaskularnog sistema (sistemska hipotenzija, tahikardija u apstinenciji), ali i stomačni ascitesi, hepatomegalija, splenomegalija… Menja se i reproduktivni sistem pojavom ginekomastije, gonadalne atrofije… Moguć je i spektar neuroloških simptoma, od poremećaja stanja svesti do tremora, halucinacija (posebno u apstinenciji).
Zašto neki ljudi razviju bolest jetre a drugi ne i pored loših navika
Kako kaže prof. dr Milovanović, faktori poput malnutricije, poremećenog metabolizma toksina, gojaznosti i drugih bolesti jetre mogu da ubrzaju napredovanje alkoholne bolesti.
– Kod ovih pacijenata štetan efekat alkohola se umnožava. Takođe, i genetska predispozicija igra ulogu. Određeni genski polimorfizmi enzima koji učestvuju u metabolizmu alkohola mogu povećati rizik od oboljenja. Upravo ovo objašnjava zašto neki ljudi koji redovno konzumiraju alkohol ne razviju bolest jetre, dok kod drugih i manja količina može da izazove značajan porast transaminaza. Zbog toga je veoma važno pridržavati se zdravih životnih navika i pravilne ishrane, kako bi se predupredile opasne komplikacije. Još jednom, ukoliko se alkoholna bolest jetre otkrije u ranoj fazi a onda odmah pristupi apstinenciji, to je moguće – zaključuje u razgovoru za eKlinika portal prof. dr Tamara Milovanović, specijalista interne medicine i supspecijalista gastroenterohepatologije.